Tørdal

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Grense mellom bygdene Tørdal og Drangedal

Tørdal er ei bygd som dekker øvre del (ca. 35 prosent) av Drangedal kommune i Vestfold og Telemark. Tørdal er også et prestegjeld, og et delområde bestående av grunnkretsene, Bostrak, Lia, , Lone, Homleid og grenda Tørdal.

Bygdesentrum er , ca. 20 km. nord for kommunesenteret Prestestranda. Utfartsområdene Søvassmarka og Gautefallheia ligger vest i Tørdal.

Veien gjennom Tørdal er Fv38 (Tørdalsveien). Fra Bostrak går også Fv358 (Fjellgårdsveien) over Gautefallheia til Treungen.

Historie[rediger | rediger kilde]

Navnet Tørdal kommer av tyri og betyr «Furudalen». I skattematrikkelen 1647 ble det skrevet Tyrredall. I gårdsmatrikkelen av 1886 bemerkes det at navnet på den tid også ble skrevet som Tørredal og Tørrisdal. I middelalderen, fram til 1200-tallet, hørte Tørdal til datidens Telemark, mens resten av Drangedal hørte til GrenlandGrenafylke.

Småkongen og opprørslederen Hallvard Gråtopp var fra gården Vrålstad i Tørdal. Herfra kom også en av tippoldemødrene til den amerikanske countryartisten Lynn Anderson og faren til den amerikanske politikeren Andrew Volstead som regnes som opphavsmann til loven som førte til forbudstiden i USA.

Litteratur[rediger | rediger kilde]