Windows 2.0

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk

Windows 2.0 er et operativsystem fra Microsoft som ble lansert i 1987 og erstattet Windows 1.x. Windows 2.0 var en 16-bit-utgave som ble utvidet med Windows/286 og Windows/386 i 1988. Windows 2.0, Windows/286 og Windows/386 ble avløst av Windows 3.0 i mai 1990.

Historie[rediger | rediger kilde]

Støtte for programmer[rediger | rediger kilde]

Den første Windows-utgavene av tekstbehandleren Microsoft Word og regnearket Microsoft Excel kjørte på Windows 2.0. Programmer fra andre programvarehus økte betydelig med denne versjon (noen ble solgt med «Windows Runtime», en egen Windows-modul som kun kjørte ett program, for de kunder som ikke hadde kjøpt den fulle utgaven av Windows). Imidlertid fortsatte utviklerne å opprettholde deres DOS-versjoner av deres programmer ettersom Windows-brukerne fortsatt var en minoritet av markedet.

AT&T[rediger | rediger kilde]

Windows 2.0 ble solgt sammen med datamaskiner fra selskapet AT&T Computers som testprogrammer for mange utdanningsinstitusjoner.

Juridisk konflikt med Apple[rediger | rediger kilde]

Den 17. mars 1988 saksøkte Apple Microsoft og Hewlett Packard med anklagen om at de hadde krenket deres opphavsrett som Apple hadde på Macintoshs operativsystem.[1] Apple hevdet at den måten som deres operativsystem føltes og kjentes, «look and feel», sett som en helhet, var beskyttet av opphavsrett og at Windows 2.0 krenket deres opphavsrett ved å se ekstremt likt ut.

Egenskaper[rediger | rediger kilde]

Windows 2.0 tillot programvinduer til å ligge oppå hverandre, i motsetningen til dens forgjenger Windows 1.0 hvor vinduene måtte ligge ved siden av hverandre, noe som begrenset hvor mange vinduer som kunne være åpne til enhver tid. Windows 2.0 introduserte også en mer sofistikert kortveger på tastaturet og terminologi som «Minimalisere» og «Maksimalisere» i motsetningen til «Ikonisere» og «Zoom» på Windows 1.0.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]