Visnes

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Visnes
Visnes
Land Norge Norge
Fylke Rogaland
Kommune Karmøy
Areal 0.54 km²
Befolkning 560[a] (2016)
Postnummer 4262 Avaldsnes

Tettstedene på Karmøy, slik de er avgrenset av SSB i år 2005. Visnes har blå farge.

Visnes er et område og et tettsted i Karmøy kommune i Rogaland. Tettstedet har 560[1] innbyggere per 1. januar 2016, og ligger vest for AvaldsnesKarmøy, rett øst for Grønneviken.

Vigsnes Kobbergruve[rediger | rediger kilde]

Visnes er et gammelt gruveområde, og i 1865 fant en sildefisker fra Jæren en rik kobbererts på «Vigsnes». Dette ble starten på en omfattende gruvedrift som varte fra 1865 til 1972. Fram mot 1895 var Vigsnes Kobberverk ett av de størte kobberverkene i Nord-Europa, og gruvene på Vigsnes stod for 70 % av Norges eksport. 750 personer arbeidet i gruvene på det meste, og 3000 mennesker bodde på Vigsnes, hvor verket drev et helt samfunn med skole, sykehus og ordenspoliti.

I dag omfatter gruveområdet et stort friluftsområde med bl.a. gamlegruva, smeltehytta, administrasjonsbygningen, to arbeiderboliger og den vakre parken som verkets franske direktør, Charles De France, anla. Man kan få omvisning på området eller vandre på egen hånd med en «fører». I den nybygde museumssentralen er det utstillinger som presenterer den fantastiske gruvehistorien. Kobberet som blei brukt i Frihetsgudinnen i New York, kjem fra Visnes. Dette er sjekka gjennom kjemisk testing av kobber fra statua og kobber fra gruva.

Andre spennende tilbud til de besøkende er bl.a. ei krambu med hjemmelaget snop (slikkerier), gruvelekeplass i Fransahagen, og fine tur- og ridestier i parken. Administrasjonsbygningen har blitt et særpreget serveringslokale hvor du kan få servert bl.a. «rallarlunsj» eller «bergmannssuppe». Vigsnes er også et egnet sted for arrangement, der servering og kulturhistorie knyttes sammen.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Statistisk sentralbyrå (6. desember 2016). «Tettsteder. Folkemengde og areal, etter kommune.». Besøkt 6. desember 2016. 


Koordinater: 59°21′26″N 005°13′51″Ø