Adobe PageMaker

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra Aldus PageMaker)
Hopp til navigering Hopp til søk
Adobe PageMaker
Adobe PageMaker v8.0 icon.png
Utvikler(e)Adobe, Aldus
Utgitt1985
OperativsystemMac OS 9, Windows (prior to Windows Vista), OS/2 (kun versjon 3.01)
TypeDesktop publishing
Nettstedwww.adobe.com/products/pagemaker/main.html

Adobe PageMaker, tidligere Aldus PageMaker, er et dataprogram som ble utviklet av Aldus Corporation og første gang lansert i 1985. Aldus var et amerikansk selskap som hadde navn etter boktrykkeren Aldo Manuzio (Aldo Manuzio). Selskapet ble kjent over natten da de lanserte det banebrytende dataprogrammet PageMaker. Førsteutgaven av programmet som kom i juli 1985 var basert på operativsystemet og brukergrensesnittet for Macintosh maskinvare fra Apple. Aldus ble i 1994 fusjonert med Adobe og ble da omdøpt til sitt nåværende navn.

Formgivning på skrivebordet[rediger | rediger kilde]

Med PageMaker oppfant Aldus virksomhetsområdet desktop publishing (DTP), altså «formgivning på skrivebordet». Desktop var et begrep bygd på Macintosh brukergrensesnitt med skrivebord (desktop) som et sentralt begrep for brukergrensesnittet.

PageMaker var det første sideombrekkingsprogrammet med såkalt WYSIWYG-funksjonalitet, det vil si at «det du ser er det du får». Programmets arbeidsmetafor er lysbordet, og hver side har sitt «lysbord» med plass utenfor siden som grafiske elementer som bilder og tekst kan legges og flyttes rundt på. I tillegg til PageMaker, var Adobes PostScripts sidebeskrivningsspråk og at Apples operativsystem hadde mulighet for håndtering av profesjonelle skriftsnitt, to grunnleggende forutsetning for funksjonaliteten sammen med Apple LaserWriter, som var PostScript kompatibel.

PageMaker for PC ble lansert i 1986, men da var allerede Apples maskiner etablert som bransjestandard i reklamebyråer og relaterte virksomhetsområder. Med programvarepakkene Illustrator og Photoshop utfylte Adobe de udekkede behovene for akseptabel, profesjonell programvare i reklamebyråer og grafisk design.

I kjølvannet av PageMaker-lanseringen og rask og bred aksept av programvaren i profesjonelle miljøer, forsvant en hel bransje, nemlig virksomhetene som leverte fotosats til reklamebyråer og relaterte virksomheter, på kort tid.

InDesign som avløser[rediger | rediger kilde]

Versjon 3.01 var tilgjengelig for OS/2 og dro fordel av operativsystems flertrådssystem, noe som økte svartiden for brukeren.

Selskapet Aldus ble i 1994 fusjonert med Adobe og PageMaker ble videreført. Den siste versjonen av PageMaker, versjon 7.0, ble utgitt den 9. juli 2001, men oppgradering for begge plattformene har kommet siden.

I 2004 kunngjorde Adobe at utviklingen av Adobe PageMaker ville opphøre, skjønt de ville fortsett å selge og støtte programvaren. Istedenfor å utvikle den gamle koden videre ønsket Adobe å skrive et helt nytt program som PageMakers etterfølger, Adobe InDesign.[1]

Macintosh-utgaven av PageMaker kjører kun på Mac OS 9 eller tidligere. Det er ingen støtte for Mac OS X[2], og kjører heller ikke på Macintosh med Intels CPU. Windows-utgaven støtter Windows XP, men i henhold til Adobe vil programmet «ikke installeres eller kjøres på Widows Vista».[3] Brukere som forsøker vil oppdage at begge deler er mulig, men de kan oppleve problemer med å eksportere trykksaker til pdf.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «InDesign CS2 Frequently Asked Questions» Arkivert 4. mars 2009 hos Wayback Machine.. Adobe. Lest den 27. juni 2007.
  2. ^ «PageMaker 7 System requirements». Adobe. Lest den 27. juni 2007.
  3. ^ «How Adobe Products Support Windows Vista». Adobe. Lest den 27. juni 2007.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]