Brukerdiskusjon:Finnrind/arkiv071

Sideinnholdet støttes ikke på andre språk.
Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Velkommen![rediger kilde]

Velkommen til Wikipedia og takk for at du vil bidra! Her er en rekke lenker du muligens vil kunne trenge.

Vi håper du vil like ditt opphold på Wikipedia. Ikke vær redd for å gjøre noe feil, det blir sannsynligvis rettet opp raskt.

Hyggelig at du kommer fra Nesna. Som ranværing (om enn i eksil) er det hyggelig å se flere av «oss» her. Jeg har blant annet slekt på morsiden på Nesna (Zahl). Er det noe du trenger hjelp til eller bare vil prate om må du når som helst spørre meg (eller en annen). --Finn Bjørklid 22. feb 2007 kl. 13:28 (CET)

Noter og unoter[rediger kilde]

Jeg svarer deg på din brukerside, selv om vi ofte lar trådene fortsatte der den startet. Den mailen jeg har oppgitt fungerer mer på kveldstid, men det er helt greit å stille slike spørsmål på hverandres diskusjonsside. Hvis jeg ikke svarer er det ofte en annen som er så nysgjerrig og svarer i stedet.

Det virket som du har skjønt det meste allerede, iallfall hvordan man lager fotnoter. De var riktig satt opp, men du manglet den lille kodesnutten som viser. Den ser slik ut:

<div class="references-small">
<references/>
</div>

Bare lim denne inn i teksten nederst. Koden «div class» etc er kun for å få skriften mindre.

Da jeg var ny her gikk jeg ofte inn i andre artikler og spionerte når jeg trengte å finne ut av ting.

Ellers er det veldig ålreit at du oppretter Bibel-relaterte artikler ettersom det er mange som vi mangler. Jeg er ikke den du spør om teologiske spørsmål, men vi har skolerte teologiske folk her som kan være gode samarbeidspartnere, som Ctande og andre. En artikkel som trenger opprustning er De ti bud som er bedrøvelig, gjentagelser, ingen forklaringer og Bibelsitater brukt som håndgranater. Der trengs det kraftig opprydning. Men jeg skal ikke slite deg ut med alt som trengs av bidrag ennå. Ha det hyggelig på Wikipedia. --Finn Bjørklid 22. feb 2007 kl. 15:32 (CET)

Har lagt inn det du spurte etter, se artikkelens kildekode, lykke til med skrivingen! C 28. feb 2007 kl. 13:07 (CET)

Takker og bukker! FinnR 28. feb 2007 kl. 13:32 (CET)

Flott arbeid med De ti bud[rediger kilde]

Gratulerer med arbeidet på artikkelen De ti bud. Nå ser det straks bedre ut. Jeg fjernet merkingen som sto øverst. Det kan være hendig for deg å sette artikkelen på din Overvåkingsliste slik at du lettere ser om andre gjøre rare redigeringer. Bruk Historikk-tabben øverst på siden for å se hva som er gjort. Hvis redigeringen er fiendtlig eller veldig sær kan du enten fjerne den selv eller gi beskjed til en hyggelig administrator som kan hjelpe til. --Finn Bjørklid 1. mar 2007 kl. 01:21 (CET)

Takk for det :). FinnR 1. mar 2007 kl. 01:24 (CET)

Jeg synes det så veldig solid ut. Du har et klart og ledig språk, og har en grei framstilling. Det er ikke nødvendig å henvise til den engelske Wikipedia-artikkelen for det er undeforstått. Du kan f.eks. også ha lånt fra de øvrige Wiki-språkene. Det som står ser greit ut, og jeg kunne ikke ha gjort det bedre selv. Teksten er omfattende, men jeg tror nok noen punkter kan utvides. Eksempelvis savnet jeg litt om Brians skjebne i slaget ved Clontarf, det at han var en gammel mann som ikke deltok i slaget, men i henhold til myten lå på knærne og ba og da ble drept av vikinger på flukt. Kanskje kunne det også være et avslutningspunkt om hans betydning for irsk historie i ettertid, mengden av ølmerker, bandnavn etc som vitner om hans betydning. Jeg har en irsk bok hjemme som analyserer den norrøne innflytelsen på irsk historie, og det er vel på tide å dra den fram igjen. Kanskje det er en fotnote eller en linje som kunne være interessant å få med seg. --Finn Bjørklid 8. mar 2007 kl. 15:20 (CET)

Takk for gode ord! Det motiverer jo til ytterligere innsats... Jeg har i alle fall selv lært mye om irsk middelalderhistorie, detvar en hvit flekk hos meg.
Kommer nok til å jobbe mer med Brian, om ikke annet så lage/oversette noen kortere bakgrunnsartikler. La du merke til kartet jeg haddde funnet på Commons?? Det er jo greit nok, men ikke så fint som det du har lagd til Skottland... (hint)
Vurderer å lage en egen artikkel om norrøn-gæliske bosetninger, må bare lese meg opp på hva vi allerede har om «vikinger» - Jorvik, baltikum etc. FinnR 8. mar 2007 kl. 20:05 (CET)
Ta en titt til på diskusjonssiden min... Noorse 9. mar 2007 kl. 00:26 (CET)
Jeg har også hatt i mente å skrive mer om gælisk-norrøne bosetninger, blant annet fordi skotske historikere i sin begeistring for det gæliske og det de antar er det «opprinnelige» tenderer til å underdrive og usynliggjøre den norrøne delen, men det er et langt lerret å bleke. Jeg startet i sin tid på Skottlands historie og som du ser går det ned til kapittelet «Presset fra vikingene fra nord» og da skulle jeg lese meg opp litt og der ble jeg. Det vi har om keltere er også stort sett tvilsomt eller ikke utlignet med nyere forskning. Jeg har besøkt Man to ganger og sitter med en hyllemeter litteratur som skriker i bokhylla etter å bli tatt hensyn til. Det er også en betydelig norsk lingvist, Carl Johan Sverdrup Marstrander, som har gjort mer enn de fleste for irsk og gælisk språk, men er nærmest ukjent nå. Jeg har et notat på min brukerside. Irland, Hebridene, men jeg tok faktisk litt på Orknøyene med jarlene og Væring var godt å få dekket, skjønt det trengs mer om Russlands tidlige historie. Vel, mer enn nok gjenstår.
Jeg besøker faderen i Mo minst en gang i året og med hytte i Aldersundet er ikke Nesna så langt unna (i gamle dager tok vi jo ferga der). Kanskje vi kan møtes til kaffe og et mini-Wikitreff i løpet av sommeren? --Finn Bjørklid 11. mar 2007 kl. 23:58 (CET)
Carl Johan Sverdrup Marstrander må definivt få en biografi her, han var f.eks. den første som (vitenskapelig) undersøkte runesteinen på min barndoms grønne øy, Løvøy i Steigen...
Dersom du er på disse kanter hadde det definivt vært trivelig å treffes, litt for langt fra Nesna til andre wikitreff... Ser fram til å ta fatt på mer om norrøn/ gælisk problematikk. I tillegg til at skotter (og irer) glorifiserer det gæliske, har vi i vår egen tradisjon vært vel opptatt av vikingene som krigere. Men det må vente, først skal jeg lese ferdig en sinnsyk lang artikkel om noen opprørske malere - det er et par dagers arbeid bare å lese, tør ikke tenke på hvor lang tid den tullingen som skrev dette har brukt ;-)FinnR 12. mar 2007 kl. 00:09 (CET)

For å huske Ludvig den tyske[rediger kilde]

Hehehehehe :D - med påholden penn ;) Noorse 8. mar 2007 kl. 22:14 (CET)

noorse i farta med Finn'ene :)
Tegningen passet liksom inn her... Takk for hjelpen Noorse. Flott å finne noen som kan hjelpe også når Finn Bjørklid finner på noe annet enn wiki noen minutter. Maser stort sett på Finn B, med det er fordi han fant meg først... ;0)
Får skylda for slikt av Finn av og til ja ;) Har diskusjonssiden hans på følgelisten min, så da hender det jo jeg prøver å gjøre noe nyttig :). Lykke til :) Noorse 8. mar 2007 kl. 22:42 (CET)

Endring[rediger kilde]

Hei. Ville bare minne deg på at det er ryddigere å stryke ut gamle diskusjonsinnlegg enn å endre dem. Med pirkete hilsen Soulkeeper 12. mar 2007 kl. 19:22 (CET)

Trodde det var det jeg hadde gjort - det var i alle fall det jeg prøvde å gjøre. FinnR 12. mar 2007 kl. 19:30 (CET)

Gorm(f)laith's husbands[rediger kilde]

Hello Finn. Apologies for replying in English. Checking Dáibhí Ó Cróinín's, Early Medieval Ireland: 400–1200, Longman, London, 1995. ISBN 0-582-01565-0 (at pp. 263–264): "Gormaith was the daughter of Murchad mac Find, Ua Faélan king of Leinster, and the genealogists record that she was first married to Amlaíb Cuaran, Viking king of Dublin, then to Máel Sechnaill mac Domnaill, Uí Néill king, and finally to Brian Bóraime alias Brian Boru. She bore a son, Sitriucc, to Amlaíb, and another son, Donnchad, to Brian." Hope this helps, en:User:Angusmclellan 13. mar 2007 kl. 23:07 (CET)

