Undertale

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Undertale
UtviklerToby Fox
8-4 (Nintendo Switch)
UtgiverFangamer (PlayStation 4, PlayStation Vita)
8-4 (Nintendo Switch, PlayStation 4, PlayStation Vita)
Distributør
KomponistToby Fox
SpillmotorGameMaker
Plattform
Utgivelse15. september 2015 (macOS, Microsoft Windows)[6]
17. juli 2016 (Linux)
15. august 2017 (PlayStation 4, PlayStation Vita)
15. september 2018 (Nintendo Switch; Japan)
18. september 2018 (Nintendo Switch)
16. mars 2021 (Xbox One, Xbox Series X/S)[7]
SjangerRollespill, hjernetrim, science fantasy, videospill med LHBT-figur, bullet hell, humor
ModusEnspiller
AldersgrensePEGI 12
Nettstedundertale.com
Del av en serie

Undertale er et videorollespill utviklet av Toby Fox.

I spillet kontrollerer spilleren det åttende barnet som har falt ned i undergrunnen, som er et stort adskilt område under et fjell, sperret av en magisk barriere. Envher person kan gå inn gjennom barrieren, men kan ikke komme seg ut igjen. Men det er et unntak: Kun en person med en kraftig nok sjel kan komme seg ut. Spilleren møter en rekke monster på reisen for å komme tilbake til overflaten, i hovedsak gjennom kampsystemet i spillet, som kommer frem når spilleren konfronterer eller støter på et monster. I det turbaserte kampsystemet kan spilleren blant annet unngå å ta skade ved å navigere unna prosjektiler som kommer flyvende over skjermen, og kan velge å spare monstrene istedenfor å angripe og drepe dem. Valgene som spilleren gjør påvirker handlingen i spillet, både dialogen, spillfigurene og historien.[8]

Toby Fox har utviklet Undertale uavhengig, inkludert komponeringen av musikken. Spillet er inspirert av blant annet spilleseriene Mother og Mario & Luigi, skytespillet Touhou Project, internettkultur og den britiske komiserien Mr. Bean. Undertale ble lansert 15. september 2015 til Microsoft Windows og OS X,[9] og 17. juli 2016 til Linux.[10] Spillet solgte over en million eksemplarer etter at det kom ut, og det ble nominert til flere priser.[11]

Handling[rediger | rediger kilde]

Spillet er lagt til Underground, et område hvor alle monstre ble forvist etter at en krig brøt ut mellom monstre og mennesker. The Underground ble forseglet fra overflaten med en magisk barriere med et unikt gap ved Mount Ebott. Et menneskebarn faller ned i denne undergrunnen, og møter Flowey, en følsom blomst som går med på å lære opp spilleren til å drepe monstre. Men når Flowey forsøker å drepe mennesket og få tak i sjelen, blir mennesket reddet av Toriel, et monster - som lærer mennesket å løse gåter og metoder for å overleve i Undergrunnen. Toriel forsøker å beskytte mennesket mot Asgore Dreemurr, herskeren over hele undergrunnen.

Mennesket forlater til slutt Toriel for å søke etter Asgores slott, som inneholder en barriere mot overflaten. Det dukker opp en rekke monstre, for eksempel de to skjelettene Sans og Papyrus, to brødre som står vakt ved Snowdin-skogen, Undyne, leder for den kongelige garde, Alphys, rikets kongelige forsker, og Mettaton, en robot som Alphys skapte. I løpet av sine reiser får mennesket også vite mer om årsaken til den lange konflikten mellom mennesker og monstre.

Spillet har tre forskjellige slutter, alle avhengige av hvordan man spiller. I den «nøytrale» ruten, hvor man har enten ikke drept noen monstre eller noen, men ikke alle, møter man til slutt Asgore og må sloss mot ham, for så å måtte sloss mot Flowey, som har nå absorbert sjelene til de forrige barna som falt ned i undergrunnen og blitt svært mektig. I den «ekte pasifist»-ruten må man ikke drepe noen monstre, samt at man må oppfylle visse oppdrag og krav gjennom spillet. På slutten må man konfrontere Flowey, som nå viser seg å egentlig være Asriel, sønnen til Asgore og Toriel. Etter det blir barrieren brutt og monstrene er fri.

