Vaira Vīķe-Freiberga

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Vaira Vīķe-Freiberga
Vaira Vike-Freiberga-13062007.jpg
Født 1. desember 1937 (78 år)
Latvia Riga i Latvia
Ektefelle Imants Freibergs
Yrke Psykolog
Parti Ingen
Nasjonalitet Latvia
Medlem av Latvias vitenskapsakademi
Utmerkelser Latvias vitenskapsakademi, Isabella den katolskes orden, Den hvite ørns orden, Konrad Adenauer-prisen, Marcel Vincent-prisen, St. Olavs Orden, Hannah Arendt-prisen, Officier de l'Ordre national du Québec, Anerkjennelseskorset, Viesturs orden, Q22303941
Utdannelse Victoria University, McGill University, University of Toronto
Latvias sjette president
8. juli 1999 - 7. juli 2007
Forgjenger Guntis Ulmanis
Etterfølger Valdis Zatlers

Vaira Vīķe-Freiberga (født 1. desember 1937 i Riga, Latvia) var Latvias president fra 1999 til 2007. Hun var landets første kvinnelige president.

Liv[rediger | rediger kilde]

Vaira Vīķe-Freiberga og hennes familie flyktet fra den sovjetiske invasjonen av Latvia i 1944, og bodde først i Tyskland, deretter i Marokko og Canada. Hun studerte ved University of Toronto at Mississauga og McGill University, og tok doktorgraden i psykologi i 1965. Deretter virket hun som professor ved Université de Montréal fra 1965 til 1998. I løpet av denne perioden var hun viseformann for Canadas vitenskapsråd og president for en rekke faglige foreninger. Hun var også aktiv i det latviske eksilsamfunnet i Canada. En stor del av hennes forskning fokuserte på latvisk folkelitteratur.

I 1998 returnerte Vaira Vīķe-Freiberga til Latvia for å lede det latviske institutt, en organisasjon som arbeider for å fremme Latvia i utlandet. Et år senere ble hun valgt til landets president, som første kvinne. Opprinnelig var hun ikke kandidat, men det latviske parlamentet ble ikke enige om en kandidat i første runde. Vaira Vīķe-Freiberga ble derfor valgt som kompromisskandidat, som en høyt respektert person som ikke var tilknyttet noe bestemt parti.

I hele sin presidentperiode har hun vært meget populær i Latvia, og har særlig engasjert seg i utenrikspolitikk. Hun er kjent for krass kritikk av Russland og for å ha arbeidet aktivt for Latvias medlemskap i NATO og EU. Hun har flere ganger krevet at Russland ber om unnskyldning for invasjonen og okkupasjonen av de baltiske land.

I begynnelsen av 2006 ble hun nevnt som en av kandidatene til å etterfølge Kofi Annan som FNs generalsekretær.

Hun er gift med professor Imants Freibergs og har to barn.

Vīķe-Freiberga ble i 2000 tildelt storkors av St. Olavs Orden.[1] I 2003 mottok hun Den hvite ørns orden fra Polens president.[2]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Norges statskalender 2008.
  2. ^ Lista osób odznaczonych w latach 1992-2005, oversikt over ordensutnevnelser til Den hvite ørns orden fra Polens president.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Presidential Flag of Latvia.svg Forgjenger:
Guntis Ulmanis
Latvias sjette president
19992007
Etterfølger:
Valdis Zatlers