If you are looking for information on Viking Age Ireland, there are a number of papers by Irish historian Donncha O Corrain available at the CELT site (http://www.ucc.ie/celt/)
The "Afterthoughts" one would probably be most useful for Clontarf and Brian Boru. There's also a paper by someone at Aberdeen University on Clontarf here: http://www.abdn.ac.uk/celtic/clontarf.pdf Hope this may be useful. en:User:Angusmclellan 13. mar 2007 kl. 23:47 (CET)

Tilbakestilling[rediger kilde]

Vil bare si fra at jeg tilbakestilte endringen på person (teologi). Jeg sjekket i Liddell & Scott, og ordet var korrekt skrevet på gresk (det får i denne formen både a.gravis på ω og circumfleks på α dersom det var det du reagerte på). Cnyborg 17. mar 2007 kl. 18:50 (CET)

Kan det være nettleseren min som ikke viser fontene skikkelig? For meg ser det helt annerledes ut på den norske og den engelske artikkelen, og den engelske er såvidt jeg kan se riktig.FinnR 17. mar 2007 kl. 18:52 (CET)
Har svart på min diskusjonsside. Malen som er brukt på engelsk WP justerer visning i MSIE; regner med at du bruker det. Leser du mye gresk bør du gå over til Opera eller Firefox, som ikke har det problemet. Cnyborg 17. mar 2007 kl. 18:58 (CET)

Limerick[rediger kilde]

Ettersom du nå har en kategori som heter Limerick, kan du fjerne kategorien Irlands geografi på artikkelen du nettopp la inn, for Limerick er en underkategori under Irlands geografi, og det blir dobbeltkategorisering om man har begge. Mvh --Harald Haugland 19. mar 2007 kl. 20:45 (CET)

Takk for innspill. Jeg vet ikke om det er så enkelt - Thomond er et område som besto/-år av flere grevskaper, og er derfor kategorisert både under grevskapene Limerick, Clare og Tipperary, og den overordnede kategorien Irlands geografi. Se ellers her.FinnR 20. mar 2007 kl. 00:24 (CET)
Det blir litt som om Jotunheimen skulle kategoriseres under flere fylker i tillegg til Norges geografi. Ut fra prinsippet om å unngå dobbelkategorisering hadde jeg tenkt at det bare burde stå i Norges geografi når det dekker flere fylker eller så stå i de aktuelle fylkene og ikke i Norges geografi. Men kanskje det er noen som bør kunne dobbelkategoriseres uten problemer. Mvh --Harald Haugland 20. mar 2007 kl. 14:20 (CET)
Egentlig er jeg nok enig med deg, men ser samtidig behovet for å vise sammenhen mellom grevskap og region. Tror nok løsningen (på sikt) er nye kategorier - i dette tilfellet skulle vi nok hatt historiske kongedømmer under historie og en egen kategori for Munster under geografi. Men ettersom vi enda bare har én artikkel til disse kategoriene foreslår jeg at vi lar den være overkategorisert inntil videre. Men dette er ingen prinsippsak for meg. (Legger en peker hos Cnyborg slik at han kan blir oppmerksom denne diskusjonen). mvh FinnR 20. mar 2007 kl. 14:27 (CET)
Jeg tror nok også løsningen er en kategori for tidligere kongedømmer. Skal se litt på hva vi har og hvor mye som skal til for å opprette en, kanskje er vi ikke langt unna. Cnyborg 20. mar 2007 kl. 14:38 (CET)

Så raskt over artikkelen. Så veldig bra ut. Litt pussig at det er to stykker ved navn Finn som jobber med de samme tingene. Det vil sikkert forvirre historikerne om tusen år! :-) --Finn Bjørklid 21. mar 2007 kl. 00:43 (CET)

Takk takk. Noe helt annet: Kan du ta en kikk på Cnyborgs diskusjonsside, jeg er tydeligvis blokkert på en:wiki. En eller annen svenske som ikke liker irsk historie??FinnR 21. mar 2007 kl. 00:46 (CET)
Blir IP-addressen din brukt av andre? Det er den vanligste grunnen for å bli blokkert. En annen gjør noe dumt og flere blir skadeligende. Jeg la inn interwiki-lenke på den engelske og svenske artikkelen for å se om jeg også blir blokkert. --Finn Bjørklid 21. mar 2007 kl. 00:58 (CET)
Cnyborg har svart, jeg har tydeligvis en ip som jeg deler med flere gjennom telenor. Men nå klarer jeg å logge meg på på engelsk, og da er det jo greit nok.FinnR 21. mar 2007 kl. 00:59 (CET)
Jag har svarat på Cnyborgs brukerdiskusjon. – Elisson 21. mar 2007 kl. 01:46 (CET)

For å vende tilbake til det opprinnelige temaet; jeg er inne i en runde hvor jeg skriver om byer, landsbyer, elver og andre geografiske emner i Storbritannia og Irland, så jeg kommer til å tusle etter og skrive litt om steder som nevnes. La inn Clontarf nå. Cnyborg 21. mar 2007 kl. 01:27 (CET)

Flott Chris, jeg feirer med å skrive innledningen slik jeg opprinnelig hadde skrevet den «...ved Clontarf utenfor Dublin i Irland...» I min forfengelighet likte jeg ikke at artikkelens første lenke ble rød, så i strid med gode wikiprinsipper lot jeg være å ta den med... FinnR 21. mar 2007 kl. 08:19 (CET)
Det er utrolig mange steder på de britiske øyer som mangler (selv om det er et av de områder utenfor Skandinavia hvor vi har mest omfattende dekning). Jeg har tre hovedmetoder for å velge hvilke steder jeg skal skrive om: Lister på distrikts- og grevskapssider, røde lenker i artikler jeg selv skriver slik at jeg sprer meg utover på den måten, eller røde lenker i artikler andre har skrevet. Sistnevnte er ganske interessant, fordi den gir veldig positiv kontakt med andre brukere, så jeg har f.eks. gått gjennom en masse artikler om engelsk fotball og skrevet om byene de enkelte lag kommer fra. Og jeg er enig, det er deilig å slippe en rød lenke i første setning. Cnyborg 21. mar 2007 kl. 10:59 (CET)
Jeg ser at det står at Brian Boru ble drept under slaget. Er det noen kilde som sier at han ble drept mens slaget ble utkjempet? Den irske legende (som er såvidt nevnt) vil at det satt en viking (som hadde spist rød fluesopp kanskje) på lur i skogen, som etter slaget kom over Brian Boru som da hadde forlatt slagfeltet, og drepte ham i teltet. Kanskje er det trykkere å si at BB ble drept «under eller rett etter» slaget? Ctande 29. mar 2007 kl. 06:47 (CEST)
Her endret til «under siste del av slaget». Såvidt jeg har forstått legendetradisjonene er det i slagets sluttfase, etter at Leinster/Dublin styrkene er jagd på flukt, at Brodir gjemmer seg i skogen. Mennene som vokter Brians telt blir ivrige og stormer bort for å delta i nedslaktningen av den flyktende fienden, og Brodir ser sitt snitt til å drepe Brian. Det er bevisst at jeg ikke har lagt inn noe særlig av legendematerialet, har inntrykk at det finnes mange folkelige tradisjoner om Brian Boru, og lite fakta her på nettet. Men det kan helt klart være plass for et eget kapitel om framstillingen av slaget i Cogadh og Brjans saga/Njåls saga.
Høres riktig ut, men rød fluesopp, nei nei (vifter med indignert pekefinger), se min (vår) artikkel Berserk. --Finn Bjørklid 29. mar 2007 kl. 12:23 (CEST)

Biskopbilder[rediger kilde]

Hei. Utsagn som «bildene kan brukes fritt» o.l. er ikke nok i forhold til Wikipedias svært strenge krav til at innholdet skal være fritt (som i en «fri lisens»). Alle bilder skal kunne brukes kommersielt av alle, dessuten må det være tillatt å gjøre endringer i bildene. Dette nevnes ikke på kirken.no

Det er fint om du kan hjelpe til med å skaffe en slik tillatelse. Da må du skaffe en tillatelse (helst via e-post) som eksplisitt tillater punktene ovenfor. Denne skal så videresendes til permissions-commons@wikimedia.org eller info-no@wikimedia.org.

