Hopp til innhold

Microsoft Windows 1.0

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Windows 1.0»)
Microsoft Windows 1.0
Utvikler(e)Microsoft, NEC Corporation[1]
OpphavUSA
Utgitt20. november 1985
Nyeste versjon1.04 (stabil versjon; 8. april 1987)
PlattformIntel 8088, NEC PC-9800-serien, Intel 8086, Intel 80286, Intel 80386
Bygger påMS-DOS Executive[2]
LisensLisensavtale for sluttbrukere
EfterfølgerWindows 2.0

Microsoft Windows 1.0 ble lansert i 20. november 1985 og var Microsofts første forsøk på å skape et operativsystem med fleroppgavekjøring og et grafisk brukergrensesnitt.

Egenskaper[rediger | rediger kilde]

I motsetningen til senere versjoner, tilbød Windows 1.0 begrenset flerkjøring («multitask») av eksisterende MS-DOS-programmer og konsentrerte seg om å skape et programvaremiljø for grensesnitt og programmer framtidige Windows-applikasjoner.

Windows 1.0 er ofte blitt mistenkt for kun å være et vindusmiljø for operativsystemet MS-DOS, en beskrivelse som også ble rettet mot senere utgaver av Windows. Windows 1.0 ble faktisk startet fra MS-DOS, Windows 1.0-programmer kunne kalle på MS-DOS-funksjoner, og Windows-programmer ble kjørt fra exe-filer, akkurat som MS-DOS-programmer. Men Windows’ exe-programmer hadde sitt eget, nye filformat kalt «new executable (NE)» som kun Windows 1.0 kunne prosessere og som tillot eksempelvis å laste inn kode og data etter behov. Programmer kunne også håndtere systemhukommelse gjennom Windows’ eget system for minnehåndtering («memory management system») og som tillot programbasert skjema for virtuelt minne for programmer som var større enn den tilgjengelige systemminnet (RAM).

Å tenke på Windows 1.0 som et enkelt vindusmiljø for MS-DOS er ikke riktig hvis man tar med i betraktningen at det var designet til å være et grafisk brukergrensesnitt for programmer heller enn å være et fullt utbygd operativsystem. Windows 1.0 inkluderte drivere for skjermkort, mus, tastatur, skrivere og seriell kommunikasjon. Applikasjoner var tenkt å benytte systemkall (API) som lå disse driverne. I kontrast var den daværende støtte for grafikk i MS-DOS ekstremt begrenset og at alle MS-DOS-programmer måtte selv håndtere maskinvare eller BIOS direkte for å gjøre jobben. Derfor var Windows mer enn et vindusmiljø for MS-DOS, og det er riktigere å si at Windows 1.0 komplimenterte og delvis erstattet det. Nivået av å erstatte MS-DOS økte i framtidige versjoner.

Versjonshistorie[rediger | rediger kilde]

  • Den første versjonen ble faktisk nummerert 1.01. Det finnes rykter som forteller at versjon 1.00 ble utgitt, men hurtig trukket tilbake grunnet en alvorlig feil. Det var også en eksperimentell versjon ute, kalt 0.9 beta.
  • Versjon 1.02 som ble utgitt i mai 1986 var for det internasjonale markedet og ble utgitt på flere europeiske språk.
  • Versjon 1.03, utgitt i august 1986, var for det amerikanske markedet alene med forbedringer som gjorde den oppdatert med den internasjonale utgivelsen. Den inkluderte drivere for europisk tastatur og flere drivere for skjermer og skrivere.
  • Versjon 1.04, utgitt i april 1987, la til støtte for VGA-skjermkort til den nye IBM PS/2-datamaskinen. Samtidig annonserte Microsoft og IBM et kommende, felles operativsystem ved navn OS/2 og dets grafiske Presentation Manager som skulle bli den antatte, endelige erstatningen for både Windows og MS-DOS.
  • Windows 1.0x ble avløst i november 1987 med utgivelsen av Windows 2.0.

Detaljer[rediger | rediger kilde]

  • Systemkravene for Windows 1.0 besto av MS-DOS 2.0, 256 KB RAM, og platelager.
  • Denne første versjonen kjørte et skallprogram kjent som MS-DOS Executive. Andre programmer som fulgte med var Calculator (kalkulator), Calendar (kalender), Cardfile (enkelt databaseprogram), Clipboard Viewer (leser for hva som lå internminnet), Clock (klokke), Control Panel (samling av systemkonfigurasjoner), Notepad (editor for ren ASCII-tekst), Paint (maleprogram for svart-hvitt grafikk), Reversi (spill), Terminal (kommunikasjon), Write (enkel tekstbehandler), og command prompt (tilgang til MS-DOS-programmer).

