Tørdal

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Tørdal
LandNorges flagg Norge
Kart
Tørdal
59°13′12″N 8°42′07″Ø
Grense mellom bygdene Tørdal og Drangedal

Tørdal er ei bygd som dekker øvre del (ca. 35 prosent) av Drangedal kommune i Telemark. Tørdal er også et prestegjeld, og et delområde bestående av grunnkretsene, Bostrak, Lia, , Lone, Homleid og grenda Tørdal.

Bygdesentrum er , ca. 20 km. nord for kommunesenteret Prestestranda. Utfartsområdene Søvassmarka og Gautefallheia ligger vest i Tørdal.

Veien gjennom Tørdal er Fv38 (Tørdalsveien). Fra Bostrak går også Fv358 (Fjellgårdsveien) over Gautefallheia til Treungen.

Historie[rediger | rediger kilde]

Navnet Tørdal kommer av tyri og betyr «Furudalen». I skattematrikkelen 1647 ble det skrevet Tyrredall. I gårdsmatrikkelen av 1886 bemerkes det at navnet på den tid også ble skrevet som Tørredal og Tørrisdal. I middelalderen, fram til 1200-tallet, hørte Tørdal til datidens Telemark, mens resten av Drangedal hørte til GrenlandGrenafylke.

Småkongen og opprørslederen Hallvard Gråtopp var fra gården Vrålstad i Tørdal. Herfra kom også en av tippoldemødrene til den amerikanske countryartisten Lynn Anderson og faren til den amerikanske politikeren Andrew Volstead som regnes som opphavsmann til loven som førte til forbudstiden i USA.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Autoritetsdata