Hopp til innhold

Trolltun Borettslag

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Trolltun Borettslag
Luftfoto, juli 2018
Beliggenhet
Kart
Trolltun Borettslag
59°52′46″N 10°51′15″Ø

Trolltun borettslag, i dagligtalen omtalt som «kunstnerboligene», er et borettslag på Bøler i Oslo. Borettslaget består av 32 atelierleiligheter bygget i 1959 med støtte fra Oslo kommune og Husbanken. Borettslaget er tegnet av arkitekt Helge Thams, og bygget av OBOS. Borettslaget ble påtenkt allerede under krigen før det endelig ble bygget og erklært åpnet i 1959. Det var da forbeholdt norske billedkunstnere.

Kunstnerkolonien på Bøler, med Trolltun som offisielt navn, er et lite, usedvanlig borettslag. Det ligger fredelig og idyllisk til i randsonen til Østmarka, mellom Bølerlia og Nøklesvingen. Boligene er per i dag forbeholdt medlemmer i Norske Billedkunstnere, Norske Kunsthåndverkere og Forbundet Frie Fotografer, men tidligere har det også vært åpent for arkitekter og scenografer. Boligene kan i prinsippet ikke arves, men det har likevel forekommet et par arveskifter. Ved andelseiers død arver ektefelle og/eller andre livsarvinger andelen, men bare gjenlevende ektefelle eller samboer, som har bodd sammen med avdøde i de to siste år, kan bli boende uten å oppfylle kriteriene for å bo her. Den som ønsker å kjøpe bolig på Trolltun, må, i form av CV, dokumentere betydelig aktivitet innen sitt fagfelt over flere av de siste ti år. Styret tar stilling til om interessenter fyller kravene til å bli andelseier, og skal godkjenne interessenter før en kan være med i endelige budrunder.

Fra Trolltun.

Leilighetene ble ferdigstilt høsten 1959, med Oslo kommune som garantist for Husbanken og OBOS som utvikler sammen med Unge Kunstneres Boligbyggelag. Sistnevnte bestod av medlemmer i Unge Kunstneres Samfund (UKS). I 1956 ble byggingen av Trolltun vedtatt i Bystyret, i 1958 startet byggeprosessen. At prosjektet lyktes, skyldtes en enestående velvilje fra Oslo kommune. Kommunen stilte med gratis tomt og overkommelige finansieringsordninger.

Høsten 2009 kom boka om dette borettslagets historie ut. Den er ført i pennen av journalist og forfatter Helle Benedicte Berg (1971), og ble utgitt ut med støtte av Sparebankstiftelsen, OBOS, Fritt Ord, Norsk kulturråd, Bildende Kunstneres Hjelpefond, Bydel Østensjø og NBBL. Boka heter Kunstnerhus - Trolltun borettslag 1959–2009, og bilderedaktør for boka var fotokunstner Ane Hjort Guttu. Boka ble utgitt på Gaidaros forlag 22. august 2009.

Fra Trolltun.

Over 70 yrkesaktive malere og billedhuggere, og etter hvert også grafikere, arkitekter, illustratører, kunsthåndverkere, keramikere, tekstilkunstnere, smykkedesignere og fotografer, samt andre utøvende kunstnere på andre områder (i egenskap av å være ektefeller til boende kunstnere) har hatt hus og arbeidsplass på Trolltun.

Kunstnere som bor eller har bodd på Trolltun 1959–2009

[rediger | rediger kilde]

Litteratur

[rediger | rediger kilde]