Vistegutten

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Skjelettet av Vistegutten, avbildet i utstillingsmonteret på Arkeologisk museum i Stavanger.

Vistegutten, i blant kalt Vistemennesket,[1] er navnet på levninger etter en 15-åring fra steinalderen som ble funnet ved arkeologisk utgraving av Vistehola i Rogaland i 1907. Vistegutten er det best bevarte steinalderskjelettet i Norge. Levningene var rundt 8200 år gamle ifølge dateringen som ble utført i 1980.

Vistegutten ble funnet i Vistehola, en boplass fra steinalderen i Randaberg kommune i Rogaland.

Levninger fra denne tiden er vanligvis dårlig bevarte, men Vistegutten er nesten komplett.

Morfologi og datering[rediger | rediger kilde]

Vistemennesket har vært svært kort, rundt 125 centimeter høy, men robust bygget.[2] Kraniet har såkalt båtskalle, en medfødt misdannelse.[3]

En karbondatering foretatt i 1980, mer enn 70 år etter at funnet ble gjort, viser at skjelettet og begravelsen skriver seg hele 8200 år tilbake i tid. Bortsett fra skader og mangler på den ene siden er kraniet til Vistegutten godt bevart.

Kjønnet er per 2015 usikkert. Det er vanskelig å fastslå kjønnet til skjeletter av barn og ungdom fordi bekkenet ikke er ferdig utvokst.


Kosthold og tilhørighet[rediger | rediger kilde]

Foreløpig analyse per 2015 tydet på at «Viste-gutten» var «født og oppvokst nær stedet hvor han bodde og fikk sitt siste hvilested». I eldre steinalder var det vanlig å gravlegge de døde på boplassen. Personen har hatt et variert kosthold med både sjømat og landjordmat. Man vet ikke hvorfor Vistegutten døde så ung; om det var på grunn av en ulykke eller sykdom. I eldre steinalder ble mange over 50 år før de døde, og menneskene som levde da virker å ha levd både sunnere, bedre og lenger enn senere tiders jordbruksbefolkninger.[2]

Et bein som ikke var ekte ble oppdaget, men det er usikkert når det har blitt lagt sammen med skjelettet. I 2015 ble deler av kraniet sendt til DNA-analyse, noe som kanskje kan fastsette kjønnet til individet og annet.[1]

Rekonstruksjon[rediger | rediger kilde]

Rekonstruksjonen av vistegutten i utstillingen på Arkeologisk Museum i Stavanger.

Som ledd i et forskningsprosjekt ledet fra universitetet i Dundee ble hodeskallen til Vistegutten i 2011 laserskannet og gjenoppbygd i en virtuell versjon. Resultatet ble skrevet ut som en tredimensjonal modell i plast. Etter å ha lagt på muskelvev og hud i leire, laget man en negativform til støpning av hodeomrisset med kunstharpiks og glassfiber. Til sist ble hodet malt og ansiktet utstyrt med ører, øyne, nese og lepper.[2] En lignende rekonstruering har tidligere blitt gjort av et annet norsk steinalderskjelett, Søgnekvinnen.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b Vistegutten til DNA-analyse, artikkel hos Forskning.no 14.10.2015
  2. ^ a b c Norgeshistorie.no, Sveinung Bang-Andersen, «En huleboergutt og hans samtidige». Hentet 23. nov. 2016 fra http://www.norgeshistorie.no/eldre-steinalder/artikler/0114-en-huleboergutt-og-hans-samtidige.html.
  3. ^ Karen Anne Okstad (3. oktober 2011). «Ansikt til ansikt med steinaldergut». Forskning.no. Besøkt 14. desember 2016. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]