Yabello nasjonalpark

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Yabello nasjonalpark
Zavattariornis stresemanni -Yabello Wildlife Sanctuary, Ethiopia-8.jpg
Boranakråke er en stedegen truet art
LandEtiopia Etiopia
OmrådeOromia
Nærmeste bosetningYabello
Areal2 496 km²[A]
Opprettet1985

Yabello nasjonalpark
5°11′N 38°34′Ø

Yabello nasjonalpark er en nasjonalpark som ligger i Etiopia omkring 565 kilometer sør for hovedstaden Addis Abeba. Parkens areal er 2 496[A] km², og ligger i regionen Oromia omtrent 120 kilometer fra grensen til Kenya. Nærmeste by og opphav til navnet er Yabello 10 kilometer sørvest for parken. Verneområdet ble opprettet i 1985 som viltfredningsområde, og fikk status som nasjonalpark i 2011. Terrenget er hovedsakelig savanner bevokst med akasietrær og gresskledde sletter. Høyden over havet varierer fra 1 400 til 2 000 meter, med gjennomsnittlig høyde omtrent 1 700 meter. Årlig nedbørsmengde er normalt 700 mm, med april og mai som de mest nedbørsrike månedene. Årlig middeltemperatur er 19 grader, mens maksimum og minimum middeltemperaturer er henholdsvis 25 og 13 grader. De høyeste temperaturene opptrer normalt i januar og februar.

Dyreliv[rediger | rediger kilde]

Beskyttelse av den stedegne swaynes kuantilope var motivasjonen for opprettelsen av viltfredningsområdet i 1985, men den er pr. 2014 sjelden å se i Yabello nasjonalpark. Av de omkring 25 større Pattedyrartene som lever her er vanlig sebra, sjiraffantilope, grants gaselle, dik-dik, gullsjakal, stor og liten kudu.

Minst 210 forskjellige fuglearter er registrert her. Av Etiopias stedegne fuglearter lever hvithalesvale og den truede boranakråken i parken. Særlig for boranakråkene er Yabello nasjonalpark et viktig verneområde, siden de anslagsvis 9 000 hekkende parene bare finnes i det sørlige Etiopia[2]. Svalefalk er en annen art som finnes i Yabello. Den er ikke en stedegen art, men er definert som sårbar (kategori VU) av Verdens naturvernunion (IUCN)[3]. Andre fuglearter som lever i parken er struts, krattdunrygg, korthalelerke, miombomeis, somaliirisk, gribbperlehøne, somalispurv, svarthettevever, tornattravn, stjernenattravn, gråkronevever og skjærestær.[B]

Historie[rediger | rediger kilde]

Nedgangen i bestanden av swaynes kuantilope var bakgrunnen for at etiopiske myndigheter opprettet viltfredningsområdet Yabello Wildlife Sanctuary i 1985. Underbemanning og manglende investeringer i infrastruktur gjorde at driften og håndhevelsen av verneområdet ble forsømt. Resultatet var at Yabello viltfredningsområde i praksis kun eksisterte på papiret, og det lokale Borana-folket brukte det relativt uhindret til beiteland for buskapen sin og til vedhogst. Nye bosetninger ble bygd inne i fredningsområdet, og byen Yabello vokste seg også etterhvert inn på området. De knappe vannressursene ble i økende grad brukt til vanning av dyrket mark. I 2010 ble lokale myndigheter og lokalbefolkningen enige med føderale myndigheter om å oppgradere fredningsområdet til nasjonalpark, men med reduksjon av arealet.[1] I 2011 fikk området formelt status som nasjonalpark, men arbeidet med å måle opp og stake ut grensene er pr. 2014 ikke fullført.

Fotnoter[rediger | rediger kilde]

Type numrering
  1. ^ a b Areal for Yabello viltfredningsområde. Da status ble endret til nasjonalpark ble arealet redusert[1], men grensene er pr. 2014 ikke endelig definert.
  2. ^ Norske artsnavn på fuglene er i henhold til listen Norske navn på verdens fugler utarbeidet av Norsk Ornitologisk Forening / Norsk navnekomité for fugl

Referanser[rediger | rediger kilde]

Kilder[rediger | rediger kilde]