Game Maker

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Game Maker er et dataprogram, skrevet av Mark Overmars i programmeringsspråket Delphi. Game Maker er tilgjengelig til Microsoft Windows og Apple Macintosh. Programmet lar brukerne utvikle videospill uten å være nødt til å lære et avansert programmeringsspråk, som C++ eller Pascal. For erfarne brukere har Game Maker et innebygget skriptspråk, Game Maker Language (GML). Spillene kan distribueres under en hvilken som helst lisens (også uten lisens), som ikke-redigerbare kjørbare programfiler eller som kildekode.

For å utvide dra-og-slipp-funksjonaliteten i Game Maker kan man bruke filer kalt Libraries, eller bibliotek, for å legge til flere dra-og-slipp-elementer.

GameMaker er hovedsakelig kjent på grunn av programmets brukervennlighet for nybegynnere samtidig som det har funksjonalitet tilpasset mer avanserte brukere. Programmet er ikke like snevert i spillutvikling som andre programmer, ettersom det er mulig å lage alle slags typer videospill, i tillegg til programmer.

Game Maker har svært få begrensninger ettersom man kan utvide spillene med DLL-filer for å utføre andre avanserte funksjoner laget i språk som for eksempel C++, Delphi, Pascal og assembler. Game Maker 7.x og 8.x Pro har også støtte for tilleggs pakker som brukerne selv kan lage. Disse inneholder alt fra DLL-filer og dens funksjoner, til simple dra-og-slipp funksjoner.

Registrering[rediger | rediger kilde]

Game Maker kommer i to versjoner: Lite og Pro. Registrering av Pro-utgaven koster 25 dollar (ca. 140 kroner). Ved å registrere Game Maker får du tak i funksjoner som forstørrelse, musepeker (av/på/egen), 3D funksjoner, multiplayer(flerspiller modus) funksjoner, mulighet til å ta i bruk Dynamic-Link Libraryer og veldig mye mer. I tillegg at du får fjernet GameMaker logoen som viser oppe i venstre hjørne når man spiller spill fra uregistrert GM.

Syntaks[rediger | rediger kilde]

Syntaksen i Game Maker er relativt løs. Forskjellige stiler er tillatt, så det er relativt lett å skifte mellom GML og et annet språk uten for mye problemer. (Selvsagt, dette kommer an på hvor erfaren man er med andre programmeringsspråk.)

Eksempler på tillatt syntaks:


var tekst, i;
if keyboard_check(vk_left) then x = x - 1
if keyboard_check(vk_right) then x = x + 1

y = y + 1
if not keyboard_check(vk_enter) then exit

y = 0

tekst = "Hei."
tekst = tekst + chr(10) + "Tester..."

i = 0

repeat(10) begin tekst = tekst + " " + string(i) i = i + 1 end 

show_message(tekst)


{
 var tekst, i;
 x+=2*keyboard_check(vk_right)-2*keyboard_check(vk_left);
 if(!keyboard_check(vk_enter))
 {
  y+=1;
  exit;
 }
 y=0;
 tekst='Hei.'+chr(10)+'Tester...';
 for(i=0; i<10; i+=1)
  tekst+=' '+string(i);
 show_message(tekst);
}

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]