Du kan delata i diskusjonen på Commons på Commons:Deletion requests/Image:Solveig Fiske.jpg. Hilsen Kjetil r 23. mar 2007 kl. 15:41 (CET)

Har svart Kjetil pr e-post. FinnR 23. mar 2007 kl. 21:53 (CET)

Disposisjonen din ser bra ut. Det er selvsagt et voldsomt ambisiøst arbeid å sette i gang, men det er også både givende og fruktbart ettersom man for samlet utrolig mye kunnskap på en side, og evt. med underartikler i egne lenker. Det er nok et par her som kan bidra, blant annet undertegnede, men ikke minst Cnyborg og andre. En ålreit ting med Wikipedia er at vi kan skaffe oss internasjonale kontakter som vi kan spørre om hjelp om bestemte ting. Du bør også skaffe deg en liste over litteratur som dekker perioden. Jeg har selv noe når jeg får samlet meg. Illustrasjoner haster ikke, det kan man samle mot slutten av arbeidet. --Finn Bjørklid 25. mar 2007 kl. 22:49 (CEST)

Ja, ambisjonsnivået er det ikke noe å si på... ;o). Jeg kom fram til at siden jeg sysler med større og mindre stubber om temaet, så måtte jeg før eller siden prøve å samle kunnskapen jeg etterhvert tillegner meg. Å nå Skottlandartikkelens nivå innen tusenårsjubileet for Slaget ved Clontarf er målet, og det er langt fram dit. Men dersom jeg sammenligner med tilsvarende artikkel på en:wiki kan jeg nok alene prestere nesten like bra i løpet av en uke. Det sier desverre mer om den engelske artikkelen enn om min kunnskap og formuleringsevne :o(
Jeg har funnet noen greie folk på en:wiki, bl.a. din gamle venn Calgalus som har skiftet brukernavn til noe som ikke kan skrives, langt mindre uttales. Dersom du følger interwikien til siden min på en:wiki kan du jo se om du kjenner noen av dem.
Jeg var i tvil om under utvikling-tagen. Artikkelen er jo åpenbart bare påbegynt, var ikke sikker på hva som tydeligst inviterte til deltakelse. Dersom uu skremmer folk bort bør den vel heller fjernes (ikke for det at jeg tror det står folk i kø for å skrive om irsk historie, det må vel bli deg, Cnyborg og kanskje Reodor som kunne være litt interessert). Nuvel, du har produsert imponerende mye artikler i det siste, dersom det finnes en pre-rafaelittisk fortjenestemedalje burde du tildeles den snarest. Lykke til med kåringen av utmerket artikkel forresten, den har min stemme! FinnR 25. mar 2007 kl. 23:11 (CEST)
Jeg kom på en person til som har spesifikk interesse for Irland, og det er Kjetil eller Ekko som han kaller seg her. Han har også studert irsk.
Takk for gratulasjonene for pre-rafaelittene. Det ble nesten en form for galskap til slutt og jeg tror jeg tar en pause fra engelsk malekunst på 1800-tallet for en stund. Jeg sverget på at jeg skulle ta absolutt alle de røde lenkene, men nå er det gjort. Det skjedde i går. I dag har jeg moret meg med å surfe som enhver annen og ryddet litt opp blant de normanniske hertugene. Straks man henger seg opp i ting ser man ting som kan skrives. Jeg ser også at biblioteket mitt er i et kaos for øyeblikket, bøker rundt skrivepulten og utover gulvet. Den ene boken jeg vet jeg har om Irland og vikingene har forsvunnet, muligens ligger den mellom veggen og senga...
Jeg hadde mye hjelp i den engelske artikkelen med Skottland, men oppgaven din er likevel innenfor rekkevidde. Hvis du fortsatt er på forberedende stadium kan du velge om du vil la utvikler-taggen stå eller bytte den ut med en vanlig stubb. Du må nesten selv bestemme ditt eget tempo, og da er det kanskje greiest å legge opp til en sandkasse-artikkel først. Du kunne jo kanskje bruke Clontarf-jubileumet som en utfordring som du kan legge ut på den engelske siden? --Finn Bjørklid 25. mar 2007 kl. 23:25 (CEST)
Ser jeg er nevnt et par ganger. Det jeg kanskje kan bidra mest med i denne sammenhengen er utviklingen av Kirken i Irland i tidlig middelalder. Det var en nokså spesiell prosess i forhold til andre lands kristning, som Ctande og jeg jobbet noe med i forbindelse med en oversikt over opprettelsen av katolske bispedømmer. Cnyborg 26. mar 2007 kl. 01:29 (CEST)
Jeg skal putle litt mer og se om jeg får opp et skjelett som etterhvert kan få litt kjøtt på beina. Hva angår kart Finn, så kan også kart over Irland forskjellige historiske epoker være et godt utgangspunkt. Kartene her er selvfølgelig beskyttet, og dessuten har de litt for mange klan-navn strødd rundt, men de viser den historiske utviklingen på en artig måte.
Kirkehistorie har jeg enda ikke funnet noen gode onlinekilder på, så bidrag der ville vært kjærkomne. Det virker som om dette aspektet ofte er undervurdert, man diskuterer den sekulære innflytelse/bruk/plyndnring av klostrene, men ikke så mye kirkens innflytelse på den sekulære verden. Ikke minst interessant i forhold til «vikingene», som går fra å bli omtalt som hedninger til fremmede til fremmed-irer i annalene. Rivaliseringen mellom Armagh og Canterbury på 1100-tallet virker spennende, ikke minst siden den på en måte foregriper den senere historien om engelsk overherredømme vs selvstendighet.
Leser hva jeg selv har skrevet og må bare ta til etterretning at jeg er blitt fagidiot i noe som ikke er mitt fag. Bytter ellers ut uu med stubb. (Er det forresten lenge siden «stubb» vs «spire» ble diskutert, her synes jeg nn har et bedre uttrykk.) FinnR 26. mar 2007 kl. 14:37 (CEST)
Historie er så mangt, og ofte blir kun de store linjene nevnt mens andre årsaker er vel så viktige. I siste nummer av New Scientist er det en omtale av en bok som se på en spesiell problematikk under boerkrigen. Engelskmennene var utsatt for tap i kamp og sykdommer, men det var også en tredje faktor som også reduserte kirgsinnsatsen: dårlige tenner. Engelskmennene som hadde state-of-the-art våpenteknologi hadde ikke med seg en eneste tannlege! Etterhvert mistet mange tennene sin til dårlig tannhelse, og uten tenner kunne ikke soldatene ta til seg matrasjonene, og uten mat dugde de ikke som soldater og tusner, i følge artikkelen, måtte sendes hjem av denne årsak. Bare en liten digresjon på at historie er så mangt, også tannhelse... :-)
Tilbake til Irland i tidlig middelalder, jeg har en interessant bok, Barry Cunliffe: Facing the Ocean (Oxford 2001). Den har blant annet kapittelet «Raiders and Settlers in the Irish Sea: 350-500». Det er litt i begynnelsen av vår epoke, men den setter vikingtoktene på Irland i perspektiv ved at irlenderne herjet kysten av England og spesielt Wales og deretter bosatte seg. Det er jo nøyaktig det samme som de norrøne gjør 400-500 år senere på Irland, først herjing og deretter bosetning. Han skriver blant annet, stopp meg nå før jeg siterer hele boken: «The scale of the raids is difficult to estimate, but St Patrick writes of thousands of Britons killed or captured in the Irish attacks on Britain.» (side 456). Og nettopp på grunn av disse herjingene kom Patrick til Irland, og resten er historie, som det heter. --Finn Bjørklid 29. mar 2007 kl. 00:04 (CEST)
Det er jo kjempespennende! Synes i regelen historie er artigst når det viser seg at det som «virkelig» skjedde er mer sammensatt og nyansert enn det vi «alltid har trodd». Jeg har alltid trodd at irene var fredelige munker og sauebønder, som levde i ro og fred med fløyte- og harpespill på Erins grønne øy, til de slemme fluesoppspisende vikingberserkene kom og ødela idyllen. Virkeligheten var definitiv mer sammensatt - irene plyndret og herjet kloster lenge før vikingene kom, og de norrøne bosetningene ble svært positive bidrag for Irlands modernisering inn i m.a. Det at det ikke var norrøne bysamfunn i nord var nok hovedgrunnen til at Ui Neill tapte terreng utover 1000- og 1100-tallet.
Leser en artikkel av Donnchadh Ó Corrain, hvor han er opptatt av å skulle se områdene rundt irskesjøen som helhet. Han mener Lochlainn er en betegnelse på de norrøne områdene i skottland og på øyene, og at det lå en bevisst strategi for norrøn ekspansjon bak f.eks. Clontarf. FinnR 29. mar 2007 kl. 11:18 (CEST)

Oversettelse av templater[rediger kilde]

Hei Finn! Du nevnte i går at det var noen engelske templater du gjerne ville ha hjelp til å få oversatt til norsk, lurte på om du kunne fortelle meg eksakt hvilke det er snakk om slik at jeg kan kikke på dem. Forresten et imponerende stykke arbeid du har lagt ned her i wikien, nå skjønner jeg at du ikke er så mye å se nede ved dartskiva på puben! (Apropos, du bør vel kanskje legge inn på brukersida di at du er uoffisiell dart-champion på Nesna? ;) Elsand 29. mar 2007 kl. 23:48 (CEST)

Blir litt klipping og liming, tar det etappevis

Kopiert fra cnyborgs diskusjonsside

Hvem er det som kan mye om maler her?? Konkret lurer jeg på muligheten for å importere/oversette en engelsk template:image label. Det handler om å kunne sette aktive referanser inn i (egentlig oppå) kart. Så vidt jeg kan se har vi ikke noe sånt på norsk, og det ser ut som om vi mangler flere grunnmaler i koden til denne også. Dersom du kunne gjøre rette vedkommende oppmerksom på spørsmålet mitt (eller svare selv) hadde jeg vært takknemlig. FinnR 28. mar 2007 kl. 12:24 (CEST)

