Lekser

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Lekser er blant annet regnetrening.

Lekser, eller hjemmelekser, er oppgaver som elever pålegges å ta med seg hjem og gjøre etter skoletid. Det kan være alle mulige oppgaver, og det er som regel lærere som gir dem/den ut. Etter hvert som man blir eldre får man flere og vanskeligere lekser.

I Norge er lekser i senere år blitt et kontroversielt tema. Utdanningsdirektør Kjellbjørg Lunde mener at man kan droppe leksene med loven i hånd, og poengterer at det er en etterlevning fra en tid da skoledagen var kortere, som det ikke finnes lovhjemmel for.[1] Ståle Fredriksen mener at barn ikke kan pålegges å arbeide på fritiden, og at lekser har en rekke negative virkninger.[2] Førsteamanuensis i pedagogikk ved Universitetet i Tromsø, Odd Valdermo, mener lekser skaper angst.[3]

Etymologi[rediger | rediger kilde]

Ordet kommer fra middelnedertysk lectie, som betydde «klasse på en skole». Dette kom i sin tur fra latin lectio, «lesning / opplesning / forelesning». Et annet ord fra samme rot, leksjon, har en beslektet betydning.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Commons-logo.svg Commons: Kategori:Lekser – bilder, video eller lyd

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «- Kan droppe leksene med loven i hånd», BT.no
  2. ^ «Lekser er et overgrep», VG
  3. ^ «Lekser skaper angst», VG
utdanningsstubbDenne utdanningsrelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.