Hjelp:Portal

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra Wikipedia:Hjelp)
Hopp til navigering Hopp til søk

Wikipedia er et prosjekt hvor vi skriver og bruker en encyklopedi sammen. Målet er å lage et leksikon med åpent innhold på alle språk. Det betyr at innholdet er fritt tilgjengelig for enhver å distribuere og bruke. For flere hjelpesider se Hjelp:Portal/Mer hjelp.

Snarvei:

Wikipedia Hjelp

  rediger Nye brukere
  rediger Redigere en side
  rediger Bruke Wikipedia
  rediger Ressurser

Avanserte ressurser:


Spørsmål og problemer

Tips

Still et spørsmål
Finn ut hvor man kan stille spørsmål

Ofte stilte spørsmål
Vanlige spørsmål, besvart

Kontakt Wikipedia
Presse, lisensiering og andre spørsmål

Crystal Clear app ktip.svg
Oppdater, så får du kanskje et annet tips
Hvordan forbedre Wikipedias pålitelighet

Siden alle kan redigere nesten en hvilken som helst Wikipedia-artikkel, er det mulig at tendensiøs, utdatert eller ukorrekt informasjon blir lagt inn på Wikipedia. For å forbedre Wikipedias pålitelighet, fiks disse problemene ved å gjøre følgende:

  1. Så ofte du kan, overvåk og kontroller endringer i artikler. Din Overvåkningsliste og funksjonene Relaterte endringer og Siste endringer er nyttig for dette.
  2. Rydd opp vandalisme og rapporter vandaler til Pågående vandalisme (WP:PV).
  3. Rett opp feil:
  4. For tvilsomme utsagn som det ikke oppgis kilde til eller som trolig vil bli utfordret, let etter referanser som er pålitelige, relevante, nøyaktige, objektive og beleilige. Legg inn siteringer for disse i artikkelen.
  5. Les referansene som artikler gir og kontroller dem for pålitelighet, relevans, nøyaktighet, objektivitet og beleilighet. Det vil si, les kildematerialet som siteres, og fjern irrelevante eller upålitelige siteringer.
Et annet tips
Hvordan lenke internt

Interne lenker er noe av det spesielle ved Wikipedia; man lenker der leseren kunne hatt glede av å lese mer om eller der et ord trenger nærmere forklaring.

En interne lenke på Wikipedia lages ved å sette inn to [[klammer]] som lager en lenke. Du kan lenke til en overskrift i en artikkel ved å sette inn overskriften etter en # slik: [[Amerikas forente stater#Historie]], Amerikas forente stater#Historie. Om du skal lenke til en overskrift i samme artikkel, kan du skrive #Overskrift. Du kan også bestemme selv hvor lenken fører hen og hva den viser. [[Hvor den lenker|og hva det viser]] som blir og hva det viser. Om en lenke ligger i et spesielt navnrom, f.eks. Wikipedia-navnrommet, kan det eksperimenteres med dette. Et eksempel: Wikipedia:Hvordan man redigerer en side. Du kan fjerne «Wikipedia:» ved å sette en «|» på slutten av lenken, slik: Hvordan man redigerer en side.

Det skal ikke eksperimenteres for mye med dette i artikler og man skal heller ikke lenke til alle ordene i en setning.

Hvordan få mer hjelp

Om du lurer på noe, så prøv først å kontakte en av brukerne på hennes/hans brukerside. Dersom du velger lenken for «siste endringer» til venstre, vil du få se en liste over de siste artiklene som har blitt redigert, og da ser du også hvilke brukere som er aktive. Klikk på «diskusjon» (til høyre for ett av brukernavnene på listen). Da kommer du til brukerens diskusjonsside. Pass imidlertid på å ikke velge CommonsDelinker eller en bruker med navn som slutter på "bot", fordi disse brukerne er automatiske dataprogrammer og ikke menneskelige brukere. Klikk på fanen "Nytt emne" øverst på siden. Skriv spørsmålet ditt i tekstboksen som kommer fram, og klikk på Lagre siden. Gå tilbake til den samme siden etter en stund for å se etter svar. Du kan også prøve på IRC her!

Still et spørsmål på Wikipedia:Nybegynnerforum eller Wikipedia:Torget hvis du ikke får svar andre steder.

Ta kontakt