Hjelp:Portal

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra Wikipedia:Hjelp)
Hopp til navigering Hopp til søk

Wikipedia er et prosjekt hvor vi skriver og bruker en encyklopedi sammen. Målet er å lage et leksikon med åpent innhold på alle språk. Det betyr at innholdet er fritt tilgjengelig for enhver å distribuere og bruke. For flere hjelpesider se Hjelp:Portal/Mer hjelp.

Snarvei:

Wikipedia Hjelp

  rediger Nye brukere
  rediger Redigere en side
  rediger Bruke Wikipedia
  rediger Ressurser

Avanserte ressurser:


Spørsmål og problemer

Tips

Still et spørsmål
Finn ut hvor man kan stille spørsmål

Ofte stilte spørsmål
Vanlige spørsmål, besvart

Kontakt Wikipedia
Presse, lisensiering og andre spørsmål

Crystal Clear app ktip.svg
Oppdater, så får du kanskje et annet tips
Hvordan bruke røde lenker

Når en lenke på Wikipedia ikke leder noen steder, blir den vist i rødt for å varsle våre redaktører om at den trenger oppmerksomhet. En rød lenke kan bety en av to ting:

  1. Lenken er brutt og leder ikke lenger til en artikkel (kanskje fordi den underliggende artikkelen ble slettet). I slike tilfeller trenger lenken å bli fjernet eller endret til å peke til en eksisterende artikkel.
  2. Det er behov for en ny artikkel. Når en wikipedianer skriver en artikkel, er det vanlig praksis å lenke til nøkkelemner som er relevant for å forstå emnet, selv om disse nøkkelemnene ennå ikke har en artikkel på Wikipedia. Dette har to anvendelser:
    1. En rød lenke fra en artikkel støtter opp under den nye uskrevne artikkelen. Til enhver tid kan en uavhengig wikipedianer skrive en artikkel om emnet det lenkes til, og når dette skjer, er det allerede en lenke klar og venter (lenken blir blå når den nye artikkelen er ferdig). Den røde lenken gir også lesere muligheten til å klikke på den og opprette artikkelen på flekken.
    2. I lister over generelle emner innen et fag er det nyttig å inkludere ethvert emne i faget som du kan tenke deg. Når de blir omgjort til lenker, vil listen umiddelbart vise hvor det er hull i Wikipedias dekning av faget, siden alle manglende artikler vil bli røde. Slike lister er nyttige verktøy for å utvikle emneområder på Wikipedia, ettersom de viser hvor det trengs mest arbeid.
Les mer: Hjelp:Starte en ny side
Et annet tips
Ha med eksterne lenker!

Når du lager en artikkel kan det være greit å ha med noen eksterne lenker. Dette er «url-er», «linker» eller hva du enn måtte kalle det nederst i artikkelen. Du legger dem inn slik:
== Eksterne lenker ==
* [http://www.wikipedia.no lenketittel]
* [http://www.wikipedia.no lenketittel]
Det er ikke om å gjøre å ha flest lenker, og du skal bare ha med de viktigste.

For en ting er viktig: Wikipedia er ikke et sted for reklame eller lignende. Du kan ikke reklamere for din egen hjemmeside under denne overskriften. I en biografi er det heller ikke plass til lenker til alle fan-sidene, ha med kun den største. Som hovedregel kan man si at du skal ha med den offisielle siden til vedkommende (eller firma) i tilegg til at du kan ha med en side hvor det står utfyllende fakta, altså en god side.

Bruk seksjonen med måte!

Hvordan få mer hjelp

Om du lurer på noe, så prøv først å kontakte en av brukerne på hennes/hans brukerside. Dersom du velger lenken for «siste endringer» til venstre, vil du få se en liste over de siste artiklene som har blitt redigert, og da ser du også hvilke brukere som er aktive. Klikk på «diskusjon» (til høyre for ett av brukernavnene på listen). Da kommer du til brukerens diskusjonsside. Pass imidlertid på å ikke velge CommonsDelinker eller en bruker med navn som slutter på "bot", fordi disse brukerne er automatiske dataprogrammer og ikke menneskelige brukere. Klikk på fanen "Nytt emne" øverst på siden. Skriv spørsmålet ditt i tekstboksen som kommer fram, og klikk på Lagre siden. Gå tilbake til den samme siden etter en stund for å se etter svar. Du kan også prøve på IRC her!

Still et spørsmål på Wikipedia:Nybegynnerforum eller Wikipedia:Torget hvis du ikke får svar andre steder.

Ta kontakt