I den tredje ruten, «folkemord»-ruten, må man drepe alle monstre i undergrunnen. Mot slutten av denne ruten må man sloss mot Sans. Etter det dreper Flowey Asgore i et håp om å bli spart av mennesket, men blir allikevel drept. Etter det dukker opp Chara, det første barnet som falt ned i undergrunnen, og ødelegger universet. Det blir dermed umulig å spille videre på Undertale, med mindre man gir Charas sjel til mennesket. Om man gjør dét, gjenoppretter Chara universet, men forandrer slutten permanent til den «ekte pasifist»-ruten.

Musikk[rediger | rediger kilde]

I spillet er det 101 forskjellige lydspor, alle med sine forskjellige temaer. Toby Fox fikk god kritikk for musikken.[12][13]

Lydspor[rediger | rediger kilde]

  1. «Once Upon a Time» (1:28) Spilles av når spilleren kjører spillet.
  2. «Start Menu» (0:32) Spilles av når spilleren har kommet til hovedmenyen.
  3. «Your Best Friend» (0:23) Spilles av mens en av spillets antagonister «Flowey», som er en smørblomst, møter spilleren for første gang. «Your Best Friend» er en referanse til «Asriel», som var "kong Asgore"s sønn. Da det første mennesket som falt ned i undergrunnen, «Chara», var Asriel den første til å finne dette barnet og brakte det til kongeparets slott. Asriel og Chara ble bestevenner, (your best friend = din beste venn) men en dag døde barnet av sykdom. Asriel oppslukte Charas sjel, og transformerte om til en fryktelig skapning med mektige krefter (menneskesjeler er mye kraftigere en monstersjeler). Asriel kom seg gjennom barrieren, med Chara i armene. Asriel løp til landsbyen der Chara bodde, men menneskene trodde at Asriel hadde drept barnet. Menneskene angrep Asriel, som hadde kraften til å drepe alle sammen. Men i stedet for å slå tilbake, gjorde Asriel ingenting. Asriel returnerte til slottshagen, og falt om og ble til støv (alle monstre som dør blir om til støv). Støvet ble spredt om i hagen med en gang, og hagen var dekket av smørblomster. Sjelen til Asriel ble overført til en smørblomst, og ble til slutt Flowey.
  4. «Fallen Down» (0:58) Spilles av etter at en av spillets protagonister, «Toriel», redder spilleren fra å dø fra smørblomsten Flowey. Toriel er også Asgores tidligere kone.
  5. «Ruins» (1:32) Spilles av mens spilleren vandrer rundt i «Ruins», som er et av områdene i spillet.
  6. «Uwa!! So Temperate♫» (0:57) Spilles av mens spilleren konfigurerer kontrollinsillingene om våren eller høsten.
  7. «Anticipation» (0:22) En nedgradert versjon av «Enemy Approaching». Spilles av etter Toriel ber deg om å snakke med en treningsdukke.
  8. «Unnecessary Tension» (0:17) Spilles av etter Toriel ber spilleren om å gå fra den ene enden av rommet til den andre helt alene. Dette sier hun er «for å teste din selvstendinghet».
  9. «Enemy Approaching» (0:56) Spilles av mens spilleren slåss mot et vanlig monster. Boss-karakterene har som regel sine egne melodier for kamp.
  10. «Ghost Fight» (0:56) Spilles av mens spilleren slåss mot spøkelset «Napstablook».
  11. «Determination» (0:50) Spilles av etter at spilleren går tom for helsepoeng og dør.
  12. «Home» (2:03) Spilles av mens spilleren er inne i Toriel sitt hus. I kjelleren til Toriel sitt hus finner man også utgangen til Ruins.
