Turisme i Bergen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Mange kommer for å nyte Bergens utsikt fra Fløyen.
Bryggen er også et landemerke for Bergen.

Turisme i Bergen har vært en del av byens næringsliv siden de første reisende til Vestlandet brukte byen som innfallsport fra omkring midten av 1800-tallet. Havnen var da besøkt av skip fra fjernt og nært, og folk som kom i land og skulle videre måtte ha steder å bo mens de oppholdt seg i byen.

Bergensbanen og senere utbygginger av veinettet, samt etablering av faste skipsruter til England og Europa, ga etterhvert en økende trafikk med Bergen som beleilig transitthavn. Både beliggenheten og de lokale severdighetene gjorde sitt til at en del turister nøyde seg med bare å besøke byen og nærmeste omegn. Etterkrigstiden har gitt større økning av turistbesøk, blant annet med bussturisme og cruiseskip, slik at Bergen og Oslo fra ca. år 2000 konkurrerer om hvilken by som er størst på turisme. Per mai 2009 er der tilmeldt 260 anløp fordelt på 74 skip med kapasitet for ca. 275 000 passasjerer. Det største skipet er Queen Mary II (148 528 bruttotonn) som har to anløp, mens max. anløp på en dag blir med 7 skip ved kai den 1. juli.

Utbyggingen av Bergen lufthavn Flesland har også gitt økt trafikk.

Hotellnæringen i og omkring Bergen har stort sett vært en vekstnæring, men med en del tilbakeslag. Hoteller finnes stort sett i alle prislag. I tillegg finnes pensjonater og ungdomsherberger. Skal man ha campingplass eller -hytte, finnes slike, men i begrenset utstrekning nær sentrum. Også bobilturister har litt tilbud om plass, men det meldes om underkapasitet i høysesongen.[trenger referanse]

Bergen er også utgangspunkt for bussturisme med temaer som blomstring i Hardanger, «Norge i et nøtteskall» (går også fra Østlandet), komponisthjem, samt vanlige sightseeinger i og omkring byen. Mulighetene kan utvides ved bruk av et hurtigbåtnett som dekker strekningen Stavanger til Florø, med fjorder og øyer underveis. Bergen er også endestopp for Hurtigruten.

Turistattraksjoner[rediger | rediger kilde]

I og omkring Bergen finnes flere kjente attraksjoner.

Rank Kulturattraksjon Antall besøkende (2006)
1 Fløibanen 1 131 707
2 Bryggen i Bergen 583 510
3 Akvariet i Bergen 151 465
4 Hanseatisk museum og Schøtstuene 62 267