Liste over nasjonalparker i Etiopia

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Parkvokter i Awash nasjonalpark

Liste over nasjonalparker i Etiopia er en oversikt over nasjonalparker (national park) og viltreservater (wildlife sanctuary / reserve) i Etiopia. Nasjonalparkene og viltreservatene administreres av det statlige Ethiopian Wildlife Conservation Authority (EWCA) som ble etablert i 2008[1]. Etiopias nasjonalparker og viltreservater er utsatt for et vedvarende press fra mennesker. Det er mange bosetninger i og rundt parkene - både lovlige og ulovlige. Husdyrhold (nedbeiting), jordbruk (vanning) og vedhogst skader leveområdene både for de ville dyreartene og vegetasjonen.[2] Etiopia sluttet seg til konvensjonen om handel med truede dyrearter (CITES) i 1994[3]. Landet har ikke ratifisert Ramsar-konvensjonen[4] (pr. 2014), selv om landet har våtmarksområder som kvalifiserer til vern i henhold til konvensjonen.[5] Etiopiske naturvernmyndigheter samarbeider med UNDP (FNs utviklingsprogram) og en rekke ikke-statlige organisasjoner - både etiopiske og utenlandske.[6]

Også plantelivet i Etiopia nyter godt av økt fokus på naturvern og opprettelsen av reservater og nasjonalparker. Noen av verdens siste viltvoksende bestander av den truede kaffeplanten coffea arabica fikk i 2010 beskyttelse i fredningsområdet Yayu Coffee Forest Biosphere Reserve sørvest i landet[7]. Også i den vernede fjell-regnskogen i Kafa Biosphere Reserve finnes arten coffea arabica sammen med andre truede plantearter som er stedegne for Etiopia.[8]

Historie[rediger | rediger kilde]

Det tidligste initiativet for å verne dyrelivet i Etiopia ble tatt av keiser Menelik II i 1908 da han forbød elefantjegere å felle ungdyr. I 1944 utstedte regjeringen en proklamasjon (nr. 61/1944) om at dyrelivet i landet skulle beskyttes. I 1964 var en delegasjon fra UNESCO i Etiopia. De anbefalte at det ble opprettet et eget statlig organ som skulle befatte seg med vern av truede arter. Ethiopian wildlife conservation organization (EWCO) ble stiftet i 1965, og var sentral i opprettelsen av Awash og Simien nasjonalparker i 1966. EWCOs ansvarsområde ble overført til landbruksdepartementet i 2003. I 2008 ble dagens Ethiopian Wildlife Conservation Authority (EWCA) opprettet.[9]

Nasjonalparker
Navn Areal (km2) Opprettet
(G.C.)[A]
Beliggenhet (region) Nærmeste by Annet
Abijata Shala Lake 887 1970 Oromia Negele Arsi
Alatish 2 666 2006 Amhara
Awash 756 1966 Afar og Oromia Awash Etiopias første nasjonalpark
Bale Mountains 2 200 1970 Oromia Kandidat til UNESCOs verdensarvliste[10]
Chebera-Churchura 1 215 2005 SNNPR
Gambella 5 061 1973 Gambela Gambela
Geraille 3 858 2006 Somali
Kafta Sheraro 5 000 2007 Tigray
Mago 1 942 1979 SNNPR Jinka
Maze 210 2005 SNNPR Sodo
Nechisar 514 1974 SNNPR Arba Minch
Omo 3 566 1966 SNNPR
Simien Mountains 412 1966 Amhara Oppført på UNESCOs verdensarvliste[11]
Yabello 2 500 1986 Oromia Yabello Arealet er ikke nøyaktig[B]
Yangudi Rassa 4 731 1977 Afar
Viltreservater og viltfredningsområder
Navn Areal (km2) Opprettet
(G.C.)
Beliggenhet (region) Nærmeste by Annet
Babile elefantreservat 6 987 1970 Oromia og Somali Negele Arsi
Chelbi viltreservat 4 212 Oromia
Deara viltreservat 19 1994 SNNPR
Senkele kuantilopereservat 54 1972 Oromia og SNNPR
Tama viltreservat 1 665 1973 SNNPR

Fotnoter[rediger | rediger kilde]

Type numrering
  1. ^ Gregoriansk kalender. (noen etiopiske kilder bruker etiopisk kalender (E.C.) som er omtrent 7 år og 9 måneder etter gregoriansk kalender)
  2. ^ Oppgitt areal er for Yabello viltfredningsområde. Da status ble endret til nasjonalpark ble arealet redusert[12], men grensene er pr. 2014 ikke endelig definert.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Kilder[rediger | rediger kilde]