Hopp til innhold

Julia (film)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Julia
Generell informasjon
Utgivelsesår1977
Prod.landUSA
Lengde118 min.
SpråkEngelsk
Bak kamera
RegiFred Zinnemann
ProdusentRichard Roth
ManusforfatterAlvin Sargent
Basert påPentimento 
av Lillian Hellman
MusikkGeorges Delerue
SjeffotografDouglas Slocombe
KlippWalter Murch
Marcel Durham
Foran kamera
MedvirkendeJane Fonda
Vanessa Redgrave
Jason Robards
Hal Holbrook
Rosemary Murphy
Maximilian Schell
Annen informasjon
Budsjett7,84 millioner dollar[1]
Totalomsetning20,7 millioner dollar[2]
Distributør20th Century Fox
Premiere
  • 2. oktober 1977 (1977-10-02) (NY)
  • 22. mars 1978 (1978-03-22) (Norge)
Eksterne lenker

Julia er en amerikansk dramafilm fra 1977, regissert av Fred Zinnemann. Manuset til Alvin Sargent er basert på et av kapitlene i Lillian Hellmans selvbiografiske roman Pentimento. Kapittelet handler om forfatterens vennskap med ei jente ved navn «Julia», som kjempet mot nazistene i årene før andre verdenskrig. Hellman har sagt at historien er sann, men det har oppstått uenighet om hvorvidt dette stemmer eller ikke. Jane Fonda, Vanessa Redgrave og Jason Robards spiller hovedrollene.

Julia fikk god kritikk, blant annet for rolleskildringene til Fonda, Redgrave og Robards. Det ble en kinosuksess med en totalomsetning på 20,7 millioner dollar på verdensbasis i billettinntekter. Filmen ble nominert til elleve Oscar-priser, blant annet for beste film, beste regi (Zinnemann), beste kvinnelige hovedrolle (Fonda) og beste originalmusikk (Georges Delerue). Den vant tre priser for beste mannlige birolle (Robards), beste kvinnelige birolle (Redgrave) og beste filmatisering (Sargent).[3] Julia var den første filmen siden Siste forestilling (1971) til å vinne priser for både mannlig og kvinnelig birolle.

Arne T. Bye fra Aftenposten var fornøyd: «Veteranregissøren Fred Zinnemann har skapt en film som vil kunne bli stående som et betydelig verk blant hans andre suksesser. Ikke minst skyldes det et fortrinlig valg av skuespillere til rollene [...]. Denne gang kommer også Zinnemanns helt spesielle kunstneriske begavelse i dokumentarfilm-sjangeren til sin fulle rett. [...] Jane Fonda og Vanessa Redgrave utfyller hverandre på en glimrende måte. Den ene idealistisk uten å være innbitt, belærende uten å være doserende. Den annen lyttende, begeistret og full av temperament, men uten Julias ukuelige mot.»[4]

Filmen handler om det livslange vennskapet mellom den amerikanske forfatteren Lillian Hellmann (Jane Fonda) og Julia (Vanessa Redgrave) og deres kamp mot nazismen før utbruddet av andre verdenskrig. Forfatteren Lillian Hellmann blir invitert til en litteraturkongress i Russland. Venninnen ber henne smugle med seg penger inn i Nazi-Tyskland for å støtte motstandsarbeidet. Det er et farlig oppdrag som setter dem begge i livsfare.

Medvirkende

[rediger | rediger kilde]

Julia var spillefilmdebuten til både Streep og Pelikan.

Referanser

[rediger | rediger kilde]
  1. ^ Aubrey Solomon, Twentieth Century Fox: A Corporate and Financial History, Scarecrow Press, 1989, s. 258.
  2. ^ «Julia (1977) (1977)». Box Office Mojo. Besøkt 3. februar 2018. 
  3. ^ «The 50th Academy Awards (1978) Nominees and Winners». Academy of Motion Picture Arts and Sciences (AMPAS). Besøkt 3. februar 2018. 
  4. ^ Bye, Arne T. (28. mars 1978). «Et betydelig filmverk om to kvinne-skjebner». Aftenposten. s. 10. 

Eksterne lenker

[rediger | rediger kilde]