Vi har prøvd noen slike maler. Det har vært noen problemer, fordi de krasjer med måten infobokser er laget her. Jeg kan en del, men har ikke helt fått til dette; ZorroIII kan kanskje få til mer. Cnyborg 28. mar 2007 kl

. 19:09 (CEST)


I bruker:finnrind/sandkasse ligger et kart med de aktuelle malene, importert fra engelsk. FinnR 30. mar 2007 kl. 00:04 (CEST)

I En:User:Angusmclellan/Early Christian Ireland ligger noen slike kart som funker på engelsk. Men ikke rot i sandkassen til Angus, da blir han ikke glad... ;-) FinnR 30. mar 2007 kl. 00:06 (CEST)

Den engelske koden tror jeg du finner her [1]

Vær forsiktig så du ikke gjør noe som forstyrrer grunnmalene. Kan ellers hende at administratorene blir litt i stuss når en ny bruker begynner å leke med malene, jeg skal tipse Zorro (se ovenfor) om at jeg har bedt om hjelp til dette FinnR 30. mar 2007 kl. 00:10 (CEST)

Bare en liten betraktning: Erfaringer gjennom flere hundre år tilsier at det aldri er lurt å rote i sandkassen til noen som heter Angus. Menn som går i «skjørt» uten undertøy i et land hvor tistlene rekker deg til livet er ikke å spøke med, som Blackadder engang observerte. Cnyborg 30. mar 2007 kl. 00:33 (CEST)
Det har du nok rett i... ;-) Men Angus McLellan bor i følge brukersiden hans i Belgia, og har nok fått med seg litt europeisk sivilisasjon... FinnR 30. mar 2007 kl. 00:50 (CEST)

Måtte gi opp å finne kilden til de engelske malene på den engelske wikien, men klarte å implementere dem fra scratch sånn noenlunde, se eksempel på sandkassen min. Kodene er ikke helt like dem på den engelske versjonen, burde kanskje nytte høvet til å finne et norsk ord for de tre malene som brukes? Mal:Image_label_begin Mal:Image_label Mal:Image_label_end. (Hva er et bra norsk ord for "label" foruten "merkelapp"? :) Elsand 30. mar 2007 kl. 01:36 (CEST)

Merke? Etikett? hva med mal:bildemerkestart, bildemerke, bildemerkeslutt? FinnR 30. mar 2007 kl. 01:39 (CEST)
Endret navn til Mal:Bilde_merke_start, Mal:Bilde_merke og Mal:Bilde_merke_slutt Elsand 30. mar 2007 kl. 02:02 (CEST)

Andre aktiviteter[rediger kilde]

Hei - har du lyst til å hjelpe meg litt? Trenger en "uhildet" person som kan sjekke noe jeg driver å kladder litt på :) Ville satt pris på det ;) Noorse 30. mar 2007 kl. 14:45 (CEST)

Generell gjennomlesning eller var det noe spesielt du tenkte på? FinnR 30. mar 2007 kl. 14:48 (CEST)
ja! :) Jeg er litt slik av og til. Men, jeg har sittet i utlandet litt lenge, så det hender at norsken blir farget - og at jeg hopper litt fra tre til halv-fire her og der. Prøvde også å finne noen illustrasjoner, men det er vrient på slike lemmata. ;) Noorse 30. mar 2007 kl. 14:57 (CEST)
Godt godt. Har tatt en utskrift for å lese gjennom med stoisk ro. Greit at jeg legger eventuelle kommentarer på diskusjonssiden til kladden? (to m'er i Winnie the Pooh, ellers blir du rød). FinnR 30. mar 2007 kl. 15:03 (CEST)
/me rødmer! :) Og ja, det høres bra ut - stavefeil og slike rare ting håper jeg du vasker underveis... Alsjeblieft? Noorse 30. mar 2007 kl. 15:15 (CEST)
P.S. Glemte av en ting, har prøvet sammenligne den feks. med den engelske, men er ikke "klar" nok lengre - vil du?
Justus var katilokk, ble protestant og skiftet frem og tilbake. Det er ikke tydelig om konverteringen var av pilotiske eller andre årsaker... Han ville antagelig ikke blitt ansatt som professor i Leuven om han hadde vaert protestant eller i Leiden / Jena om han var katolikk... Grensene var meget skarpe. Noorse 30. mar 2007 kl. 16:10 (CEST)
Jeg pleier ikke å erte andre for skrivefeil, men her klarer jeg ikke å la være: Dersom det var av pilotiske grunner han skiftet, er det ikke da bedre å si at han fløy frem og tilbake mellom kirkene? Cnyborg 30. mar 2007 kl. 17:22 (CEST)
Fløy en liten blåmunk mellom tårna :) (Det var nok lettere dengangen ;) ) Noorse 30. mar 2007 kl. 17:34 (CEST)
Regner ellers med at Han i tårnet hadde god på slike flygende fanter :) Noorse 30. mar 2007 kl. 17:40 (CEST)
Huff - jeg tror jeg holder på å bli gammel her - klart du kan erte, med slike fevestail er het delt greit... ;) Noorse 30. mar 2007 kl. 17:44 (CEST)
Jeg har sagt fra til elevene mine at hvis de først skal skrive feil bør skrivefeilene være morsomme. Cnyborg 30. mar 2007 kl. 17:47 (CEST)
Det er slikt som skjer, når hodet skriver raskere enn tærne... :) Skal vi lage cafè her hos Finn og invitere resten av gjengen? Noorse 30. mar 2007 kl. 17:49 (CEST)
Grafeme feil i ortografien kan forekomme, og det at Chris var vennlig og bare tok opp dette med Justus Piloten vitner om god kommuniksjon. For min del var jeg ikke klar over at katilokk var en annet ord for svingdør-konvertitt. Synes det er trivelig at dere stikker innom. Noen må jo passe huset mens jeg er borte.
Skjønte at avsnittet handlet om spenning mellom konfesjoner, og Justus' plass i det hele, men det kom ikke tydelig nok fram for meg, som ikke kjenner fyren fra før, hvordan det artet seg.FinnR 30. mar 2007 kl. 19:38 (CEST)
Holder på å gå igjennom alt sammen nå - håper at jeg har fått tydeliggjort en del. Det er forresten en ting jeg snubler over, og det er formen "Hans sin bror". Det er noe av det styggeste jeg ser... Da heller "Broren til Hans" om ikke "Hans' bror" er tillatt. Men men :) Kjepphester? Takk for vaska foreløpig i alle fall :) Noorse 1. apr 2007 kl. 20:46 (CEST)
Ups, det glemte jeg å si. Johannes' bror er tillat. Sjekket det (litt pinlig at jeg måtte sjekke), jeg omgås jo stort sett daglig Paulus' brev blant annet... Husk ellers på det jeg skrev om at denne vaskinga mi er ukvalifiserte forslag. FinnR 1. apr 2007 kl. 21:09 (CEST)

Det skrives vel Johannes bror, ikke Johannes' bror. Forøvrig enig med Norse, garpegenitiv er også noe av det styggeste jeg hører, før forekom det bare i barnehaver, nå overalt.Johannes Kaasa 2. apr 2007 kl. 10:03 (CEST)

Joda, men at en prest leser andres brev? Da er det nok bra at jeg avleder deg med mine egne undersider :D Noorse 1. apr 2007 kl. 22:58 (CEST)
Jeg kan trygt både lese og sitere Pauli brev, han døde for over 70 år siden og brevene var uansett lisensiert for datidens public domain, jfr commons attributrion J3.16 ;-)FinnR 1. apr 2007 kl. 23:11 (CEST)
Jeg er ikke helt sikker, men jeg tror Bibelen opprinnelig ble lisensiert under Creator Commons. Cnyborg 2. apr 2007 kl. 01:19 (CEST)
I begynnelsen ble Bibelen lisensiert slik ja, men flere fremtredende liberalteologer har tatt til orde for at lisensen allerede i forhold til pseudopaulinske brev blitt Creative commoners. Det var vel ellers strengt tatt først ved reformasjonen Bibelen virkelig ble gjort tilgjengelig i public domain ;-) FinnR 2. apr 2007 kl. 01:32 (CEST)
Jo, men du vet slike lisensdiskusjoner tar tid. Den katolske kirke hadde hele tiden tenkt til å slippe den fritt ut, men det var vanskelig å vite om man var bundet av den opprinnelige lisensen eller ikke. Den kunne jo ikke lisensieres fritt på grunn av alder, ettersom opphavspersonen ikke er død. Luther valgte å risikere et søksmål, som han ganske sikkert hadde ville ha tapt. Det viste seg at han hadde rett i akkurat det med lisensen, det skal jeg gi ham ;-) Cnyborg 2. apr 2007 kl. 01:46 (CEST)
Dette setter jo se såkalte religionskrigene på 1500 og 1600 tallet i et nytt perspektiv, det var altså egentlig uenighet om hvilken lisens som kom til anvendelse som satte det hele i gang. Nå fostår jeg keiser Karls reaksjoner bedre. Ellers så skaper det jo uklarhet når det er opptil tre opprinnelige(!) opphavspersoner, hvorav en vitterlig døde for over 2000 år siden. Lisenslovgivningen tar desverre ikke høyde for oppstandelsen.FinnR 2. apr 2007 kl. 14:17 (CEST)
Noorse har tydeligvis ikke hørt om en flittig brevskriver ved navn Paulus som stadig får lest opp sin private korrespondanse - - (:-)) --Bjørn som tegner 1. apr 2007 kl. 23:08 (CEST)
Ved nærmere ettertanke er jeg heller ikke sikker på hva som er verst for en prest å gjøre: Lese andres brev eller la seg avlede til vasking av en kvinnes undersider... FinnR 1. apr 2007 kl. 23:24 (CEST)
Ser at Finnrind har ordnet med lisensieringen hos øverstkommanderende :) og dessuten ikke bare tar seg av sjelen... Da er det bare å si at "alt går så meget bedre" :) Noorse 1. apr 2007 kl. 23:26 (CEST)
_ og det er vel sikkert som amen i kjerka går jeg ut fra.--Bjørn som tegner 1. apr 2007 kl. 23:30 (CEST)

