Jack Tramiel

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Jack Tramiel
Jack Tramiel cropped.jpg
Jack Tramiel taler ved C64 25-årsjubileum i 2007.
FødtIdek Trzmiel
13. desember 1928[1]
Łódź[2]
Død8. april 2012[1][3] (83 år)
Monte Sereno
Beskjeftigelse Gründer, forretningsdrivende[4]
Nasjonalitet Polen, USA

Jack Tramiel (født som Jacek Trzmiel 13. desember 1928 i Łódź i Polen, død 8. april 2012[5] i Monte Sereno, Santa Clara County, California) var en amerikansk entreprenør, kjent blant annet som gründer for Commodore Business Machines.

Etter den tyske invasjonen av Polen i 1939, og utbruddet av andre verdenskrig ble hans familie sendt av nazistene til den jødiske ghettoen i Łódź, hvor Tramiel arbeidet i en tekstilfabrikk for den tyske okkupasjonsmakten. Da de jødiske gettoene ble likvidert ble hele familien hans sendt til Auschwitz konsentrasjonsleir, der Tramiel skal ha blitt undersøkt av doktor Josef Mengele personlig og satt i tvangsarbeid. Det er blitt hevdet at hans far skal ha dødd av tyfus, noe som var svært utbredt i nazistenes konsentrasjonsleirer, mens Tramiel tror at faren døde av en injeksjon med bensin. I november 1947 emigrerte Tramiel til USA, der han vervet seg til det amerikanske militæret. I 1953, mens han jobbet som drosjesjåfør, kjøpte Tramiel en butikk i The Bronx som reparerte forskjellige kontormaskiner. Tramiel kalte det første firmaet sitt for Commodore Portable, og han hadde en avtale med et selskap i Tsjekkoslovakia som skulle montere skrivemaskiner for salgs i Nord-Amerika. Ettersom Tsjekkoslovakia hadde underskrevet Warszawapakten, kunne maskinene ikke importeres direkte til USA. Derfor grunnla Tramiel Commodore Business Machines i Toronto, Canada.

Referanser[rediger | rediger kilde]

personDenne person-, data- og USA-relaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull. Du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide eller endre den.