Mendip Hills

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Mendip Hills

Mendip Hills er et område med kalkstensåser i Somerset, England. Det avgrenses av Somerset Levels i sør og vest, elven Avon i øst og Chew Valley Lake i nord. Det meste av området ligger i det administrative distriktet Mendip, men noe av det er i North Somerset og Bath and North East Somerset.

Historie[rediger | rediger kilde]

Levning av romersk blygruve ved Charterhouse i Mendip Hills.

Opprinnelsen til stedsnavnet «Mendip» er ikke avklart.[1] Det er avdekket at det har vært menneskelig bosetning i området siden steinalderen (paleolittisk og mesolittisk tid) ettersom en rekke gjenstander har blitt funnet i grotter. Det er blitt gravhauger fra neolittisk tid (bondesteinalderen), men også fra bronsealderen og jernalderen: over 200 dokumenterte monumenter er dokumentert. Det er påvist gruvedrift i Mendips siden slutten av bronsealderen, og med en økning etter den romerske invasjonen, særskilt etter bly og sølv rundt Charterhouse.

Landskapsvern[rediger | rediger kilde]

200 km² av Mendip Hills er definert som et verneområde i henhold til Område med spesielt vakker natur (AONB), noe som gir området en beskyttelse tilsvarende en nasjonalpark.[2]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Watts, Victor (2004): The Cambridge Dictionary of English Place-Names. Cambridge: Cambridge University Press. ISBN 9780521168557, s. 407
  2. ^ «Frequently Asked Questions» Arkivert 12. februar 2009 hos Wayback Machine.. Mendip Hills AONB.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Atthill, Robin (1971): Old Mendip, 2. utg., Newton Abbot: David & Charles. ISBN 978-0715372975.
  • Baker, Ernest Albert; Balch, Herbert E. (1907): The Netherworld of Mendip. Clifton: J. Baker & son.
  • Hardcastle, Jim; Nisbet, Merryn (2008): Lifelines: The Vital Dry Stone Walls of the Mendip Hills Area of Outstanding Natural Beauty. Mendip Hills AONB Service. ISBN 978-0-9559110-0-2.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

(en) Mendip Hills hos Wikivoyage