Blackheath (London)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Blackheath
AllSaints Blackheath.jpg
Allhelgenkirken i Blackheath
LandStorbritannia Storbritannia
Konst. landEngland England
DistriktGreenwich, Lewisham
Admin. grevskapStor-London
Seremon. grevskapStor-London
StatusSted i Indre London
PostnummerSE3
PostkodeSE3
Kart
Blackheath
51°28′12″N 0°00′32″Ø

Blackheath er et forstadsområde i sørøstlige London. Det ligger omkring en åpen, gresskledd slette (en heath) på grensen mellom Greenwich og Lewisham, i ytterkanten av indre London. Det ligger øst for Lewisham og sør for Greenwich.[1] Området på sørsiden av sletten kalles Blackheath Village, på nordsiden finner man Blackheath Standard og på østsiden en liten del av Blackheath Village med Blackheath Halls.

Stedsnavent[rediger | rediger kilde]

Stedsnavnet er nedtegnet i 1166 som Blachehedfeld i betydningen «mørkfarget lyngheier».[2] Det er dannet fra angelsaksisk (gammelengelsk) blæc og hǣth og refererer til det åpne plassen som var møtestedet til det gamle hundred (herred) Blackheath i Kent (som nå har blitt helt innesluttet av Stor-London).[2] Navnet ble senere benyttet for den viktorianske forstaden som utviklet seg på 1800-tallet og ble forlenget til områder kjent som Blackheath Park og Blackheath Vale.[2]

Det finnes en vandrehistorie som hevder at Blackheath var knyttet til svartedauden på 1300-tallet eller pesten i London i 1665. En annen ide er at Blackheath fikk sitt navn fra dets bruk av gravhull går helt tilbake til middelalderen da stedet bortimot sikkert ble benyttet for å kvitte seg med døde under svartedauden i massegraver. Bortimot hvert eneste sted i London har en lokal tradisjon om slike graver under eksempelvis den lokale skolen eller butikken. De var uansett svært mange og det store antallet av lik førte til at de tradisjonelle kirkegårdene raskt ble overfylt, eller som en samtidige skrev, overstuft.

Historie[rediger | rediger kilde]

Romerne anla et lite samfunn på stedet, som ligger langs Watling Street. I middelalderen opplevde Blackheath å bli et samlingssted for både bondeopprøret i 1381 og Jack Cades opprør i Kent i 1450. Senere kom også flere opprørere dit; den 17. juni 1497 ble korniske opprørere slått i slaget ved Deptford Bridge, som også har blitt kalt slaget ved Blackheath. På 1600-tallet var området plaget av landeveisrøvere som stoppet trafikk på Watling Street.

På slutten av 1700-tallet begynte byggingen av Blackheath Park på eiendommen kjent som Cator Estate. Det eksklusive boligområdet ble grunnlagt av John Cator, og ligger øst for Blackheath Village. Det er mange gode eksempler på georgiansk og viktoriansk arkitektur, samt noen senere bygninger. Eiendommen tilhørte tidligere sir John Morden, som også eide Morden College sørøst for sletten.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Area guide for Blackheath», Kfh
  2. ^ a b c Mills, A.D. (11. mars 2010): Dictionary of London Place Names. Oxford. ISBN 978-0199566785.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

(en) Blackheath – kategori av bilder, video eller lyd på Commons