Maze nasjonalpark

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Maze nasjonalpark
LandEtiopia
OmrådeSNNPR
Areal210 km²
Opprettet2005
Kart
Maze nasjonalpark
6°25′N 37°13′Ø

Maze nasjonalpark er en nasjonalpark som ligger sørvest i Etiopia i regionen for sørlige nasjoner, nasjonaliteter og folk, omtrent 460 kilometer fra hovedstaden Addis Abeba. Parken var opprinnelig Maze controlled hunting area som ble etablert i 1983. I 2005 ble området oppgradert til nasjonalpark med et areal på 210 km2. Maze nasjonalpark har fått navn etter elven Maze som renner gjennom parken. Parken ble opprettet for å bevare den minkende bestanden av den truede arten swayne's kuantilope. Parkens høyde over havet er mellom 1 000 og 1 200 meter. Den er omgitt av fjell og har flere småbekker og elver. Årlig nedbørsmengde ligger normalt på 800 til 1 600mm, og regntiden er fra mars til september.

I parkens sørlige del ligger Bilbo/Halo varme kilder med geysirer. Wenja steingrotter med plass til 300 mennesker ligger også i Maze nasjonalpark. Ulovlig jakt og hogst er en trussel mot parkens dyreliv, men omfanget av de ulovlige aktivitetene har ikke vært godt kartlagt hittil (2014). I 2010 hadde parken 12 utenlandske besøkende.[1]

Dyreliv[rediger | rediger kilde]

Maze nasjonalpark er sammen med Senkelle kuantilopereservat like ved, et av de siste stedene i verden det finnes ville flokker med swayne's kuantilope. I en telling gjennomført i 2009 og 2010 ble det talt 374 individer av denne arten i parken. Den største flokken besto av 27 dyr, og disse tallene indikerer en tydelig økning i bestanden siden opprettelsen av nasjonalparken.[2] I tillegg til kuantiloper er det registrert 38 andre større pattedyrarter og 196 fuglearter. Av andre antilopearter i parken finnes rørbukk, oribi (blekbukk), buskbukk og vannbukk. Andre pattedyr som lever her er afrikansk bøffel (kafferbøffel), vortesvin, stor og liten kudu, olivenbavian, løve, serval og leopard.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Kilder[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]