Viesturs orden

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Ordenstegn for Viesturs orden

Viesturs orden (latvisk: Viestura ordenis) er en latvisk militær orden. Den ble innstiftet 12. juli 1938 i anledning tjueåret for Latvias uavhengighet til minne om det gamle latviske folks selvstendighetsvilje. Viesturs orden er oppkalt etter kong Viestur, også kalt Viesthard eller Vesthardus, som i 1219 ledet folket i Zemgale til kamp mot Sverdbroderordenen. Ordenen tildeles for militære fortjenester. Den kan også tildeles utlendinger. I årene Latvia var innlemmet i Sovjetunionen ble ordenen ikke tildelt. Viesturs orden ble gjenopptatt ved lov av 24. mars 2004. Den forvaltes etter dette av et ordenskanselli med en ordenskansler underlagt Latvias president, som er ordenens stormester. Viesturs orden rangerer som nummer to av Latvias ordener, etter Trestjerneordenen, men foran Anerkjennelseskorset.

Inndeling[rediger | rediger kilde]

Viesturs orden er inndelt i fem klasser:

  • 1. klasse – Storkorskommandør (I šķira – lielkrusta komandieris)
  • 2. klasse – Storoffiser (II šķira – lielvirsnieks)
  • 3. klasse – Kommandør (III šķira – komandieris)
  • 4. klasse – Offiser (IV šķira – virsnieks)
  • 5. klasse – Ridder (V šķira – kavalieris)

Til ordenen er det tilknyttet tre medaljer, i valørene forgylt, sølv og bronse.

Insignier[rediger | rediger kilde]

Ordenstegnene for Viesturs orden består av et hvitemaljert kløverbladkors i gull, der kløverbladene dannes av rød emalje. Mellom korsarmene er det plassert en enkelt rett stråle i gull. Disse erstattes av korslagte sverd ved tildeling til militære. Midtmedaljongen er hvitemaljert og bærer innskriften «VR» for «Vesthardus Rex». Baksiden bærer årstallet «1219» omgitt av ordenens motto: «confortamini et pugnate» («vær sterk og kjemp»). Korset er opphengt i båndet i et ledd bestående av Latvias store riksvåpen. Ordenstegnet er det samme for alle klasser, men varierer i størrelse. Ordensstjernen er i sølv har fire tagger. Den varierer i størrelse etter klasse. Ordensbåndet er burgunderrødt.

Tildeling[rediger | rediger kilde]

Viesturs orden tildeles for militære fortjenester og som anerkjennelse av særlig innsats i den nasjonale motstandsbevegelse. Ordenen kan også tildeles for innsats for landets forsvar og for styrking av statens sikkerhet, for styrking av samfunnsordenen, for trygging av landets grenser, for utvikling av landets forsvarsstyrker og for fremming av patriotisme og forsvarsvilje. Viesturs orden kan også tildeles andre lands militære og fremmede lands ambassadører ved avsluttet tjeneste i Latvia.

Enhver kan fremme nominasjoner, men ingen kan foreslå seg selv. Kandidater til utnevnelse vurderes av ordenskanselliet, som har seks medlemmer samt en ordenskansler. Tildeling skjer i henhold til rang og status, med nærmere bestemmelser om hvilken grad som kan tildeles hvem. Ordenen tildeles kun militært personell med rang av løytnant eller høyere. Underoffiserer og mening mannskap tildeles medaljen tilknyttet ordenen.

Presidenten er fra starten av sin embetstid automatisk innehaver av ordenens 1. klasse.

Utnevnelse til ordenen finner normalt sted tre ganger i året:

Norske innehavere[rediger | rediger kilde]

Sverre Diesen ble i 2010 utnevnt til storkorskommandør av Viesturs orden for sin innsats for forsvarssamarbeid mellom Latvia og Norge.[1][2] Oberstløytnant Jørn Erik Berntsen, samt Erik Irgens i Norske Reserveoffiserers Forbund, er begge utnevnt til offiserer.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Kilder[rediger | rediger kilde]

  • (en) «Latvia» i Guy Stair Sainty og Rafal Heydel-Mankoo: World Orders of Knighthood and Merit, andre bind, Buckingham: Burke's Peerage, 2006, s. 1303–1304.
  • (en) «Latvia» i Robert Werlich: Orders and decorations of all nations. Ancient and modern, civil and military, 2. utgave, Washington DC: Quaker Press, 1974, s. 284.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]