Har jaget Justus ut av kuvøsen - me lyt sjå hott som hende nu... Noorse 3. apr 2007 kl. 00:21 (CEST)

Jeg antar at du kanskje har sett et eksemplar eller to og håper at du kan bidra litt på artikkelen, for eksempel om redaktører osv. --Harald Haugland 2. apr 2007 kl. 23:48 (CEST)

Har sett noen av dem ja, men er ikke akkurat fast leser. Har først og fremst brukt det som utlysningsblad, og det er en stund siden jeg søkte jobb.Lurketidene som det heter blant venner er nok først og fremst et blad for «menigheten» fra Menighetsfakultetet (jeg er universitetsteolog... ...viktig forskjell for oss, fullstendig uvesentlig for alle andre). Sender utfordringen videre til bruker:Gisle.FinnR 2. apr 2007 kl. 23:56 (CEST)
Heisan, en lovlig sen respons fra meg... beklager det! Men, jeg kan godt utfylle litt i artikkelen - uten at jeg skal lyve på meg å være en veldig flittig leser... I utgangspunktet synes jeg artikkelen ser helt fin ut, den trenger jo ikke være veldig lang - men litt mer fakta skal jeg få puttet inn (...jeg har forresten også et par år fra TF, så helt uhildet er jeg kanskje ikke, jeg heller :)--gisle 23. apr 2007 kl. 02:48 (CEST)
Godt godt, bedre sent enn aldri :-) FinnR 23. apr 2007 kl. 02:50 (CEST)

Valgets Kvalsund[rediger kilde]

Lette egentlig etter et fylke, men vi har ikke noe som er ca 1800km2 stort. Det er for smått - har du et bedre eksempel? :) Noorse 3. apr 2007 kl. 17:59 (CEST)

Ville gått for Vestfold, riktignok 20% større men «nesten like stort som Vestfold fylke» gir nok bedre forståelse for den jevne leser (Her forutsetter jeg at den jevne leser er en østlending som lever opp til mine fordommer og ikke vet mye om noe som helst nord for Trondheim). FinnR 3. apr 2007 kl. 18:07 (CEST)

Á, À eller A?[rediger kilde]

Finn, håper du legger redirects til artikler med slike tegn i tittelen. Tror det kan være meget praktisk :D (så du fikk en nå pga flytting) Noorse 4. apr 2007 kl. 19:42 (CEST)

Godt poeng, har gjort det noen steder men skal gå over og sjekke. FinnR 4. apr 2007 kl. 19:44 (CEST)
Suverent :D Noorse 4. apr 2007 kl. 19:45 (CEST)
Ble kjapt noen omdirigeringer der ja. Godt du passer på. Ellers skrives jo disse navnene på etthundreogåttini forskjellige måter, kan ikke omdirigere alt sammen. FinnR 4. apr 2007 kl. 19:51 (CEST)

Velkommen[rediger kilde]

Hei Finn. Får slutte meg til de «hippe og kule» som skriver på din diskusjonsside. Så du hadde gitt en nykommer en hjertlig velkommen; her er noen av disse fancy-malene vi bruker. Håper du finner den «rette» ;) --Jóna Þórunn 8. apr 2007 kl. 01:21 (CEST)

Dersom diskusjonssiden min er det nye instedet for de «hippe og kule» var det jo på høy tid du kom innom... ;-) Takk for lenken, har ikke for vane å ønske nykommere velkommen - jeg kunne neppe svare på så mange av spørsmålene deres uansett så jeg overlater det til mer garvede folk. Men denne Valentinian er en dansk admin på engelsk wiki, og om han skulle finne på å redigere på norsk trenger han nok ikke «startpakken» for å komme i gang. FinnR 8. apr 2007 kl. 01:29 (CEST)
Jeg er nu ikke admin nogen af stederne, men jeg har dog mere end 40.000 edits på den engelske Wikipedia, så jeg kender de fleste procedurer. :) Hvad jeg kommer til at lave på denne wiki vil være begrænset, men desværre er et problembarn på den engelske begyndt at oprette falske brugersider der lader som om de er mig. Derfor skyndte jeg mig lige at få de mest relevante brugernavne op under neglene for at komme flere problemer i forkøbet. Se venligst min diskussionsside her vedr. det andet problem vi talte om. Hilsen Valentinian 9. apr 2007 kl. 00:58 (CEST)

Hei. Jeg ser du er opptatt av at noe skal få konsekvenser for meg. Litt skremmende fra en sogneprest, men ok. Det jeg imidlertid vil be deg om er at du leser historikken før du feller din knusende dom. Det har du tydeligvis ikke gjort. Du hevder jeg ikke var imot låsing. Det var jeg. Det var derfor jeg låste opp. Les de forskjellige debattene som har vært, så ser du det. De ligger lenker til dem der over innlegget ditt. Vibeke 10. apr 2007 kl. 12:01 (CEST)

Frykt ikke, når jeg etterlyser konsekvenser er det som bruker på wikipedia og ikke som sogneprest... :-) Det jeg skrev på admindiskusjonen var
«...Det som gjør at jeg reagerer sterkt mot administrator Vibekes framgangsmåte her er imidlertid ikke at hun er uenig i låsing, men at hun gjentatte ganger åpner en artikkel andre administratorer har låst, uten en gang å forklare sin framgangsmåte på den aktuelle diskusjonssiden...».
Jeg kan ikke se at dette kan forstås som om jeg sier at du "ikke var i mot låsing", det var/er du jo helt åpenbart. Du ga jo også begrunnelser for åpning i stikkordsform i kommentarer som kan leses av redigeringsloggen. Men trippel tilbakestillign av andre admins låsing uten å skrive et eneste ord på diskusjonssiden til artikkelen som ble åpnet/låst er etter min mening fullstendig uakseptabel oppførsel. FinnR 10. apr 2007 kl. 12:34 (CEST)
Hei igjen. Har du spaltet personlighet du da? Holdninger som dette passer dårlig hos geistligheten. Men ok, vi har snakket forbi hverandre. Du er sint fordi jeg ikke har begrunnet avgjørelsen min godt nok. Det er jeg uenig i. Som du ser av alle de diskusjonssidene jeg nå antar du endelig har lest, framgår det klart og tydelig at jeg var imot låsing, og at jeg var imot låsing fordi det ikke var god nok grunn til låsing. Jeg viser blant annet til det ekstreme i å sperre ikke-administratorer ute fra å redigere artikler, at det ikke pågikk noen "redigeringskrig" annet enn den Treenigheten selv skapte ved å trykke tilbakestillingsknappen, og at brukeren som låste artikkelen selv redigerte den etter å ha låst den, noe som er helt tabu. Vibeke 10. apr 2007 kl. 12:44 (CEST)
Påminnelse til meg selv om hva jeg (ikke) bør bruke tid på
Jeg kan ikke se på noen måte at min holdning som en wikibruker som krever ryddig oppførsel passer dårlig for geistligheten, mitt yrke har hellers ikke noe med denne saken å gjøre. Tilbakestilling uten forutgående diskusjon passer imidlertid avært dårlig med administratorrollen. Hva du, Noorse og Jeblad har skrev på hverandres diskusjonssider fikk jeg stort sett med meg da det ble skrevet tror jeg, det forandrer ikke på at du har opphevet låsing av en artikkel tre (eller ble det fire til slutt?) ganger uten å skrive en eneste kommentar på den aktuelle artikkelens diskusjonsside. FinnR 10. apr 2007 kl. 12:59 (CEST)
Nøyaktig hvor begrunnelsene ble gitt ble litt tilfeldig ettersom diskusjonen pågikk flere steder samtidig. Sånn er det gjerne her på Wikipedia. Som ny bruker er dette noe du vil lære deg etterhvert. Vibeke 10. apr 2007 kl. 13:04 (CEST)
Jeg syns du går langt over streken i din holdning og språkbruk her, Vibeke. I tillegg er jeg enig med Finnrinds oppfatning av dine handlinger på artikkelen det gjelder. Btd 10. apr 2007 kl. 15:48 (CEST)
Dere kommer nok ikke til himmelen noen av dere, med slik en dårlig oppførsel.--Odins Law 14. apr 2007 kl. 01:41 (CEST)
Takker gamle og nyregistrerte brukere for innspill. Jeg kommer ikke i å bidra i en diskusjon om hvorvidt diskusjonsinnlegg på wikipedia har betydning for tilværelsen etter døden. Dersom Vibeke ønsker å gi ytterligere forklaring av sin handlemåte mht artikkelen apotek er det fint om det gjøres på WP:A eller ved å svare F.I.Helland og Harry Wad på Brukerdiskusjon:Vibeke. Med dette settes strek for denne debatten her.
FinnR 14. apr 2007 kl. 19:24 (CEST)

