Zirkon

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Zirkon
Zirkon
Zirkon
Generelt
Formel ZrSiO4
Gruppe Enkeltsilikater
Identifikasjon
Farge Brun, rød, gul, grå, grønn, sort og fargeløs
Krystallsystem tetragonal
Kløv Utydelig, to retninger
Hardhet (Mohs) 7,5
Strekfarge hvit
Tetthet 4.6 - 4.7 g/cm³
Andre egenskaper Fluorescerende
Andre mineraler
Liste over mineraler

Zirkon er et silikatmineral av zirkonium med kjemisk formel ZrSiO4. I naturen finner man zirkon som fargeløse, gule, grå, røde, grønne, brune eller sorte varianter med tetragonal krystallform. Blå varianter forekommer ikke i naturen, men kan lages kunstig. Bildet viser zirkon i biotitt fra den verdenskjente forekomsten på Seiland i Finnmark.

På grunn av sin hardhet er zirkon godt egnet som edelsten. Spesielt den fargeløse varianten, som på grunn av sin evne til å bryte lysstråler, ligner meget på diamant. Derfor brukes den ofte som en billigere erstatning av diamanter. Zirkon må ikke forveksles med cubic zirkonia som er syntetisk fremstilte krystaller av zirkonium dioksid ZrO2.

Zirkon er det viktigste mineralet for datering av bergarter. Zirkon inneholder alltid noe uran. Uran er radioaktivt og brytes over tid ned til bly. Alderen kan derfor anslås ved å undersøke forholdet mellom bly og uran.

Funn i Norge[rediger | rediger kilde]

I Norge er zirkon funnet på flere lokaliteter:

Kilder[rediger | rediger kilde]

  • Norsk steinbok: norske mineral og bergartar av Torgeir T. Garmo, Universitetsforlaget, 1995
geologistubbDenne geologirelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.