Deodorant

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Deodorant er et kosmetisk produkt som påføres primært i armhulen for å overdøve, skjule, forebygge eller fjerne kroppslukter, som forårsakes av nedbryting av bakterier i forbindelse med svette. Bakterier næres av svetten og døde hudceller og syren som dannes i prosessen forårsaker en syrlig svettelukt.

Deodoranter har tradisjonelt inneholdt alkohol (som dreper bakterier) i kombinasjon med parfyme (som lukter godt). De brukes av både kvinner og menn, og duftene kan være kjønnstilpasset. Deodoranter har best effekt om de påføres nyvasket, tørr hud. En deodorant kan også brukes til å friske opp eller kamuflere duften i svette armhuler (det er dog mere hygienisk å vaske seg eller dusje).

Deodoranter kan inneholde helse- og miljøskadelige stoffer som muskxylen, siloksaner (D5) og triklosan. Dette er substanser som norske myndigheter jobber med å få ut av bruk. Deodoranter kan også inneholde ulike typer parabener. Noen av disse er mistenkt for kunne påvirke hormonbalansen hos mennesker og dyr. I tillegg kan deodoranter inneholde stoffer som gir allergiske reaksjoner[1].

Produsenter av kosmetiske produkter, deriblant deodoranter, er pålagt å oppgi alle ingrediensene i produktet.

Deodoranter kommer i form av krem, spray, roll-on og stift. I tillegg til underarmsdeodoranter, finnes det også produkter for bruk på andre hudområder, bl.a intimdeodorant og fotdeodorant.

Andre kosmetiske produkter som brukes mot svetting er antiperspiranter. Disse har et annet virkeprinsipp, og i tillegg til å fjerne svettelukt, også reduserer utskilling av svette. Oftest er de basert på forskjellige aluminiumsalter som tetter svettekjertlene, og dermed hindrer selve utskillelsen av svette i hudområdet som behandles.

Deodoranter som inneholder virkestoffet Aluminum Zirconium Tetrachlorohydrex Gly (INCI-navn) gir opphav til gule flekker på klær og gjør klesfibrene harde.[2] Flekkene kan fjernes med eddik eller et mildt blekemiddel. De aller fleste deodoranter inneholder ikke dette virkestoffet.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Erdetfarlig.no (Miljødirektoratet): Deodoranter». Arkivert fra originalen 29. september 2013. Besøkt 31. juli 2013. 
  2. ^ Antiperspirants ans Deodorants, Karl Laden, Carl B. Felger, 1988.

Se også[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]