Wikipedia:OSS

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Nybegynnerforum   Fadderordning   Faktaspørsmål   Ofte stilte spørsmål

Her på siden har vi forsøkt å besvare noen av de ofte stilte spørsmål (OSS) om Wikipedia. Se også de mer spesialiserte OSS-ene våre i menyen til høyre.

Wikipedia: Ofte stilte spørsmål[rediger kilde]

Kan jeg stole på Wikipedia?
Nei. Påstander på Wikipedia er nesten uten unntak sanne, men en tilfeldig valgt påstand i en tilfeldig valgt artikkel er ikke garantert sann. Som leser bør du sjekke kildene artikkelen refererer til for å kunne være sikker på at påstandene du finner er sanne.
Kan jeg delta?
Ja, alle kan bidra på Wikipedia. Se Wikipedia:Velkommen til Wikipedia for hjelp til å komme igang.
Må jeg registrere meg?
Nei, men hvis du registrerer deg får du tilgang til flere funksjoner, blant annet en overvåkningsliste der du kan følge med på endringer i artiklene du har jobbet med, mulighet for å laste opp bilder, og du får en egen diskusjonsside der andre Wikipedianere kan komme med tilbakemeldinger på og tips til arbeidet ditt. Som registrert bruker blir dessuten IP-adressen din skjult.
Hvordan kan jeg lage nye artikler?
Hvis du vil opprette en ny side kan du skrive navnet inn i søkefeltet i menyen til høyre og trykke «Gå». Trykk på den røde lenken «rediger», og du er i gang!
Er det greit at jeg kopierer inn tekst eller bilder?
Generelt er svaret nei. Wikipedia er svært opptatt av å respektere opphavsrett og du kan ikke bruke andres materiale med mindre det er tilgjengelig under en fri lisens. For å underbygge artikler med referanser kan du imidlertid bruke sitater, i henhold til sitatretten.
Hva skjer hvis to personer redigerer samme artikkel på en gang?
Da oppstår det en redigeringskonflikt, og den som trykker først på lagreknappen får lagret som vanlig. Den andre må ta hensyn til førstemanns endringer, og kan deretter flette inn sine forslag til forbedring av artikkelen.
Hvordan kan jeg sette inn bilder?
Generelt så benytter bokmål/riksmålswikipedia den sentrale mediaserveren Wikimedia Commons, der vil du finne over 4 millioner mediefiler (bilder, video med mer). Hvis du vil inkludere et bilde i en artikkel skriver du for eksempel. [[Fil:Bildenavn.jpg|thumb|Beskrivelse {{byline|Stine Line}}]]. Bildet vil da automatisk bli et såkalt thumbnail, det vil si at størrelsen vil settes i henhold til den enkelte brukers innstillinger. Videre vil bildet høyrestilles i teksten, og det vil bli oppgitt at fotografen er Stine Line, fotograf skal angis hvis mulig.
Hvor kan jeg finne mer om bruk av bilder og formatering av [[Fil]]-merket?
Beste måten å se det på, er på Wikipedia:Bildeguide.
Hva med vandalisme?
Wikipedia er tilsynelatende svært åpent og hvem som helst kan endre en artikkel uten å registrere seg eller logge seg inn. Bak kulissene utføres det imidlertid et omfattende arbeide av hundrevis av frivillige for å fjerne vandalisme og ved å trykke lenke for Siste endringer får en oversikt over alle endringer i artikkelmassen. Brukere med utvidede rettigheter, såkalte patrollere kan der enkelt kontrollere og raskt fjerne vandalisme, eller godkjenne konstruktive bidrag.

