Yin og yang

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Yin (陰 (japansk) eller 阴 (kinesisk)) og yang (陽 eller 阳) er sentrale begreper innen kinesisk filosofi, særlig taoisme. På japansk kalles begrepet in-yo, og på koreansk um-yang. På vietnamesisk âm-dương. Begrepene ble antagelig først introdusert i den kinesiske spådoms- og filosofi-teksten Yijing, som har røtter tilbake til omkring 800 f.Kr., og som var ferdig redigert ca. år 1.

Yin er her det jordiske, yang det himmelske prinsipp. De symboliserer to motsatte, komplementære prinsipper som kald – varm, mørk – lys, passiv – aktiv og så videre. Overgangen mellom yin og yang er ikke skarp, men flytende. For eksempel kan man i filosofien beskrive sommer som full yang, høst som overgang fra yang til yin, vinter som full yin og vår som overgang fra yin til yang.

Yang og yin sees på som krefter som skal utfylle hverandre. Ubalanse mellom kreftene kan oppstå.

Yin karakteriseres ofte som en kinesisk drage, og yang som en tiger.

Den ytre sirkel betyr «alt» mens det sorte og hvite innenfor sirkelen representerer samspillet mellom to krefter kalt «yin» (sort) og «yang» (hvit). De kan ikke eksistere uten hverandre. De er ikke helt sort og hvite, akkurat som at ting i livet ikke er helt sort eller hvitt.

Yin og Yang kan også assosieres med henholdsvis feminine og maskuline egenskaper.

Taijitegnet[rediger | rediger kilde]

Taijitu, det tradisjonelle symbolet eller grafiske tegnet for yin (svart) og yang (hvit)

Taijitegnet, på kinesisk Taiji Tu 太極圖, kalles av mange i Vesten ofte feilaktig for Yin Yang-tegnet. Det er uten tvil det mest kjente symbolet fra kinesisk filosofi. Yin og yang er en integrert del av begrepet Taiji (på norsk ofte kalt Tai Chi)

Diagrammet er av ukjent opprinnelse, det finnes ikke en opprinnelig autentisk forklaring på det. Selv om taiji-tegnet er så kjent er det vanskelig å finne en historisk klar og logisk forklaring på hva det presis dekker. I de fleste forklaringer blir taiji forvekslet med yin og yang, som faktisk kun er en del av forklaringen om taiji. Det er en generell enighet om at de to «fiskene» beskriver yin og yangs syklus, og at taiji symboliserer yin og yangs 陰陽 veksling, de uendelige forandringer og transformasjoner. Det er likevel ikke mulig å finne en opprinnelig forklaring på hva de to «øynene» står for.

En av de tidligste betydningene av yin og yang var henholdsvis skyggesiden (yin) og solsiden (yang) av et fjell, hvor bergkammen var taiji. Yin-yang 陰陽 fikk sin nåværende filosofiske betydning senest omkring 300 f.Kr. hvor det forekommer i flere tekster, blant andre Zhuang Zi.

Se også[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]