Guntis Ulmanis

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
For andre med samme etternavnet, se Ulmanis
Guntis Ulmanis
Guntis Ulmanis
Portrett fra Latvias nasjonalforsamling.
Født 13. september 1939 (75 år)
Sovjetunionen Riga, Latvia, Sovjetunionen
Ektefelle Aina Ulmane
Yrke Økonom
Parti Den latviske bondeunionen
Latvias femte president
7. juli 1993 - 7. juli 1999
Forgjenger Kārlis Ulmanis
(president 1936-1940)
Etterfølger Vaira Vīķe-Freiberga

Guntis Ulmanis (født 13. september 1939) er en latvisk politiker. Han var Latvias femte president, et embete han hadde mellom 1993 og 1999. Han etterfulgte sin grandonkel Kārlis Ulmanis, som hadde vært president før Sovjetunionens okkupasjon av Baltikum i 1940.

Biografi[rediger | rediger kilde]

Guntis Ulmanis ble født i Riga den 13. september 1939. Hans grandonkel Kārlis Ulmanis var den ledende politikeren i Latvia i mellomkrigstiden, som tok over makten i landet etter et statskupp i 1934, og ledet landet inntil den sovjetiske okkupasjonen. I 1941 ble Kārlis Ulmanis og hans nære familie (han hadde ingen selv) deportert til Sibir. De fikk tillatelse til å returnere til Latvia (nå Latviske SSR) i 1946, men tre år senere ble de tvunget til å deporteres for en annen gang, men klarte å unngå dette da Guntis mor hadde giftet seg igjen og hadde tatt hennes nye manns etternavn. Da hans familie returnerte til Jûrmala gikk han over til å bruke sitt opprinnelige etternavn.

Utdannelse og tidlig karriere[rediger | rediger kilde]

Han studerte økonomi ved Universitetet i Latvia og deretter tjenestegjorde i den Røde Arme i to år. Etter hæren arbeidet han som foreleser på Rīgas polytekniske institutt, Latvias Universitet og ved Rigas offentlige foretagender. I 1989, etter 24 års medlemskap, forlot Ulmanis Sovjetunionens kommunistiske parti. På den tiden hadde den politiske liberaliseringen i Sovjetunionen gjenoppvekket latviernes nasjonalisme. I kjølvannet av det mislykte kuppforsøket i august 1991 av ekstreme kommunister, erklærte Latvia umiddelbart seg selvstendig fra Sovjetunionen, som ble formelt anerkjent i september. I 1992 hadde Ulmanis blitt medlem av den Laviske Banks bestyrelse og hadde innmeldt seg i partiet Latvijas Zemnieku savienība (Den latviske bondeunionen).

Politisk karriere[rediger | rediger kilde]

Ulmanis' politiske karriere begynte i 1993 da hans parti vant 33 prosent av stemmene i parlamentsvalget i juni 1993. Parlamentet valgte deretter Ulmanis til den høytidelige stillingen som Latvias president.

Guntis Ulmanis under et besøk hos Pentagon i Washington D.C., USA i 1998.

Ulmanis arbeidet aktivt for Latvias medlemskap i NATO og EU, og under han ble landet en viktig støttespiller av disse organisasjonene. Han innførte lovgivninger som tillot statsborgerskap for ikke-latviere i landet. Men hans første periode ble påvirket av feil i det Latvias bankvirksomhet. I juni 1996 ble han gjenvalgt til en annen og siste tre-årsperiode som president av Latvia.

Ulmanis ble i 1998 tildelt storkors av St. Olavs Orden.[1] I 1997 mottok han Den hvite ørns orden fra Polens president.[2]

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Norges statskalender 2008.
  2. ^ Lista osób odznaczonych w latach 1992-2005, oversikt over ordensutnevnelser til Den hvite ørns orden fra Polens president.

Kilder[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]


Presidential Flag of Latvia.svg Forgjenger:
Anatolijs Gorbunovs
(fungerende president siden 1990)
Latvias femte president
19931999
Etterfølger:
Vaira Vīķe-Freiberga