Hopp til innhold

Mr. Bean

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Rowan Atkinson som Mr Bean

Mr. Bean (engelsk for hr. Bean) er en komisk rollefigur spilt av skuespilleren og komikeren Rowan Atkinson.

Mr. Bean er en kronisk uheldig, livlig, artig, men også sosialt klønete kar som kommer opp i mange rare situasjoner. Som oftest klarer han å komme seg ut av dem på merkverdigere måter enn han viklet seg inn i dem. Mr. Bean virker ofte uvitende om helt grunnleggende aspekter om hvordan verden fungerer, og episoder fokuserer ofte på hans forsøk på det som normalt vil bli ansett som veldig enkle aktiviteter, for eksempel å ta seg en svømmetur, bruke et TV-apparat, innrede en leilighet, eller delta på en gudstjeneste i kirken. Mr. Bean bor alene på adressen leilighet 2, ved 12 Arbor Road, i Highbury. Han blir nesten alltid sett i sin tweed-jakke, og et smalt rødt slips. Han har vanligvis også en digital klokke. Mr. Bean snakker sjelden. Men når han gjør det, er det vanligvis bare noen få mumlede ord som er i en komisk lavmælt stemme.

I 1997 avslører Atkinson på et britisk program fra spørsmål fra en i salen, hva Mr. Bean's fornavn er. Han sa han ikke var sikker, men at det muligens var Julian.

Rowan Atkinson skrev rollen til den stumme figuren sammen med Richard Curtis1980-tallet. Han fikk også laget en film om rollefiguren kalt Bean – Den store katastrofefilmen i 1997, og ti år senere 30. mars 2007 ble Mr. Beans ferie vist på kino.

Den første episoden av Mr. Bean-serien gikk på ITV den 1. juni 1989.

Mr. Bean kjører en gul-grønn liten Mini. Han bruker hengelås for å låse bilen. Han har også en teddybjørn som oftest blir kalt «Teddy», hans bestevenn. Teddy er Mr. Beans bamse og, tilsynelatende, beste venn. Denne lille brune bjørnen er en strikket med knapper som øyne og pølse-formede lemmer. Selv om Teddy er livløs, later Mr. Bean ofte som den er levende: Han kjøper alltid en julegave til den, eller forsøker å ikke vekke bamsen om morgenen. Teddy er ofte med på Mr. Beans forskjellige opplegg, og fungerer som et verktøy eller andre gjenstander i nødssituasjoner. I en episode brukte Mr. Bean bamsen som malerpensel, og i en annen episode har den blitt krympet i vaskemaskinen. I løpet av årene har Teddy gjennomgått en rekke forandringer. I begynnelsen hadde bamsen et mindre hode, før den senere fikk sin nåværende størrelse, Men "øynene" var ikke til stede før litt senere.

Se også[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]