Mago nasjonalpark

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Mago nasjonalpark
Mago Park.JPG
LandEtiopia Etiopia
OmrådeSNNPRS
Nærmeste bosetningJinka
Areal2 162 km²
Opprettet1979

Mago nasjonalpark
5°32′N 36°22′Ø

Kvinne fra mursi-folket

Mago nasjonalpark en nasjonalpark som ligger sørvest i Etiopia omkring 770 kilometer sørvest for hovedstaden Addis Abeba. Parkens areal er 2 162 km2, og ligger i regionen for sørlige nasjoner, nasjonaliteter og folk. Opprettelsen fant sted i 1979, og parkens hovedkvarter ligger i Jinka omtrent 40 kilometer mot nordøst. Terrenget er både sletteland med gress og busker, og elvedaler med skogkledde dalsider. Høyden over havet varierer fra 450 meter til det høyeste punktet som er toppen på fjellet Mount Mago med 2 528 meter. Årlig nedbørsmengde er normalt 400 - 500 mm, med mars og april som de mest nedbørsrike månedene.[1] I vest grenser Mago nasjonalpark mot Omo nasjonalpark og Tama viltreservat. Elven Mago har sitt utspring i fjellene sørøst for parken, og renner gjennom nasjonalparken med samme navn.

Forskjellige stammer av lokalbefolkning bor i og i umiddelbar nærhet til Omo og Mago nasjonalparker, noe som er en kilde til konflikter. To av disse er mursi-folket som er kjent for sine kroppsdekorasjoner, og karo-folket. Disse folkegruppene anklager myndighetene for - i prosessen med å etablere nasjonalparkene - å forsøke å overkjøre rettighetene de har som urbefolkning.[2] På den annen side er de lokale stammenes levevis og kultur et populært innslag i organiserte turist-utflukter til parkene.

I 2010 var det 9 070 utenlandske besøkende i parken.[3]

Dyreliv[rediger | rediger kilde]

I Mago nasjonalparken er det registrert 76 pattedyrarter, 237 fuglearter. I tillegg er det registrert minst 10 krypdyrarter, og 14 fiskearter innenfor parkgrensene. Av store pattedyr kan nevnes lelwel kuantilope, afrikansk bøffel (kafferbøffel), sjiraff, elefant, løve, gepard, leopard, sebra, sjiraffantilope og oryxantilope. I nasjonalparken har det vært registrert bøffelflokker på opptil 2000 dyr.[1]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Kilder[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]