Dnk-biskoper[rediger kilde]

Jeg sløste bort litt tid på å telle hvor mange "røde" biskoper det var i Dnks bispedømmer etter 1900. Hele 37! Og kildesituasjonen for den som bare leter på internett, er elendig. Har du mulighet for å tipse folk med de rette bøker i bokhyllen slik at dette kan gjøres noe med? Ctande 15. apr 2007 kl. 17:48 (CEST)

rød biskop??
Det høye antallet "røde biskoper" kan jo ha sammenheng med at biskopene etter 1900 i stor grad har blitt utnevnt av statsråder fra Arbeiderpartiet :-) Jeg skal se om jeg kan grave opp noe, det burde i alle fall være mulig å lage noen stubber. Det er slikt som jeg med relativt god samvittighet kan sysle med i arbeidstiden når det er rolige dager på kontoret (det er det av og til for en landsens sokneprest), selv om jeg da risikerer å komme inn under kategorien "betalt for å skrive wikipediaartikler".
FinnR 15. apr 2007 kl. 21:09 (CEST)
De røde biskoper i Dnk kunne få en underkategori: Dnas biskoper. Ctande 15. apr 2007 kl. 23:00 (CEST)
(:D) FinnR 15. apr 2007 kl. 23:16 (CEST)
Huff, og vi som har diskutert hovrdan norske politikere skal kategoriseres, om ikke det skal starte å kategorisere biskoper utnevt av Arbeiderpartiregjeringer også ;) Mvh Røed (d · en) 20. apr 2007 kl. 18:29 (CEST)

Du lenket en kladd fra din sandkasse[rediger kilde]

... slik at det rotet til i kategoriene. Jeg fjernet den. Ctande 20. apr 2007 kl. 17:35 (CEST)

Takk skal du ha. FinnR 20. apr 2007 kl. 19:01 (CEST)

kollasbrev[rediger kilde]

Ordet ble brukt i artikkelen om Riedl, men som lekmann har jeg aldri hørt om det, lyst å lage en kort artikkel som forklarer det? evt. omformulere, slik at det blir lettere å forstå. Mvh Røed (d · en) 20. apr 2007 kl. 19:18 (CEST)

Noe klarere?? Skal be Ctande ta en kikk også, denne stubben ble nok veldig Dnk sentrert. FinnR 20. apr 2007 kl. 19:58 (CEST)
Simma lugnt... och sov gott ;)


Du har post!--Harry Wad (HTM) 25. apr 2007 kl. 16:58 (CEST)

Jeg har svart. FinnR 25. apr 2007 kl. 19:04 (CEST)

Den tiden vi ennå leste om ham i FFoR og VL, så sto det alltid bare Håkon E. Andersen, såvidt jeg husker. Han bruker vel sjelden hele navnet? --MHaugen 26. apr 2007 kl. 23:43 (CEST)

Jeg har heller aldri hørt om han som annet enn Håkon E., men trodde det var en etablert praksis at alle navn skulle skrives helt ut. (Når jeg tenker meg om har nok ikke wikipedia artikkelen Carl Ivar Hagen) Jeg har det hele og fulle navn fra «Prester i Den norske kirke», men der står alle navn skrevet helt ut. Flytt den gjerne til Håkon E. dersom du så synes, så skal jeg ordne lenker etterpå (har allerede laget omdirigering, så jeg kan ikke flytte selv uten å miste historikken, hvilket i og for seg ikke hadde vært noe stort tap ;-) FinnR 26. apr 2007 kl. 23:53 (CEST)

Nytt passord på Nynorsk Wikipedia[rediger kilde]

(Også postet på diskusjonssiden din på Nynorsk Wikipedia)

Den eneste måten jeg vet om er at Brukar:Finnrind blir flyttet til for eksempel Brukar:tidlegare brukar 1, og at du så oppretter en ny konto som Brukar:Finnrind. Desverre mister du da alle dine bidrag på nn:. Jeg foreslår at du skriver nedenfor: «Jeg trenger en ny konto på Nynorsk Wikipedia». Dette er for å bevise at det er deg som vil ha nytt passord. Deretter kan du spørre en av byråkratene på nn: (nn:Brukar:Ranveig, nn:Brukar:Olve eller nn:Brukar:BjarteSorensen) om å ordne dette for deg. --EIRIK\diskusjon 16:46, 27 april 2007 (CEST)

Godt poeng! -- Olve Utne 27. apr 2007 kl. 16:59 (CEST)
Takker! Jeg trenger ny konto på nynorsk wikipedia, og ber derfor om at Brukar:Finnrind blir midlertidig flyttet, slik at jeg kan opprette en ny konto med det navnet og kopiere over bruker- og diskusjonsside. Den midlertige kontoen kan deretter slettes. At bidragsloggen min på nynorsk forsvinner er med skam og melde ikke noe stort tap... (Det jeg skriver her nå sender jeg også som e-post til Olve) FinnR 27. apr 2007 kl. 17:31 (CEST)
E-posten har ikke ankommet ennå. Kan du sende den en gang til? -- Olve Utne 27. apr 2007 kl. 18:18 (CEST)
Er ikke min dag for at tekniske ting skal fungere :-( Har prøvd på nytt (til den adressen du skrev mail til meg fra). Takk for hjelp og tålmodighet, FinnR 27. apr 2007 kl. 18:48 (CEST)

Kart med fine farger[rediger kilde]

Irland 1014.

Her setter jeg inn et kart over Irland i gamle dager. Kanskje noen kommer forbi, og tenker "heisann, det var et stygt kart - det må jeg da kunne tegne mye finere..."
FinnR 28. apr 2007 kl. 16:02 (CEST)

Vel, pene filnavn om ikke annet... Og på norsk. Kan hende jeg konverter det til SVG-formatet senere. --Finn Bjørklid 29. apr 2007 kl. 03:27 (CEST)

Men det kartet var da kjempefint, skjønner ikke hva FinnR snakker om. Hilsen anonym ny bruker som har hacket seg inn på Finnrinds brukerkonto.

Beklager[rediger kilde]

Hei!

Jeg vet ikke om du så det, men jeg vil bare beklage det jeg skrev til deg der. Håper vi ikke blir uvenner av dette, og jeg håper på godt samarbeid videre. Igjen; Beklager! — H92 (d/t · b/c · @) 6. mai 2007 kl. 21:47 (CEST)[svar]

Regner med at jeg aksepterer unnskyldningen uten videre, men ble litt nysgjerrig... ;-)Det du skrev til meg hvor??? FinnR 6. mai 2007 kl. 21:49 (CEST)[svar]
Du skrev noe slikt: "Håper det kommer flere nominasjoner med påfølgende diskusjoner fremover!", noe som jeg oppfattet som spydig. Derfor beklager jeg. — H92 (d/t · b/c · @) 6. mai 2007 kl. 21:50 (CEST)[svar]
Ok, på wp:a kandidater altså. Så Harald hadde arkivert der, men ikke hva. Min siste kommentar der var nok ikke den mest saklige jeg har lagt igjen, så en kommentar til måten jeg hadde formulert meg på var sikkert på sin plass. Hyggelig av deg å be om unnskyldning, men det var ikke nødvendig ;-) Uansett er den akseptert, tar meg heller ikke bryet med å grave i historikken for å se hva det nå er vi legger bak oss. Ser fram til videre samarbeide, beste hilsen FinnR 6. mai 2007 kl. 21:58 (CEST)[svar]
Grov i historikken likevel, det er nok heller jeg som skal be om unnskyldning :-| Glad Harald var ivrig arkivar :-) FinnR 6. mai 2007 kl. 22:03 (CEST)[svar]
Selv om dette ikke er en sak, vil jeg si at du har min fulle støtte. Du skal ikke behøve å beklage å få en beklagelse angrepet. Du var ydmyk og klar, og det sier sitt når et diskusjonsinnlegg blir tilbakestilt. Forøvrig var det ikke en diskusjonsside, så like greit at det er borte. Jeg foreslår at alle involverte bruker mer tid på artikler, mindre på diskusjon. :-) Likevel synes jeg ikke du skal la være å engasjere deg i organiseringen av Wikipeda, selv om det til tider kan bli slitsomt. Stå på! Btd 6. mai 2007 kl.22:48 (CEST)
Takk for det, Btd, men «beklagelsen» min på wp:a var nok ikke uten spydige undertoner, i alle fall mellom linjene. Jeg satte pris på H92 sitt initiativ her, vi er ofte kjappere til å replisere «spydig» til hverandre enn til å be om unnskyldning. Jeg har ikke gitt opp å synse om organiseringen av Wikipedia, men trekker pusten litt og skriver noen sære irske artikler. Når det går tregt med artiklene mine kan jeg ikke klage til andre enn meg selv... :-) FinnR 6. mai 2007 kl. 22:58 (CEST)[svar]
Tja, kommentaren "påfølgende forvirret debatt" var på sin plass, spør du meg. Jeg var selv forvirret av manglende vilje til diskusjon og enighet etter det var så klart at nye regler var ønsket, og ethvert initiativ burde berømmes. Tiden vil vise hvordan det går, alt er visst ikke på plass ennå :-) Btd 6. mai 2007 kl. 23:04 (CEST)[svar]
Har lagt WP:A tilbake på overvåkningslista mi etter at jeg var inne og stemte, jeg følger med på diskusjonene med stor interesse/undring/tålmodighet (stryk det som ikke passer) :-)FinnR
Ja, Harald er en viktig bidragsyter her på WP. — H92 (d/t · b/c · @) 6. mai 2007 kl. 22:07 (CEST)[svar]

