Vigsnes Kobberverk

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Vigsnes Kobberverk er et bergverk som ble startet i 1865. Det ligger på nordvestsiden av Karmøy, rett nord for Haugesund lufthavn.

Torbjørn Brualand var den opprinnelige oppdageren av kobbermalmVisnes og tok i samarbeid med Mauritz Kartevold kontakt med Antwerpen Gruveselskap ved dens representant i Norge, Charles de France, som overtok rettighetene til malmfunnet og ble direktør i selskapet.

Gamlegruva var i drift fra 1865-1895. Det ble utdrevet 1,4 millioner metriske tonn råmalm hvorav 85 000 tonn ble eksportert.

Rødklev gruve var i drift fra 18991972. Her ble det utvunnet 2,8 millioner tonn råmalm hvorav 1,3 millioner tonn ble eksportert.

På folkemunne har det alltid vært hevdet at kobberet i Frihetsstatuen i New York kommer fra Visnes. Høsten 1985 ble kobberet fra statuen analysert, og det ble da bekreftet at det er utvunnet på Visnes. Senere er disse resultatene trukket i tvil.

Vigsnes Grubemuseum er åpent i sommersesongen, eller etter avtale. Museet har i sin samling blant mye annet den første elektriske glødepæra som ble tatt i bruk allerede ca. 1870.