Smaragd

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Beryl-247738.jpg

Smaragd er en av de fire mest verdifulle edelstenene av mineralet beryll. Edelstenen er et beryllium-aluminiumsilikat med en liten mengde krom, som gir stenen den dypgrønne fargen. Smaragden slipes ofte som «en cabochon», en buet, glatt sliping uten fasetter. Smaragd er verdens mest sjeldne edelstein og finnes kun ved noen få lokaliteter i verden. Smaragd av slipekvalitet kan oppnå høyere priser enn noe annen edelstein. I Norge er det funnet fine smaragder ved Minnesund.

Gruvedrift på Minnesund[rediger | rediger kilde]

Smaragdgruvene ved Minnesund på Byrud gård i Akershus er Nord-Europas eneste i sitt slag. Det var gruvedrift etter smaragd fra 1899 til 1909. Det var engelskmannen Edward Y. Aston som drev gruveselskapet The Norwegian & General Exploration Company Ltd.. Ryktet sier at det var hans datter, Evelyn, som oppdaget grønne smaragder etter at det hadde gått et ras. Det sies å ha vært opptil 30 mann i arbeid i gruvene og det finnes i alt tolv gruveganger i området ved Byrud Gård. Her arbeidet de tilogmed vinterstid. De ble strengt bevoktet slik at de ikke skulle ta med seg smaragd hjem. Men om natten hendte det at de kom tilbake for å hente smaragd som de hadde gjemt bort om dagen. Det ble funnet mye smaragd i løpet av disse ti årene og mesteparten ble solgt til Tyskland, USA og Storbritannia. I de engelske kronjuveler kan man idag finne smaragd som er funnet på Minnesund, sies det[av hvem?].

Turistattraksjon[rediger | rediger kilde]

Fra gruvene ble nedlagt i 1909 og frem til 1960-årene var det liten aktivitet ved smaragdgruvene. Etterhvert som interessen for geologi og mineraler har økt blant amatører, har denne plassen blitt mer og mer besøkt. Under andre verdenskrig ble gruvene besøkt og undersøkt av tyskerne. Idag er smaragdgruvene ved Byrud Gård godt etablert som en turistattraksjon. Flere tusen mennesker besøker hvert år gruvene for å finne sin egen smaragd. Smaragdgruve er et av de mest besøkte geologiske turistattraksjonene i Europa. Det kommer amatører og samlere fra mange land til Byrud for å lete etter smaragd. Det er muligheter for å finne fine smaragder i grusen langs stranden. De heldige kan finne edel smaragd med en nydelig grønnfarge. Det lønner seg alltid å grave dypt i grusen og slå opp store steiner.

Mineralene ved smaragdgruvene[rediger | rediger kilde]

Det er funnet mange forskjellige mineraler i tillegg til smaragder ved Byrud Gård. her kan man finne mineraler som beryll (gulbrun til lysegrønn), flusspat (lilla og grønn), topas (hvit og honninggul), kvarts, apatitt (fargeløs til dypblå), albitt, bavenitt, muskovitt, laumontitt og mikroklin.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]


geologistubbDenne geologirelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.