«...det var vel ikke Helgøya kirke som var internert ;-)» Nei, det var det selvfølgelig ikke! Bra du følger med i sene nattetimer, takk! :) Mvh Beagle84 7. mai 2007 kl. 02:03 (CEST)[svar]

lol! Fin sak på Helgøya kirke forresten, artig å se at det kommer gode artikler ut av anonymikons masseopprettelser. FinnR 7. mai 2007 kl. 02:39 (CEST)[svar]

Teologer[rediger kilde]

Jeg ser at du har forlatt dine irske venner og slått deg på biskoper. Kanskje noen andre teologer også kan friste. Jeg synes det er dumt at vi ikke har artikler om Tor Aukrust,Leiv Aalen og Sverre Aalen, de var jo sentrale teologer i forrige generasjon. Etter hva jeg ser i sambok, døde Aukrust i slutten av april, så jeg startet en artikkel om ham. Brødrene Aalen har jeg ikke noe stoff om, men det har kanskje du? --Harald Haugland 7. mai 2007 kl. 21:59 (CEST)[svar]

I første omgang driver jeg med disse biskopene, og har som mål å få skrevet i alle fall stubber om alle biskoper i DnK etter 1900. Andre teologer kommer nok etterhvert, men jeg har heller ikke forlatt mine irske venner for godt... :-) Det blir litt slik at jeg løper fram og tilbake og aldri gjør noe helt ferdig, desverre. På den andre siden er det jo mye moro å la seg distrahere av... FinnR 7. mai 2007 kl. 22:05 (CEST)[svar]
Kom uventet over dette - svar: Harald Hegstad har nylig skrevet en avhandling om Leiv Aalen. Kikk på den. http://ask.bibsys.no/ask/action/result?cmd=&kilde=biblio&q=Harald+Hegstad+Aalen (Finnes som du ser på mange biblioteker - og kan raskt bestilles). Ellers kan jeg si at som omgangsvenn med flere av de eldre teologer ved Det teologiske Menighetsfakultet har jeg hørt et helt lass av anekdoter om Aalen-brødrene. Jvarhaug 9. mai 2007 kl. 13:31 (CEST)[svar]

Formkritikk[rediger kilde]

Hei. Jeg holder som du vet på med gammeltestamentlig tekstanalyse. I den forbindelse tenkte jeg å kanskje legge ut en liten artikkel om "formkritikk" og - videresende alle som kaller dette for "formhistorie" til den. Siden du åpenbart er teologisk interessert tenkte jeg at du kunne ta en liten kvalitetssjekk for meg. (Pleaz ;)).

http://no.wikipedia.org/wiki/Brukerdiskusjon:Jvarhaug/Notater Jvarhaug 9. mai 2007 kl. 13:31 (CEST)[svar]

Jeg skal se på saken, jeg er jo teologisk interessert som yrkesskade :-)... Ved første øyekast så det bra ut. Ad Aalen brødrene ovenfor, jeg har mer enn nok med å fjerne «røde biskoper» og få noen fler av de eksisterende over stubbnivå. Jeg sender derfor Harald Hauglands utfordring om Aalen-biografier videre til deg ;-) FinnR 9. mai 2007 kl. 13:36 (CEST)[svar]
Jeg hadde visst svart Haugland allerede før du svarte meg ;). Jeg venter til i morgen med å legge ut "formkritikk" Jvarhaug 9. mai 2007 kl. 13:41 (CEST)[svar]
Jeg tror jeg kan gi noen bidrag til artikkelen i løpet av ettermiddagen, først og fremst språklige. Den eksisterende Formhistorie var ikke mye verdt nei... Er det OK om jeg roter i sandkassen di?? :-) FinnR 9. mai 2007 kl. 13:47 (CEST)[svar]
Ja bevares - help yourself ;) - Jvarhaug 9. mai 2007 kl. 13:51 (CEST)[svar]

Hei, kan du ta en titt på Åge Haavik. Jeg innbiller meg at du kan utvide den litt. Kanskje det står en biografi i en årgang av Årbok for dnk el noe slikt. Hmm. Han ble jo nettopp 60, uten at jeg oppdaget noe i VL.. --MHaugen 11. mai 2007 kl. 00:37 (CEST)[svar]

Kan se om jeg får tatt en kikk på det i morgen en gang, kjenner ikke noe særlig til ham fra før. FinnR 11. mai 2007 kl. 00:42 (CEST)[svar]

Jeg kunne tenke meg å nominere London som anbefalt artikkel, og det ville vært fint om noen edruelige (og gjerne edru også, for den saks skyld) personer gidder å gå over den med tanke på innhold, korrektur og generell konstruktiv kritikk. Det står igjen noen røde lenker som gjelder temaer som ikke akkurat er min styrke; dersom noe blant dem skulle falle i smak ville det også vært bra å få hjelp med. Cnyborg 12. mai 2007 kl. 23:32 (CEST)[svar]

Hei. Ser du har kommentert London-artikkelen på dens diskusjonsside. Men siden artikkelen er oppe til vurdering for anbefaltstatus kan det være lurt å si sin mening (der også). mali 13. mai 2007 kl. 22:38 (CEST)[svar]

Du verden! Takker og bukker og gjør en dobbel omdirigering. FinnR 15. mai 2007 kl. 00:49 (CEST)[svar]

Re:Engelsk wiki[rediger kilde]

Jeg har kommet borti en bruker på engelsk wiki som gjør noen merkelige redigeringer, og ikke har lyst til å snakke om saken (i alle fall ikke på en høflig måte). Han har, med utgangspunkt i to eksisterende artikler om samme irske kongedømme, opprettet en tredje som han nå klipper og limer innholdet fra de to første inn i. Det gir jo den hyggelige gevinst for ham at han får en artikkel under det navnet han foretrekker, med seg selv som eneste bidragsyter. Det dreier seg om en:Kingdom of Airgíalla (nå en redusert til en redirect), en:Airgíalla og en:Oirialla. Brukeren er en:user talk:Aatomic1, dersom du ser på historien til talksiden hans skjønner du kanskje at jeg har gitt opp å snakke med ham (også en mindre saklig meningsutveksling på en:user talk:Finnrind.

Dette må da åpenbart være et brudd på retningslinjene??? Det jeg spør Chris, eller en annen vennlig sjel som leser dette, om, er hva jeg kan/bør gjøre i sakens anledning. Jeg orker ikke prøve en ny dialog med Aatomic1, men er det noe sted man kan rapportere slike ting på en:wiki. Såvidt jeg har skjønt er det ikke så enkelt der som her på no: hvor man bare kan henvende seg til en admin direkte. FinnR 12. mai 2007 kl. 00:36 (CEST)[svar]

