Windows 2.0

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Windows 2.0 var et grafisk brukergrensesnitt fra Microsoft som ble lansert den 9. desember 1987. Det var etterfølgeren til Windows 1.0 og en del av produktfamilien Microsoft Windows. Windows 2.0 var et grafisk skall til 16-bit operativsystemet MS-DOS, som gjorde det mulig å kjøre tekstbasert programvare for MS-DOS sammen med nye grafiske applikasjoner.

Liksom forgjengeren Windows 1.0, kunne skallet håndtere maksimalt 1 megabyte dataminne. Denne grensen var satt av MS-DOS og dets tette avhengighet til mikroprosessorene Intel 8086 og Intel 8088. Windows 2.0 kunne således ikke dra nytte av den økte minnetilgangen som var blitt åpnet av Intel 80286 (16 megabyte) og Intel 80386 (4 gigabyte). En viss utnyttelse av disse nyere mikroprosessorene kom med Windows 2.1 i 1988, og dens to avarter Windows/286 og Windows/386. Det var imidlertid ikke før lanseringen av Windows 3.0 i 1990, at økt minnetilgang ble tilgjengelig gjennom en DOS-utvider.

Windows 2.0 har historisk interesse, fordi programvaren utløste en prinsipielt viktig rettssak om opphavsrett. Den 17. mars 1988 ble Microsoft og Hewlett Packard saksøkt av Apple, som hevdet at idéer var blitt stjålet fra deres eget Macintoshs operativsystem. Apple tapte, og dette fikk betydning for utbredelsen av grafiske brukergrensesnitt i resten av dataindustrien.

Microsoft avsluttet kundestøtten til Windows 2.0 den 31. desember 2001.

Historie[rediger | rediger kilde]

Støtte for programmer[rediger | rediger kilde]

Den første Windows-utgavene av tekstbehandleren Microsoft Word og regnearket Microsoft Excel kjørte på Windows 2.0. Programmer fra andre programvarehus økte betydelig med denne versjon (noen ble solgt med «Windows Runtime», en egen Windows-modul som kun kjørte ett program, for de kunder som ikke hadde kjøpt den fulle utgaven av Windows). Imidlertid fortsatte utviklerne å opprettholde deres DOS-versjoner av deres programmer ettersom Windows-brukerne fortsatt var en minoritet av markedet.

AT&T[rediger | rediger kilde]

Windows 2.0 ble solgt sammen med datamaskiner fra selskapet AT&T Computers som testprogrammer for mange utdanningsinstitusjoner.

Juridisk konflikt med Apple[rediger | rediger kilde]

Den 17. mars 1988 saksøkte Apple Microsoft og Hewlett Packard med anklagen om at de hadde krenket deres opphavsrett som Apple hadde på Macintoshs operativsystem.[1] Apple hevdet at den måten som deres operativsystem føltes og kjentes, «look and feel», sett som en helhet, var beskyttet av opphavsrett og at Windows 2.0 krenket deres opphavsrett ved å se ekstremt likt ut.

Egenskaper[rediger | rediger kilde]

Windows 2.0 tillot vinduer til å ligge oppå hverandre, i motsetningen til dens forgjenger Windows 1.0 hvor vinduene måtte ligge ved siden av hverandre, noe som begrenset hvor mange vinduer som kunne være åpne til enhver tid. Windows 2.0 introduserte også en mer sofistikert kortveger på tastaturet og terminologi som «Minimalisere» og «Maksimalisere» i motsetningen til «Ikonisere» og «Zoom» på Windows 1.0.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]