Hopp til innhold

Det Norske Baptistsamfunn

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Det Norske Baptistsamfunn
Org.formForening/lag/innretning
Org.nummer870262272
HovedgrenBaptisme
Grunnlagt1879
GrunnleggerFrederick Ludvig Rymker
Antall medlemmer10 657 (2022)
LandNorge
MedlemskapHjelp Jødene Hjem
Nettstedbaptist.no (no)
Artikkelen inngår i serien om

Protestantisme


Reformasjonen (1500-tallet)

Reformasjonskirker (Europa)

Protestantiske bevegelser

Lutherdom (Tyskland)

Kalvinisme (Sveits)

Den reformerte kirke

Anabaptisme

Hugenotter (Frankrike)

Mennonitter (Nederland)

Den engelske kirke

Den anglikanske kirke

Puritanisme

Presbyterianisme (Skottland)

Etterreformatoriske kirkeretninger

Adventisme (USA)

Baptisme (USA)

Evangelikalisme (USA)

Metodisme (England)

Norske, protestantiske kirker

Den norske kirke

Pinsebevegelsen i Norge

Det Norske Baptistsamfunn

Misjonskirken Norge

Den Evangelisk Lutherske Frikirke

Brunstad Christian Church

Det Norske Baptistsamfunn (DNB) er en nasjonal sammenslutning for norske baptistmenigheter for å fremme samarbeidet i misjon, utdanning og andre typer fellesarbeid.

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Enoch Richard Haftorsen Svee, en ung nordmann støttet av amerikanske baptister, kom tilbake til Norge i 1842 og misjonerte her, men ingen menigheter ble dannet i hans levetid. Den første baptistmenigheten i Norge ble grunnlagt i Porsgrunn i 1860 av Frederick Ludvig Rymker, en tidligere dansk sjømann som var blitt misjonær. Menighetens virksomhet flyttet raskt til Skien, og er i dag Skien Baptistmenighet, som ikke bare er den eldste, men også en av de største menighetene i Norge. Baptistene stiftet regionale foreninger. Den første (sør) ble stiftet i 1872, og nord og vest noe senere. 13 representanter fra 8 menigheter møttes og stiftet Den Norske Baptist-Union (senere Det Norske Baptistsamfunn (DNB)) i 1879. The Baptist Missionary Society of England støttet arbeidet i Norge, fra begynnelsen med Rymker, til 1892. Da støtten opphørte, ba nordmennene etter hjelp og fikk det fra American Baptist Missionary Union. Baptistene i Norge etablerte et teologisk seminar (Høyskolen for Ledelse og Teologi) i 1910, ungdomsorganisasjonen Norske Baptisters Barne- og Ungdomsforbund (Ung baptist) i 1922, og Oslofjord Folkehøgskole i 1958.

Organisasjon[rediger | rediger kilde]

DNB er medlem av European Baptist Federation og Baptist World Alliance (Baptistenes verdensallianse).

I 2022 hadde DNB 10 657 tilskuddstellende medlemmer fordelt på 104 menigheter.[1][2] To menigheter som ikke er med i DNB, med 75 medlemmer, samarbeider med Association of Baptists for World Evangelism.

Baptistsamfunnet er organisert slik at hver menighet har stor grad av indre selvstyre. Hver menighet kan ta egne avgjørelser på mange områder. Det personlige medlemskapet er i de lokale menighetene. Hver menighet velger på selvstendig grunnlag sitt eget lederskap. Samtidig inngår alle menigheter i et intimt samarbeid. Baptistsamfunnet kan utelukke menigheter i sin helhet dersom det skulle være en grunn til det.

Etter årtusenskiftet har Det Norske Baptistsamfunn blitt multietnisk i sammensetning. Cirka en tredel av menighetene består i størstedelen av mennesker med annen etnisk bakgrunn enn norsk. De største etniske gruppene tilhører chin- og karenfolkene fra Myanmar, men også vietnamesisk, etiopisk/eritreisk, persisk og tamilsk er tilstede med menigheter som i hovedsak når sin egen folkegruppe. I tillegg er det flere internasjonale menigheter med medlemmer med ulike etnisk bakgrunn.

Lære[rediger | rediger kilde]

Baptistsamfunnet har ikke laget noen egen trosbekjennelse. De holder fast ved Bibelen som rettesnor for en persons tro og liv. De sier seg imidlertid enig i de kjente trosbekjennelsene, som den nikenske trosbekjennelse og den apostoliske trosbekjennelse. De holder seg til reformatoriske prinsipper i frelsesspørsmålet formulert i de polemiske vendinger, «nåden alene» og «troen alene». Baptistene mener at dåpen skal skje ut i fra en persons eget ønske og egen bekjennelse.

Galleri[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Regjeringen (13. mai 2022). «Antall tilskuddstellende medlemmer i tros- og livssynssamfunn i 2022» (PDF). regjeringen.no. Besøkt 11. mars 2023. 
  2. ^ «Organisasjon». Baptist (norsk). Besøkt 11. mars 2023. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]