Deltarune

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Deltarune
UtviklerToby Fox
UtgiverToby Fox
8-4
DistributørNintendo eShop (Deltarune: Chapter 1 — The Beginning)[1]
PlayStation Store (Deltarune: Chapter 1 — The Beginning)[2]
itch.io
Steam
SkaperTemmie Chang
Toby Fox
Q125492816
KomponistToby Fox
Q125492816
Basert påUndertale
SpillmotorGameMaker
Siste versjon1.010
PlattformMicrosoft Windows
macOS
Nintendo Switch
PlayStation 4
Utgivelse
Kapittel 1
  • Windows, macOS
    31. oktober 2018
    Nintendo Switch, PS4
    28. februar 2019
Kapittel 2
  • Windows, macOS
    17. september 2021
    Nintendo Switch, PS4
    23. september 2021
SjangerRollespill
ModusEnspiller[3]
AldersgrenseTeen (ESRB)
Nettstedwww.deltarune.com
Del av en serie

Deltarune er et videorollespill utviklet av Toby Fox. Spilleren kontrollerer et menneske, Kris, i en verden hvor monstre lever på overflaten av Jorden. Kris og en klassekompis, Susie, faller fra Jorden til et sted kjent som «Dark World» hvor de møter Ralsei, som informerer dem om at de er helter som er ment å gjenopprette balansen i verdenen.

Spilleren navigerer hovedsakelig gjennom kampsystemet, gjennom forskjellige typer «bullet hell»-angrep fra fiender. Kampene i spillet kan avgjøres fredelig eller gjennom vold. Grafikken i spillet har fellestrekk med japanske rollespill som Earthbound, Mario & Luigi: Superstar Saga og Chrono Trigger.

Spillet er delt opp i flere kapitler, der første kapittel (Deltarune Chapter 1) ble lansert den 31. oktober 2018 til Microsoft Windows og MacOS[4], og den 28. februar 2019 til Nintendo Switch og PlayStation 4[5]. Kapittel 2 ble lansert den 17. september 2021 til Windows og macOS[6]. De to første kapitlene ble lansert gratis. Kapittel 2 til Nintendo Switch og PlayStation ble utgitt 23. september 2021. Ifølge Fox vil de tre resterende kapitlene bli lansert samtidig, og vil koste «definitivt mer enn Undertale».[7]

Deltarune er en spin-off av Fox' forrige spill, Undertale (som Deltarune er et anagram av), men handlingen foregår ikke i samme verden, ifølge Fox.

Handling[rediger | rediger kilde]

Fortellingen spenner over flere kapitler. Selv om den inneholder noen karakterer og elementer fra «Undertale» foregår handlingen i en annen setting. Spilleren skal kontrollere Kris, en menneskelig tenåring som bor i en by bebodd av monster. Sammen med en klassekamerat, det kriminelle monsteret Susie, oppdager de en skjult kobling til mystiske mørke verdener - hvor det meste av handlingen foregår.

Kapittel 1 – Begynnelsen[rediger | rediger kilde]

Spillet begynner med at spilleren blir bedt om å lage og navngi en avatar. Men denne personen blir til slutt forkastet, men den begrunnelse at «ingen kan velge hvem de er i denne verden» og i stedet får spilleren kontroll over en karakter ved navn Kris - som blir vist å komme for sent til skolen en morgen. Etter å ha blitt koblet sammen med en annen student Susie for et kommende gruppe-prosjekt, sender læreren deres, Alphys, de to for å hente kritt fra et skap. Imidlertid trekker skapet dem inn i et merkelig område - den mørke verden - hvor de møter prinsen Ralsei. Han forteller dem at de er helter som er forutbestemt til å lukke de geysir-lignende «mørke fontenene» som gir form til de mørke verdenene.

Susie er ikke interessert, og slutter seg heller til kongens unge sønn Lancer for å stoppe Kris og Ralsei gjennom ulike lite gjennomtenkte planer. Lancer nekter å konfrontere faren sin, men ønsker ikke at Susie og Kongen skal skade hverandre. Men Susie hjelper Kris og Ralsei å rømme og kjemper hevngjerrig mot Lancer. Kris forsøker også å lukke Dark Fountain, og deretter vende hjem til sin egen verden sammen med Susie.

Kapittel 2 – En cybers verden[rediger | rediger kilde]

Dagen etter vender Kris og Susie tilbake til «den mørke verden» for å bekrefte at området faktisk var ekte, hvor de også gjenforenes med Ralsei. Imidlertid oppfordrer Kris de to til å forlate området, og heller arbeide med skole-prosjektet sitt sammen med klassekameratene Noelle og Berdly. Kris og Susie går til bibliotekets data-område, men de kommer tilfeldigvis inn i en ny mørk verden med teknologi-tema kontrollert av en robot-dronning.

Dronningen kidnapper Noelle, som ble sugd inn i den mørke verden sammen med Berdly. Hun ønsker å forvandle Bedly til en «Ridder» et mytisk vesen som er i stand til å produsere mørke fontener. Berdly, av beundring for både Noelle og dronningen, hjelper sistnevnte med planene hennes. Gruppen blir skilt fra hverandre, og Kris hjelper Noelle med å unngå dronningen. Men dronningen oppdager dem snart, og fengsler alle sammen.

Kris og Susie slipper unna med Lancers hjelp, men han blir forvandlet til stein når han er i feil mørke verden. De overbeviser Berdly om å bytte side, men han blir snart tatt til fange av dronningen. Etter å ha frigjort Berdly, angriper dronningen med sin gigantiske robot-drakt. Dronningen klarer å beseire gruppen, og hun truer med å drepe dem hvis Noelle ikke går med på å følge alle planene hennes.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Nintendo eShop[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ PlayStation Store[Hentet fra Wikidata]
  3. ^ Nintendo eShop, Wikidata Q3070866, https://www.nintendo.com/store/ 
  4. ^ «Undertale-skaperen overrasket med nytt gratisspill». Gamer.no. 1. november 2018. Besøkt 18. september 2021. 
  5. ^ «Deltarune Chapter 1 is coming to PS4 and Switch on February 28». Destructoid (engelsk). 21. februar 2019. Besøkt 18. september 2021. 
  6. ^ «https://twitter.com/tobyfox/status/1438331420154368003». Twitter. Besøkt 18. september 2021.  Ekstern lenke i |title= (hjelp)
  7. ^ «DELTARUNE Status Update - Sept 2021». deltarune.com. Besøkt 18. september 2021. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]