Baktriakamel

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Villkamel»)
Baktriakamel
Baktriakamel
Nomenklatur
Camelus ferus
Linnaeus, 1758
Synonymi
C. bactrianus
Populærnavn
baktriakamel,
kamel,
villkamel
Klassifikasjon
RikeDyreriket
RekkeRyggstrengdyr
KlassePattedyr
OrdenKlovdyr
FamilieKameldyr
SlektCamelus
Miljøvern
IUCNs rødliste:[1]
ver 3.1
CR - Kritisk truetUtryddetUtryddet i vill tilstandKritisk truetSterkt truetSårbarNær truetLivskraftig
CR - Kritisk truet

CR — Kritisk truet (gjelder villkamel)

Økologi
Habitat: ørken og steppe
Utbredelse:
vill baktriakamel (Camelus ferus)

Baktriakamel eller villkamel (Camelus ferus), domestisert også kjent som kamel (Camelus bactrianus) tilhører slekten kameler (Camelus) og er et stort, drøvtyggende klovdyr med lang, bøyd hals, lange lemmer og to distinkte ryggpukler.

Arten ble domestisert for omkring 4 500 år siden, trolig i Sentral-Asia. Dens nærmeste nålevende slektning er dromedaren (Camelus dromedarius), som kun har en enkelt synlig ryggpukkel. Vill baktriakamel (villkamel) er kritisk truet av utryddelse.[1] Den kan være en egen art.

Navnet har arten fra det antikke landskapsnavnet Baktria i Sentral-Asia.

Beskrivelse[rediger | rediger kilde]

Baktriakamel
Villkameler

Baktriakameler blir omkring 180–225 cm i skulderhøyde og veier typisk 300–690 kg. De har to distinkte ryggpukler, mot dromedarens ene. Vill baktriakamel (C. ferus) har ikke like uttalte pukler som domestiserte (C. bactrianus), og puklene sitter dessuten med noe større avstand. Villkamelen er dessuten mindre fysisk og noe slankere bygget.

Villkamelen (C. ferus) har vist seg i stand til å drikke saltvann, uten at det har fått negative konsekvenser for dyra.[2]

Baktriakamelen er sterk, utholdende og kan bære tungt, men den er ikke like hurtig som dromedaren. Kjøttet spises, melken brukes til å lage blant annet ost og smør, huden til lær, pelshårene til tøyveving og ekskrementene til brensel.

Klassifisering[rediger | rediger kilde]

I øyeblikket hersker det en viss forvirring omkring hvorvidt den domestiserte (C. bactrianus) og ville (C. ferus) baktriakamelen er to distinkte arter eller ikke. En DNA-studie fra 2008 indikerer at det er to separate arter.[3] Evolusjonært skilte de trolig lag for omkring 700 000 år siden.

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Baktriakamel er utbredt i Asia og brukes som et allsidig husdyr. Den ble trolig domestisert i Sentral-Asia for omkring 4 500 år siden. Den ville bestanden (C. ferus) som fortsatt eksisterer er kritisk utrydningstruet og teller trolig kun omkring 900-1 100 dyr.[1][2]. Disse overlever i fire begrensede områder i Gobiørkenen, tre i Kina og ett i Mongolia. Den største populasjonen finnes i Lop Nor, et tidligere testområde for kjernefysiske våpen gjennom 45 år, men nå dedikert som viltreservat for den ville baktriakamelen.

Atferd[rediger | rediger kilde]

Baktriakameler er planteetere (herbivore) som har tilpasset seg inntak av vanskelige plantevekster, som ørkenvekster med pigger eller vekster med et høyt innhold av salt.

Hunnen går drektig i 12-14 måneder og føder normalt kun en kalv. Den nyfødte kalven kan gå og løpe etter kun få timer. Den vil die mora i opp mot 18 måneder, før den avvennes. Ungdyr blir kjønnsmodne etter cirka 3,5 år. Villkamelen blir sjelden mer enn 25 år gammel, mens den domestiserte kamelen typisk blir 25-35 år.

Annet[rediger | rediger kilde]

Villkamelen er på randen av utryddelse. Den trues av hybridisering, predasjon fra ulv og krypskyting, det siste fordi kamelene konkurrerer om føden i et område med svært begrenset tilgang på egnet føde.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b c Hare, J. 2008. Camelus ferus. In: IUCN 2011. IUCN Red List of Threatened Species. Version 2011.2. Besøkt 2012-01-24
  2. ^ a b Wild Camel Protection Foundation (November 2002). Besøkt 2012-01-24
  3. ^ Burger, P., Silbermayr, K., Charruau, P., Lipp, L., Dulamtseren, E., Yadmasuren, A. and Walzer, C. (in press). Genetic status of wild camels (Camelus ferus) in Mongolia.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]