Blackheath (London)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Blackheath
Blackheath
LandStorbritannia Storbritannia
Konst. landEngland England
Distrikt:Greenwich, Lewisham
Admin. grevskap:Stor-London
Seremon. grevskap:Stor-London
StatusSted i Indre London
Postkode:SE3

Blackheath er et forstadsområde i London. Det ligger omkring en åpen, gresskledd slette (en heath) på grensen mellom Greenwich og Lewisham, i ytterkanten av indre London. Området på sørsiden av sletten kalles Blackheath Village, på nordsiden finner man Blackheath Standard og på østsiden en liten del av Blackheath Village med Blackheath Halls.

Navnet er en forvanskning av bleak heath («dyster slette»). I folkeetymologien har det feilaktig blitt hevnet at det kommer fra fargen på jordsmonnet, eller fra massegraver som ble anlagt der under svartedauen.

Romerne anla et lite samfunn på stedet, som ligger langs Watling Street. I middelalderen opplevde Blackheath å bli et samlingssted for både bondeopprøret i 1381 og Jack Cades opprør i Kent i 1450. Senere kom også flere opprørere dit; den 17. juni 1497 ble korniske opprørere slått i slaget ved Deptford Bridge, som også har blitt kalt slaget ved Blackheath. I det 17. århundre var området plaget av landeveisrøvere som stoppet trafikk på Watling Street.

På slutten av det 18. århundre begynte byggingen av Blackheath Park på eiendommen kjent som Cator Estate. Det eksklusive boligområdet ble grunnlagt av John Cator, og ligger øst for Blackheath Village. Det er mange gode eksempler på georgiansk og viktoriansk arkitektur, samt noen senere bygninger. Eiendommen tilhørte tidligere sir John Morden, som også eide Morden College sørøst for sletten.