Karin Boye

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Jump to navigation Jump to search
Karin Boye
Karin Boye, 1940s.gif
Født26. oktober 1900
Domkyrkoförsamlingen i Göteborg
Død24. april 1941 (40 år)
Alingsås
Gravlagt Östra kyrkogården (1941–)
Ektefelle Leif Björk (19291933)
Samboer Margot Hanel
Far Carl Fredrik Boye
Utdannet ved Uppsala universitet
Beskjeftigelse
6 oppføringer
Skribent, lyriker, romanforfatter, litteraturkritiker, oversetter, science fiction-forfatter
Nasjonalitet Sverige
Medlem av Samfunnet De Nio (19311941)

Karin Maria Boye (født 26. oktober 1900 i Göteborg,[1] død 23. eller 24. april 1941) var en svensk forfatter. Hun er mest kjent som lyriker, men hun har også skrevet flere romaner og essay.

Biografi[rediger | rediger kilde]

Karin Maria Boye er født i Göteborg 26. oktober 1900 av foreldre Signe og Carl Fredrik Boye. Familien flyttet til Stockholm i 1909, og til forstaden Huddinge sørvest for Stockholm i 1915.

Hun avla «studentexamen» i 1920 og «folkskollärarinneexamen» 1921. Så studerte hun gresk, nordiske språk og litteraturhistorie ved Universitetet i Uppsala , i 1928 tok hun filosofisk embetseksamen ved Stockholms högskola.

I 1927 ble Boye medlem av redaksjonen til det svenske sosialistiske tidsskriftet Clarté.

Hun var en periode gift med Leif Björk, men dette ekteskapet ble oppløst i 1933. Etter dette sto hun relativt åpent fram som homofil, og levde sammen med sin tyske kjæreste Margot Hanel resten av livet. På denne tiden var homoseksualitet fortsatt forbudt etter svensk lov.

Karin Boye døde etter først å ha tatt en overdose med sovepiller om kvelden 23. april 1941, for så å gå ut svært tynnkledd og sette seg for å vente på døden.[2] Hun ble funnet neste dag. Halldis Moren Vesaas skrev diktet "Karin Boye funnen død" etter at meldingen om den svenske lyrikens bortgang ble kjent. Her heter det blant annet "...den frosne har frose i hel".

Forfatterskap[rediger | rediger kilde]

Karin Boye debuterte i 1922 med diktsamlingen Moln. Senere fulgte samlingene Gömda land, Härdarna, För trädets skull og, etter hennes død i 1941, De sju dödssynderna och andra dikter. Innholdet i hennes dikt preges av en indre personlighetskamp, en spenning mellom pliktfølelse, drift og skam. Mange dikt inneholder bibelske referanser, og disse og andre vitner om en uforsonet gudslengsel. I form varierer diktene fra det klassisk enkle til det surrealistiske. Av kjente dikt kan nevnes «Ja, visst gör det ont när knoppar brister» (fra För trädets skull og «I rörelse» (fra Härdarna).

Romanen Kris fra 1934 har etter manges mening selvbiografiske trekk. Romanen Kallocain fra 1940 er en skrekkvisjon om en framtidig politistat, og er et av de tidligste skandinaviske arbeider innenfor genren Dystopi.

Boye oversatte også verk av Thomas Mann og T.S.Eliot.

Annet[rediger | rediger kilde]

Det er gitt ut mange svenske plater med tonesettinger av Karin Boyes dikt. I 2004 ga den norske jazz-sangerinnen Eldbjørg Raknes ut platen Många röstar talar hvor hun tonesetter noen av Boyes dikt.

Bibliografi[rediger | rediger kilde]

Peter Lindes statue av Karin Boye utenfor Göteborgs stadsbibliotek.

Romaner:

Diktsamlinger:

  • Samlade skrifter I-X, 1948-50, utgitt av Margit Abenius

Oversettelser:

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Bengt A. Öhnander, Statyer berättar – 76 konstverk i Göteborg. Tre böcker: Göteborg 2004, s. 45
  2. ^ Abenius, Drabbad av renhet, 1950 s.399ff

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]