Hør med Sjakkalle, han er admin på enwiki og vet sikkert hvor det er lurt å henvende seg. Det er lenge siden jeg har vært borti konflikthåndtering på enwiki, så han er nok et tryggere kort enn meg. Cnyborg 12. mai 2007 kl. 01:59 (CEST)[svar]
Kopiert fra Cnyborgs diskusjonsside. Merk at jeg bare ber om råd om framgangsmåte og evt. en uforpliktende vurdering om dette er så alvorlig at jeg bør ta det videre. FinnR 12. mai 2007 kl. 11:42 (CEST)[svar]
Hei! Beklager at jeg har vært borte for det meste, jeg har redusert mitt wiki-engasjement betraktelig i det siste på grunn av manglende tid, og sa faktisk fra meg admin-rettighetene på både norsk og engelsk Wikipedia.
Først en liten oppklaring, det at man fletter sammen to artikler og lager en ny er ikke noe uvanlig, og det behøver ikke bety at man prøver å knabbe til seg æren for andres arbeid, selv om man bør alltid nevne hvilken artikkel teksten er fra (gjerne i redigeringsforklaringen), noe jeg ser ikke ble gjort her dessverre.
Etter å ha sett brukerdiskusjonssiden til den aktuelle brukeren har jeg inntrykk av at han har havnet i konflikt med flere enn deg, og at kommunikasjonssvikt, eller vegring fra å komme med skikkelig dialog, kan være et gjennomgående problem som ikke har rammet bare deg. Blant annet ser jeg en besynderlig beskyldning mot høyt respekterte brukere for å drive med "sokkedukker". Ja, slike er vanskelige å ferdes med. Jeg foreslår at du ser litt gjennom de diskusjonene på siden hans, og tar en prat med en del av de andre han har vært i trøbbel med, og det kan da være grunnlag for en en:WP:RFC/USER på grunnlag av meningsløse svar på hendvendelser.
Husk også at om du er sterkt uenig med flettingen så er det ingenting i veien for at du tilbakestiller det, så lenge du lar være å krige over det. Å tilbakestille en fletting en gang, med en god begrunnelse på diskusjonssiden, er ingen «krig». Sjakkalle 16. mai 2007 kl. 13:03 (CEST)[svar]
Takk for svar. Jeg her fulgt med på denne brukerens redigeringer, og dette han gjorde med disse gamle irske kongedømmene er åpenbart en bagatell i forhold til hans energiske POV pushing på "British Isles" og hans uhøflige måte å svare på generelt. Ser jo ellers ut som det er klassisk irsk konfliktstoff som ligger under et sted (uten at jeg forstår hva som er hva), og det er ikke et minefelt jeg har lyst til å gi meg ut i. Jeg har bestemt meg for å være mer pragmatisk enn prinsippiell - jeg regner med at jeg forblir aktiv på wiki lengre enn han ;) Så når ting har roet seg og han har fått en ny hobby går jeg inn og retter artiklene og legger inn forklaringer om redigeringer som har skjedd.
Det frister lite å bruke tid på å argumentere mot denne brukeren, så lenge han ikke direkte har rammet "mine" artikler velger jeg å tåle så inderlig vel den urett som ikke rammer meg selv
Jeg har ellers lagt en melding hos en av de andre brukerne han har vært i konflikt med om at jeg gjerne vil ha beskjed dersom det skulle bli en User:conductsak ut av dette, slik at jeg eventuelt kan gi min versjon. FinnR 16. mai 2007 kl. 13:24 (CEST)[svar]

Slaget om Stalingrad og slaget om Moskva[rediger kilde]

Du hadde en kommentar om at slaget om Stalingrad ikke var så bra som slaget om Moskva. Bare litt nysgjerrig på hva du tenker på. Begge er oversatt fra engelsk, er det innholdet, språket - eller begge. Begge artikler er forøvrig noe kortet inn i forhold til de engelske, da jeg syns det var endel «fyllmasse» i begge, det er mulig jeg har vært heldigere med den beskjæringen i slaget om Moskva? Mvh - Ulf Larsen 18. mai 2007 kl. 07:31 (CEST)[svar]

Kanskje jeg bare var sulten og sur da jeg leste «Stalingrad»... ;) Jeg har sett over artiklene igjen, kommentaren handlet nok først og fremst om en litt ubestemmelig språkfølelse og flyt. Det eneste jeg kan sette fingeren konkret på er at Stalingrad har også noen kapitler som opp mot halvannen utskriftside uten overskrift - for meg blir det litt langt. Ellers kan opplevelsen min paradoksalt nok komme av at jeg kjente bedre til slaget ved Stalingrad enn Moskva fra før av, og at det derfor var mer interessant å lese Moskva. Beklager at jeg ikke kan være mer konkret i forslag til forbedringer. FinnR 18. mai 2007 kl. 11:44 (CEST)[svar]
En konkret sak forresten, hadde oversett mitt eget utropstegn i margen:
Presset på de to øverste militære sjefene var enormt: Paulus utviklet ukontrollerbare rykninger ved øyet og Tsjuikov fikk utbrudd av eksem som tvang han til å bandasjere hendene.
Akkurat dette virket inne spesielt relevant for meg, og det ga meg heller ikke større sympati for d'herrer generalene. Det var noen millioner mann som fikk verre plager en rykninger og eksem... Her ville jeg heller hatt noe om det politiske presset på generalene, verken Josef eller Adolf var spesielt forståelsesfulle ovenfor generaler som ikke leverte resultater. FinnR 18. mai 2007 kl. 11:50 (CEST)[svar]
Det er relevant i den forstand at presset på de 2 øverste militære lederne virket inn på beslutningene de tok, noe som videre hadde stor betydning for soldatene de kommanderte. Feltmarskalk Paulus rakk forøvrig aldri å motta marskalkstaven sin, da han etter krigen slo seg ned i DDR sørget den øst-tyske staten for å få laget en stav til ham.... prøyserånden levde videre under kommunismen.Johannes Kaasa 18. mai 2007 kl. 12:58 (CEST)[svar]

Marianne Heske[rediger kilde]

Bergen Kunsthåndverkskole er nok videreført i Kunsthøyskolen men jeg er ikke sikker på om de overlapper helt. Jeg ser at der finnes en god del kunstnere med utdannelse fra kunsthåndverkskolen, men har ikke noen kilder som klart forteller hva som er forskjellen og når skolen skiftet navn. Jeg tror derfor at vi må bruke denne betegnelsen, men vet ikke helt hva vi skal gjøre med den røde lenken. --Nina 21. mai 2007 kl. 01:51 (CEST)[svar]

Vi får nok la lenken være da, men jeg setter en post-it lapp på sida til tegnebjørnen og hører om kanskje han vet noe mer eksakt. FinnR 21. mai 2007 kl. 11:41 (CEST)[svar]
Dumt spørsmål på en mandag (alle gallerier er stengt), og min yndlingsgallerist har lagt ned for noen måneder siden. Hvis dette, i likhet med en del andre akademier og skoler i Bergen (Bryggen (Bergen) (Kunst?)akademi) f.eks. har røtter til 1960-årene må der graves. Jeg var i Stavanger på den tid og opplevde forskjell på kunst og kunst på Kunstforeningen der. «Dette er et trepipers problem», tenker jeg. Time will showe.--Bjørn som tegner 21. mai 2007 kl. 11:57 (CEST)[svar]

Hei. Vil du rette opp denne artikkelen for meg? Jeg har oversatt fra sidenorsk. Kunne f.eks. vært fint med referanser som sidenoter i teksten. Det nederste bildet vises ikke. --SOA 22. mai 2007 kl. 11:33 (CEST)[svar]

Er ikke helt sikker på om jeg skjønner hva du ber meg om her. Jeg kan godt lese korrektur når du har oversatt ferdig fra nynorsk. Anbefaler deg å oversette til den norskformen du vanligvis bruker selv, selv om en mer radikal bokmåls-/samnorskform sparer deg for å rette noen a-endelser. Dette med referanser som sidenoter i teksten forsto jeg ikke hva du mente med. Det nederste bildet er bare lastet opp lokalt, og ikke på commons. Det er frigitt under en slik lisens at jeg godt kunne ha lastet det opp på commons, men ettersom han som har laget det er admin på nynorsk og kan dette bedre enn de fleste er det greit om du spør ham selv: bruker:ekko , nynorsk brukar:ekko. MVH FinnR 22. mai 2007 kl. 11:58 (CEST)[svar]

Takk. Da spør jeg han. Kanskje han kan orntli norsk åsså. --SOA 22. mai 2007 kl. 12:04 (CEST)[svar]

Stemmer dette?[rediger kilde]

Vil du se på Spesial:Bidrag/Lakenstrekk? Han er ny og endrer kategorisering. Er ikke sikker på at endringene er korrekte. På forhånd takk. C 22. mai 2007 kl. 12:17 (CEST)[svar]

Ser i grunn greit ut så vidt jeg kan se, var det noe spesielt du tenkte på? FinnR 22. mai 2007 kl. 12:35 (CEST)[svar]
Kategorier ble fjernet, blant annet økonomi. Nå går han videre med omdirigeringer i høyt tempo. Merkelig oppførsel for en så ny bruker etter min mening. C 22. mai 2007 kl. 12:51 (CEST)[svar]
Dette med økonomi var forsåvidt greit tror jeg, han flyttet det til en underkategori. Jeg er på jobb nå og har begrenset tid til å gjøre noe, kan du følge dette opp selv eller eventuelt tipse orland. FinnR 22. mai 2007 kl. 13:00 (CEST)[svar]

Irske kategorier[rediger kilde]

Jeg har nå fikset så det finnes kategorier for alle de 32 irske grevskapene. I Nord-Irland har de ikke lenger noen administrativ rolle, men distriktene er klønete å sortere etter, og alt relateres uansett til hvilket grevskap man befinner seg i (gammel vane er vond å vende, hvilket befolkningen i Nord-Irland vel vet alt om). Jeg delte derfor også inn Kategori:Byer i Nord-Irland etter grevskap; det er den løsningen de har valgt på enwiki også, og der har de jo måttet ta hensyn til alle meninger som finnes om saken. Cnyborg 23. mai 2007 kl. 00:56 (CEST)[svar]

Godt jobbet!! FinnR 23. mai 2007 kl. 01:02 (CEST)[svar]

--Ekko 24. mai 2007 kl. 21:19 (CEST)[svar]

bare hyggelig ;-) FinnR 24. mai 2007 kl. 22:48 (CEST)[svar]