  13. «Home (Music Box)» (2:03) Spilles av hvis spilleren skrur av lyset på rommet sitt. Denne versjonen blir spilt av en spilledåse i stedet for en gitar.
  14. «Heartache» (1:48) Spilles av når spilleren slåss mot Toriel.
  15. «Sans.» (0:51) Spilles av når spilleren møter på skjelettet «Sans». Sporet «Sans.» kan også spilles av når spilleren er innom huset til «Papyrus» og Sans, eller når spilleren drar innom kafeen «Grillby's»
  16. «Nyeh Heh Heh!» (0:32) Spilles av når spilleren møter på broren til sans, Papyrus.
  17. «Snowy» (1:44) Spiles av når spilleren går rundt i «Snowdin Forest», som er et av områdene i spillet.
  18. «Uwa!! So Holiday♫»(0:30) Spilles av mens spilleren konfigurerer kontrollinsillingene i månedene desember, januar og februar.
  19. «Dogbass» (0:06) Spilles av når spilleren møter på karakterene Dogamy og Dogaressa.
  20. «Mysterious Place» (00:44) Spilles av når spilleren går inn i rommet med "The Mysterious Door" (Den mystiske døren)
  21. «Dogsong» (00:37) Spilles av når spilleren slåss mot Greater Dog og Lesser Dog.
  22. «Snowdin Town» (01:16) Spilles av når spilleren går inn i byen "Snowdin Town."
  23. «Shop» (00:50) Spilles av når spilleren skal kjøpe noe på butikken i Snowdin Town.
  24. «Bonetrousle» (00:57) Spilles av når spilleren skal slåss mot Papyrus.
  25. «Dating Start!» (01:56) Spilles av når spilleren er på date med Papyrus.
  26. «Dating Tense!» (00:26) Spilles av når spilleren er på date med Alphys.
  27. «Dating Fight!» (00:35) Spilles av mot slutten av daten med Papyrus. En raskere versjon av «Dating Start!»
  28. «Premonition» (01:01) Når Sans tar spilleren med på Grillby's, spør han spilleren om de har hørt om en snakkende blomst. Når Sans spør om det, spilles dette lydsporet av.
  29. «Danger Mystery» (00:18) Spilles av når spilleren overhører samtalen mellom Papyrus og Undyne.
  30. «Undyne» (00:45) Spilles av når Undyne kommer inn i en scene.
  31. «Waterfall» (02:06) Spilles av når spilleren går rundt i området "Waterfall".
  32. «Run!» (00:26) Spilles av når Undyne prøver å angripe spilleren.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ GOG.com[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ Humble Store[Hentet fra Wikidata]
  3. ^ www.humblebundle.com[Hentet fra Wikidata]
  4. ^ store.playstation.com[Hentet fra Wikidata]
  5. ^ a b c Steam, Steam-ID 391540, besøkt 13. desember 2023[Hentet fra Wikidata]
  6. ^ https://steamdb.info/app/391540/.
  7. ^ Rebekah Valentine (15. mars 2021). «Undertale Comes to Xbox via Game Pass, Includes New Dog Slot Machine». 
  8. ^ «ANMELDELSE: Undertale». Gamer.no. Besøkt 9. oktober 2016. 
  9. ^ «Undertale Release Information for PC». GameFAQs. Besøkt 9. oktober 2016. 
  10. ^ «Undertale Release Information for Linux». GameFAQs. Besøkt 9. oktober 2016. 
  11. ^ «Uncovering the heart of Undertale». Eurogamer. Besøkt 9. oktober 2016. 
  12. ^ «Toby Fox - Undertale Soundtrack (album review ) | Sputnikmusic». www.sputnikmusic.com. Besøkt 3. mars 2017. 
  13. ^ «UNDERTALE Soundtrack on Steam». store.steampowered.com (engelsk). Besøkt 3. mars 2017. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]