Walking with…

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk

Walking with...-seriene (også kjent som Trilogy of Life eller Walking with Prehistorical Life) er en samling av dokumentarprogrammer som er produsert av BBC, og er laget av Impossible Pictures. Målet med seriene er å forestille utdødde dyr og presentere dem som i en vanlig naturdokumentar. Originalseriene Dinosaurene kommer tilbake, Villdyra kommer og Monstrenes tid – Livet før dinosaurene fokuserte på hele historien om forhistorisk tid, som før dinosaurene, dinosaurenes tid og livet etter dinosaurene, som følger pattedyrenes evolusjon og forestiller at man er der selv og ser våre forfedres historie. Tim Haines står bak konseptet.

Originalserier[rediger | rediger kilde]

Dinosaurene kommer tilbake (1999)[rediger | rediger kilde]

Utdypende artikkel: Dinosaurene kommer tilbake

Dinosaurene kommer tilbake (originaltittel: Walking with Dinosaurs) var den første i Walking with...-serien. Den fokuserte på dinosaurenes og andre mesozoiske dyrs tid, som inkluderer deres stigning, suksess og bortgang.

Villdyra kommer (2001)[rediger | rediger kilde]

Utdypende artikkel: Villdyra kommer

Villdyra kommer (originaltittel: Walking with Beasts) var den andre i Walking with...-serien. Den fokuserte på livet etter dinosaurene, og veksten til pattedyrene som utviklet seg på den tiden, helt fra ikke så lenge siden dinosaurenes slutt til vi mennesker blir dominerende dyreart på planeten.

Monstrenes tid – Livet før dinosaurene (2005)[rediger | rediger kilde]

Monstrenes tid – Livet før dinosaurene (originaltittel: Walking with Monsters) var den tredje i Walking with...-serien. Den fokuserer på enda før dinosaurenes tid, som inkluderer evolusjonen til leddyr, fisk, amfibier, pattedyrliknende krypdyr og reptiler, og utgjør hele historien om forhistorisk liv da den ender med at dinosaurene utvikler seg.

Miniserier og spesialepisoder[rediger | rediger kilde]

Historien om Big Al (2001)[rediger | rediger kilde]

Utdypende artikkel: Historien om Big Al

Historien om Big Al (originaltittel: The Ballad of Big Al) er en spesialepisode som følger livet og døden til «Big Al», et berømt skjellet av en Allosaurus, funnet med forskjellige skader.

På sporet av giganter (2002)[rediger | rediger kilde]

Utdypende artikkel: På sporet av giganter

På sporet av giganter (originaltittel: Chased by Dinosaurs) var en miniserie som følger en zoolog som drar tilbake i tid og søker etter utdødde dinosaurer.

Sea Monsters (2003)[rediger | rediger kilde]

Utdypende artikkel: Sea Monsters

Sea Monsters var en oppfølger til miniserien Chased by Dinosaurs, som følger en zoolog som drar tilbake i tid og søker etter skapninger i de 7 mest dødelige hav noen sinne.

Walking with Cavemen (2003)[rediger | rediger kilde]

Utdypende artikkel: Walking with Cavemen

Walking with Cavemen var en miniserie som fokuserte på menneskenes evolusjon helt fra apemenneskene australopithecus til nåtidsmennesker.

Tidsoversikt etter periode[rediger | rediger kilde]

Inkluderer ikke Historien om Big Al, På sporet av giganter, Sea Monsters og Walking with Cavemen da disse ikke fokuserer på en bestemt tidsperiode.

Serie Tidligste periode Seneste periode
Monstrenes tid – Livet før dinosaurene
(Walking with Monsters)
Kambrium
(530 millioner år siden)
Trias
(248 millioner år siden)
Dinosaurene kommer tilbake
(Walking with Dinosaurs)
Trias
(220 millioner år siden)
Kritt
(65,5 millioner år siden)
Villdyra kommer
(Walking with Beasts)
Eocen
(49 millioner år siden)
Pleistocen
(30 000 år siden)

Annet[rediger | rediger kilde]

  • The Lost World (en film fra 2001)
  • Prehistoric Park (et program om Nigel Marven som drar tilbake i tid for å lete etter dinosaurer, villdyr og andre skapninger fra fortiden og beholder dem i en «prehistorisk park»)
  • Portalen (en serie laget av Tim Haines der forhistoriske og futuristiske skapninger drar inn i vår nåtidsverden)

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]