Et av de interessante aspektene var at Windows 1.0 ikke hadde overlappende vinduer. Vinduer kunne bare plasseres ved siden av hverandre. Kun dialogbokser kunne ligge over andre vinduer. Det var på grunn av juridisk press fra Apple Computer som mente at de hadde enerett på overlappende vinduer. På samme måte var det heller ikke en søppelbøtte for slettede filer som kunne hete det tilsvarende på Apples Macintosh-komputere.

Windows 1.0s kjørbare programmer, som hadde den samme endelsen som MS-DOS-programmer, inneholdt ennå ikke en liten stubb som skrev «This program requires Microsoft Windows» (Dette programmet krever Microsoft Windows) hvis man forsøkte å starte det fra MS-DOS og utenfor Windows. Isteden var det formatert slik at MS-DOS ville avvise programmet ved å gi feilmeldingen «program too large to fit in memory» (programmet er for stort til å kunne holdes i internminnet).

Fra begynnelsen var Windows tenkt som et miljø som kunne kjøre flere programmer samtidig, men i versjon 1.0 var det kun for enkelte programmer det var mulig. Windows-programmer hadde derfor sin egen meny istedenfor å bytte til en enkelt meny på toppen av skjermen slik som Apple Macintosh-komputere gjorde.

Opprinnelig var Windows designet til at menyene faktisk skulle komme opp fra bunnen av vinduet, slik som det var vanlig for en del MS-DOS-programmer på denne tiden, men det ble endret i tide til den første versjonen av Windows.

Konkurrenter til Windows på IBM-kompatible datamaskiner[rediger | rediger kilde]

Windows’ historie går tilbake til september 1981 da et prosjekt ved navn «Interface Manager» ble startet. Det ble første gang presentert for allmennheten den 10. november 1983, men da med endret navn til «Microsoft Windows». Den versjonen som opprinnelige ble beskrevet hadde egenskaper som minnet sterkt om grensesnittet til Apple Macintosh, slik at Microsoft måtte endre mange av dem: Overlappende vinduer ble fjernet, men som likevel var støttet av grafikkmotoren i systemet. At Windows ble annonsert for utgivelse i 1985 hindret sannsynligvis salget av firmaet VisiCorps tilsvarende system Visi On som debuterte på samme tid. Da Windows 1.0 ble utgitt fikk systemet dårlig mottagelse av allmennheten, noe som viste at markedet ikke var mottagelig for å bytte ut MS-DOS.

Et annet grafisk brukergrensesnitt på denne tiden var GEM. Det hadde et penere utseende, kanskje spesielt ettersom det hadde kopiert flere elementer fra Macintosh-plattformen, for eksempel søppelbøtta (noe Microsoft i senere versjoner tok inn i Windows ved å kalle det noe annet), og hadde generelt bedre samkjøring på skrivebordet. GEM ble standard brukergrensesnitt for Ataris ST-rekke av 68k baserte komputere og som enkelte ganger ble referert til som «Jackintoshe» på grunn av deres direktør Jack Tramiel og likheten med Macintosh. GEMs likhet med Macintoshs grensesnitt ga juridiske problemer med nettopp Apple Computers for dets produsent Digital Research som ble tvunget til å forkrøple systemets utseende og funksjonalitet, skjønt de enkelte programmene ble ikke berørt.

Grunnen til at GEM ikke ble en suksess var at det ikke kunne kjøre flere programmer samtidig. Brukerne måtte lukke et program før de kunne starte et nytt. Samlinger av relaterte programmer som GEM Draw hadde en sær menystruktur som Close (for editering) for å ‘lette’ bytting av program.

Et alternativt system for å kjøre flere programmer som ble utgitt kort tid før Windows 1.0 var DESQview, avledet fra IBMs mislykkede TopView fra 1984. Det hadde ikke grafiske muligheter, men gjorde det mulig å kjøre flere MS-DOS-programmer samtidig så lenge disse var skrevet på den riktige måten eller hadde en spesielt skrevet «loader» som kunne tilrettelegge programmet ved oppstart.

Som et resultat av den tunge konkurransen fikk Windows små markedsandeler – inntil Aldus PageMaker 1.0 ble utgitt i januar 1987 med et eget Windows-grensesnitt levert sammen med programmet. Denne Windows var en nedstrippet utgave («run-time») som kun kjørte Pagemaker, men var det første WYSIWYG-programmet for IBM-kompatible komputere og som ga folk en bestemt grunn til å kjøpe Windows. Senere Windows-kompatible programmer som Microsoft Excel og Corel Draw ga systemet et løft.

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «世界のOSたち - GUIの世界へ移行した「Windows 1.0」» (japansk). 6. mars 2013. Arkivert fra originalen 21. mai 2020. Besøkt 11. mai 2022. 
  2. ^ http://toastytech.com/guis/win101.html.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]