Wikipedia:Sandkasse

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Sandkasse

Denne siden er en sandkasse – et sted du kan eksperimentere (og leke) med redigering før du redigerer ordentlige artikler. I sandkassa er det fritt frem for alle å redigere. Det er også lov å tømme sandkassa og slette det andre har lagt inn, så ikke legg inn noe her du ikke vil miste. På Wikipedia:Hjelp kan du lære mer om redigering.

Hvis du vil eksperimentere med maler, finnes det en egen eksperimentmal kalt Mal:Bøtte og spade for dette bruk. For å plassere malen i sandkassa skriver du {{Bøtte og spade}}.

Eggelikør med kanel.

Eggelikør eller eggnog er en fyldig, kremete og søt drink laget av melk eller kaffefløte, eggeplommer, sukker og sprit(oftest vodka, rom eller whiskey)[1]. Eggelikør blir tradisjonelt sett på som en jul- eller påskedrink i Norge, mens i Canada og USA drikkes det tradisjonelt fra Thanksgiving til slutten av juleferien. Eggelikør blir hovedsakelig drukket i USA, Canada, Storbritannia og Luxemburg. Eggelikør-varianter produseres og selges på butikker og vinmonopoler, men hjemmelages også i stor grad fra bunnen av. Eggelikør-smaken brukes også som tilsetning i andre typer drinker som kaffe(feks. eggnog-latte), te og desserter.

Historie[rediger kilde]

Historien og opprinnelsen rundt eggelikør er usikker. Det første eksempelet stammer fra 1775, da Maryland-presten og filolog Jonathan Boucher skrev et dikt om en drink kalt eggnog, som ikke ble publisert før rundt 30 år etter hans død.[2] Den første trykte bruken av begrepet var i 1788 i New-Jersey Journal som refererte til en ung mann som drikker et glass eggnog[3]. Eggelikør kan ha utviklet seg fra posset, en middelaldersk europeisk drikke laget av varm melk blandet med vin eller øl og smaksatt med krydder. Tysk eggelikør, kalt "biersuppe", er laget med øl. "Eierpunsch" er også en tysk versjon av eggelikør laget med hvitvin, egg, sukker, nellik, te, sitron eller lime juice og kanel. En annen oppskrift som stammer fra 1904 inneholder egg, sitronsaft, sukker, hvitvin, vann og rom. På Island serveres eggelikør uten alkohol, og varm som en dessert.[3] Se advocaat for den nederlandske versjonen.

Referanser[rediger kilde]

  1. ^ http://www.tine.no/oppskrifter/drikke/kalde-drikker/eggelik%C3%B8r
  2. ^ https://www.visualthesaurus.com/cm/wordroutes/the-origins-of-eggnog-holiday-grog/
  3. ^ a b https://whatscookingamerica.net/Eggnog.htm