Se også: Om Wikipedia

Hva er wiki?
En wiki er en samling av sammenhengede internettsider, som kan sees og redigeres av alle når som helst. For eksempel kan du redigere denne siden: Klikk «Rediger»!
Hva er målet med Wikipedia?
I en encyklopedi bygd i fellesskap kan det virke litt rart å snakke om et mål, men der er i hvert fall en visjon, som de opprinnelige oppfinnerne hadde og de fleste av oss deler:
Vårt mål med Wikipedia er å skape en fri encyklopedi. Den største encyklopedi i historien både i bredden og i dybden. Vi ønsker også at Wikipedia blir en ressurs man kan stole på.
Hvorfor heter det Wikipedia - Den frie encyklopedi og ikke Wikipedia - Det frie leksikon eller Wikipedia - Det frie oppslagsverk?
Encyklopedi er et like norsk ord som leksikon (jfr. Bokmålsordboka, Nynorskordboka, Riksmålsordlisten og Norsk Riksmålsordbok), begge er lånord fra gresk og har lang tradisjon i norsk språk, like tilbake til den store franske encyklopedi. Det er viktig å være klar over at «leksikon» og «encyklopedi» ikke betyr det samme. Encyklopedi er et ord som mer presist dekker hva Wikipedia er og understreker prosjektets egenart og særlige kvaliteter, nemlig lange, grundige og uttømmende artikler. I tillegg er prosjektets navn, Wikipedia, avledet av ordet encyklopedi.
Når begynte Wikipedia?
15. januar 2001. En tidligere utgave av Wikipedia lå på Nupedia.com. Ideen om en Nupedia-sponset wiki oppstod ved samtale mellom Larry Sanger og Ben Kovitz om aftenen den 2. januar. Wikipedia på norsk ble startet 15. november 2001.
Hvem eier Wikipedia?
Eieren av tjeneren, domenenavnet og layouten på de enkelte sider er den ideelle stiftelsen Wikimedia Foundation. Innholdet er utgitt under Creative Commons Navngivelse-DelPåSammeVilkår 3.0, så alt er åpent innhold.
For utgiveransvar, se Wikipedia:Impressum.
Hvordan kan jeg hjelpe?
En god begynnelse er å sette deg inn i stilmanualen. Mange artikler trenger forbedringer av flere forskjellige slag, f.eks. formatering, språklige rettelser og naturligvis tilføyelse av stoff. Nye artikler er også meget velkomne.
Hva betyr ordet «Wikipedia»?
Det er en sammentrekning av to ord. Ordet wiki er hawaiisk og betyr hurtig, og pedia kommer fra ordet encyklopedi.
Hvordan skal artikler skrives?
Wikipedia har ulike regler og retningslinjer. Det viktigste er at vi følger en politikk om nøytralt ståsted. Det vil si at man skal strebe etter å skrive artikler med et mest mulig objektivt standpunkt. Se også stilmanualen for hvordan man skal formatere artiklene.
Hvordan kan jeg rette/rapportere feil (f.eks. skrivefeil) i det norske brukersnittet?
I motsetning til artiklene, kan ikke spesialsidene eller brukersnittet redigeres av vanlige brukere. Slike spørsmål kan du ta opp på Wikipedia:Torget eller på den tilhørende diskusjonssiden. Eventuelt kan du kontakte en administrator direkte. Programvarefeil kan rapportes på MediaZilla, men dette bør diskuteres med andre wikipedianere først.
Hvordan drives Wikipedia, og hvem betaler?
Wikipedia har over 600 servere (desember 2011), på fire ulike steder i verden (USA, Nederland, Frankrike og Sør-Korea). Programvaren på serverne er såkalt åpen kildekode; Linux operativsystem, MySQL database, Apache (webserver) og Squid mellomlagringsserver, selve programvaren for Wikifunksjonaliteten heter Mediawiki og er egenutviklet. Innsamlede midler dekker kjøp av maskiner og drift av disse. Mer informasjon om servere finner du på sidene til Wikimedia. Oversikt over vedtak fra styret i Wikimedia Foundation finner du her.
Er dette Norges Wikipedia?
Nei. De enkelte delprosjektene i Wikipedia er basert på språk, ikke geografi. Dette er den norskspråklige utgaven av Wikipedia (på bokmål og riksmål), og har ingen tilknytning til Norge eller noe annet bestemt land. Den eneste forbindelsen er at innholdet er norskspråklig, og at bokmål er et offisielt språk i Norge. Det finnes også en Wikipedia på nynorsk og en på samisk. Serverne hvor materialet lagres står derimot flere steder i verden, men ingen av dem er i Norge.
Jeg er redaktør på en nettside, kan jeg overføre deler av stoffet hit for gjenbruk?
Generelt er vi glade for bidrag, men det er helt grunnleggende at opphavsrett respekteres og du må derfor dokumentere at du har rettighetene til stoffet du legger ut. Det som legges ut på Wikipedia må følge den frie lisensen navngivelse - del på samme vilkår (CC-BY-SA)
Ta kontakt via e-postadressen info-no krøllalfa wikimedia punktum org og vis at du har rett til å legge ut stoffet fra nettstedet/siden du driver. Dokumentasjon på det kan være at du viser hvem du er (kopi av pass) og at du viser at du har opphavsrett til stoffet på nettstedet/siden du ønsker å legge ut på Wikipedia. Vær oppmerksom på at de som besvarer e-posten via vårt OTRS-system vil behandle dette internt, informasjon om identitet og saksforhold vil altså ikke legges ut så utenforstående har tilgang.