Smaragd

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Smaragd
Émeraude, quartz 2.jpg
Smaragd
Generelt
FormelBe3Al2(SiO3)6
GruppeBeryll
Identifikasjon
FargeGrønn til fargeløs
KrystallsystemHeksagonal
Hardhet (Mohs)7.5–8
Strekfargehvit
Andre mineraler
Liste over mineraler

Smaragd er en av de fire mest verdifulle edelstenene av mineralet beryll. Edelstenen er et beryllium-aluminiumsilikat med  krom eller vanadium, som gir stenen den dypgrønne fargen. Smaragden slipes oftest i emerald cut som fremhever fargen best og passer den naturlige formen til berylkrystallen.

Smaragd-funn i Norge[rediger | rediger kilde]

Gruvedrift på Minnesund[rediger | rediger kilde]

Smaragdgruvene ved Minnesund på Byrud gård i Akershus er Nord-Europas eneste i sitt slag. Det var gruvedrift etter smaragd fra 1899 til 1909. Det var engelskmannen Edward Y. Aston som drev gruveselskapet The Norwegian & General Exploration Company Ltd.. Ryktet sier at det var hans datter, Evelyn, som oppdaget grønne smaragder etter at det hadde gått et ras.

Turistattraksjon[rediger | rediger kilde]

Fra gruvene ble nedlagt i 1909 og frem til 1960-årene var det liten aktivitet ved smaragdgruvene. Etterhvert som interessen for geologi og mineraler har økt blant amatører, har denne plassen blitt mer og mer besøkt. Under andre verdenskrig ble gruvene besøkt og undersøkt av tyskerne. Idag er smaragdgruvene ved Byrud Gård godt etablert som en turistattraksjon. Opp mot seks tusen mennesker besøker hvert år gruvene for å finne sin egen smaragd.

Mineralene ved smaragdgruvene[rediger | rediger kilde]

Det er funnet mange forskjellige mineraler i tillegg til smaragder ved Byrud Gård. Blant annet mineraler som beryll (gulbrun til lysegrønn), flusspat (lilla og grønn), topas (hvit og honninggul), kvarts, apatitt (fargeløs til dypblå), albitt, bavenitt, muskovitt, laumontitt og mikroklin.

Johannes' åpenbaring[rediger | rediger kilde]

Smaragd er nevnt i Bibelen, i skildringen av det himmelske Jerusalem i Johannes' åpenbaring 21,19-20:

Laquote.svgGrunnsteinene i bymuren var prydet med edelstener av alle slag. Den første grunnsteinen var av jaspis, den andre var av safir, den tredje av kalsedon, den fjerde av smaragd, den femte av sardonyks, den sjette av karneol, den sjuende av krysolitt, den åttende av beryll, den niende av topas, den tiende av krysopras, den ellevte av hyasint, den tolvte av ametyst.Raquote.svg

Bilder[rediger | rediger kilde]

Se også[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

WikiProject Geology.svgDenne geologirelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.