Hopp til innhold

Where to Invade Next

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Where to Invade Next
Generell informasjon
SjangerDokumentar
Utgivelsesår2015
Prod.landAmerikansk
Lengde2 timer
Aldersgrense9 (Norge)
Bak kamera
RegiMichael Moore
ProdusentCarl Deal
Tia Lessin
Michael Moore
SjeffotografRichard Rowley
Jayme Roy
Foran kamera
MedvirkendeMichael Moore (fortellerstemme)
Prod.selskapDog Eat Dog Films
IMG Films
Premiere10. sept. 2015 (Toronto FF)
12. februar 2016 (USA)
15. april 2016 (Norge)
Eksterne lenker
Offisielt nettsted (en)

Where to Invade Next er en amerikansk dokumentarfilm fra 2015 regissert av Michael Moore. I denne dokumentaren sammenligner Moore det amerikanske samfunnet med det europeiske for å finne ut hva USA kan lære av dem. Fokuset er på det sosiale og det økonomiske. Moore undersøker blant annet straffelovgivningen i Norge og banksystemet på Island. Dette var hans første dokumentar siden 2009, dag han lanserte Capitalism: A Love Story.

Filmen ble jevn over godt mottatt av anmelderne og har fått 77 % på Rotten Tomatoes[1] og 63 % på Metacritic.[2]

I filmen besøker Michael Moore en rekke andre land, og undersøker forskjellige aspekter ved deres samfunn og politikk som han foreslår burde innføres i USA. Han besøker Italia, Frankrike, Finland, Slovenia, Tyskland, Portugal, Norge, Tunisia og Island. Områdene som dekkes er blant annet fagforeninger, skole-lunsjer, tidlig utdannelse, høyere utdannelse, arbeidsinkludering, avkriminaliserte rusmiddel og kvinners inkludering og rolle i samfunnet.

I Italia har arbeiderne flere rettigheter enn amerikanske arbeidere. De får også betalt ferie, lengre lunsj-pauser på jobb, og betalt foreldrepermisjon når de føder barn. I Frankrike blir det tatt opp hva slags mat studentene får på skolen, og seksualundervisning. I Finland får elevene nesten ingen lekser, eller ingen standardisert testing. I Slovenia er høyere utdannelse nesten gratis, i omsetning til USA.

I Portugal tar Michael Moore for seg narkotika-politikk, universell helsehjelp, og avskaffelse av dødsstraff. I Norge snakker de om det humane fengselssystem, og besøker Bastøy fengsel med minimumssikkerhet for de innsatte, og Halden fengsel med maksimalt sikkerhet - samt hvordan Norge svarte på Massedrapet på Utøya i 2011. I Tunisia diskuterer de kvinners rettigheter, tilgang til abort, og utformingen av den tunisiske grunnloven fra 2014.

Om filmen

[rediger | rediger kilde]

Referanser

[rediger | rediger kilde]
  1. ^ «Where to Invade Next». www.rottentomatoes.com. 12. februar 2016. Besøkt 5. mai 2016. 
  2. ^ «Where to Invade Next». Metacritic. Besøkt 5. mai 2016. 

Eksterne lenker

[rediger | rediger kilde]