Bildende Kunstneres Hjelpefond

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Bildende Kunstneres Hjelpefond, forkortet BKH, er en institusjon som støtter produksjon av kunst i Norge gjennom tilskuddsordninger, stipender og kunstpriser.

Midlene som fordeles er generert av en lovpålagt avgift på 5 % ved offentlig omsetning av kunst.[1] BKH skal ifølge Kunstavgiftsloven kreve inn avgiften og forvalte de innkrevde midler «til støtte for kunstnere som hovedsakelig har eller har hatt sitt virke i Norge, deres etterlatte og andre formål til fremme av norsk kunst».[2] Midlene fra avgiften går uavkortet til fondet, som finansierer ny produksjon og formidling av kunst gjennom tilskudd, stipend og priser til kunstnere i Norge.

Historie og profil[rediger | rediger kilde]

Bildende Kunstneres Hjelpefond ble opprettet av Stortinget i forbindelse med lov om kunstavgift av 4. oktober 1948,[3] etter initiativ fra kunstneren Ulrik Hendriksen, profilert leder av Bildende Kunstneres Styre (BKS) i perioden 1940–1958. Hendriksen var selv fondets første direktør og hvert år deler BKH ut Ulrik Hendriksens Ærespris i hans navn. Fondet har siden starten gitt over 400 millioner kroner tilbake til kunstnerne, og i 2017 var de samlete tildelinger på 30 millioner.[4] Fondet utgjør dermed en betydelig finansieringskilde i kunstfeltet.[trenger referanse]

Tildelinger fra BKH[rediger | rediger kilde]

Tildelingene fra BKH går hovedsakelig til kunstnere i form av stipend og tilskudd etter søknad. I overkant av 50 % av midlene er forbeholdt kunstnere over 60 år.[trenger referanse] BKH finansierer også stipender som tildeles av Kunstsentrene i Norge for å styrke det regionale kunstfeltet.

Stipend med kunstfaglig begrunnelse[rediger | rediger kilde]

  • Kunstnerstipend, treårig
  • Kunstnerstipend, ettårig
  • Kunstnerstipend til eldre kunstnere, ettårig
  • Kunststudentstipend

Tilskudd til eldre kunstnere[rediger | rediger kilde]

BKHs viktigste ordninger for eldre kunstnere er Aktivitetstilskudd (for kunstnere mellom 57 og 67 år og Seniortilskudd (for kunstnere mellom 67 og 82 år), begge behovsprøvde løpende økonomisk tilskudd til profesjonelle kunstnere.[5] Eldre kunstnere kan også få tilskudd til å arrangere utstillinger.

Andre ordninger[rediger | rediger kilde]

Fra ordningen Fremme av norsk kunst gis det tilskudd til institusjoner og organisasjoner til finansiering av prosjekter for formidling, dokumentasjon, utvikling av visningssteder og nytt publikum. BKH yter Gjesteateliertilskudd til kunstnere for opphold ved gjesteatelierene i Skandinavisk forening,[6] Roma og Ny-Ålesund, Svalbard. Det gis også Tilskudd til minneutstillinger for avdøde kunstnere.

Kunstpriser[rediger | rediger kilde]

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Lov om avgift på omsetning av billedkunst m.m. (kunstavgiftsloven) - Lovdata». lovdata.no (norsk). Besøkt 7. august 2017. 
  2. ^ «Lov om avgift på omsetning av billedkunst m.m. (kunstavgiftsloven) - Lovdata». lovdata.no (norsk). Besøkt 20. juni 2017. 
  3. ^ «Kunstavgiftsloven». 
  4. ^ «Kunstavgiften». www.kunstavgiften.no (engelsk). Arkivert fra originalen 7. august 2017. Besøkt 7. august 2017. 
  5. ^ «Tilskuddsordninger og stipend — Bildende Kunstneres Hjelpefond». www.kunstfond.no (norsk). Besøkt 7. september 2022. 
  6. ^ «Skandinavisk forenings kunstnerhus i Roma». 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]