Helge Thams

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Helge Thams
Født25. desember 1905
Død7. juni 1997 (91 år)
Nasjonalitet Norge
Langviksveien 115
Trolltun Borettslag for billedkunstnere. Borettslaget ligger på Bøler i Oslo.
Trolltun BorettslagBøler sto ferdig i 1959, og de 32 leilighetene var da forbeholdt norske billedkunstnere.

Helge Bergslien Thams (født 25. desember 1905 i Oslo, død 7. juni 1997) var en norsk arkitekt. Han var barnebarn av billedhuggeren Brynjulf Bergslien.

Helge Thams studerte til arkitekt i Danmark, Tyskland, Frankrike og England. Etter endt studium i 1929 arbeidet han for arkitekt Lars Backer, og etter Backers død i 1930 fikk han ansvaret for å fullføre dennes arbeider.

Thams startet i 1946 eget arkitektkontor, og ble i 1947 utnevnt til statens hotellkonsulent, og fikk deretter ansvaret for gjenoppbygging av statens fjellstuer og hoteller i Finnmark. Han tegnet en rekke villaer og større boligbygg, idrettsanlegg og hoteller. Selv regnet han Hotel Atlantic i Stavanger som sitt hovedverk.

Han har utført tegninger til en rekke villaer og større boligbygg, idrettsanlegg og hoteller. Thams var også sterkt engasjert i sosial boligbygging, og utførte en rekke større boliganlegg. Et av hans mest kjente prosjekter er kunstnerkolonien Trolltun BorettslagBøler i Oslo. Han har også tegnet større villaer, eksempelvis direktørboligen i Kirkenes, tegnet for direktøren i AS Sydvaranger. Han tegnet også forretningsgården med «Bygdøy Landhandel», Langviksveien 15. Foruten å lage planen for utbyggingen av Oppsal, tegnet Thams også en rekke OBOS-borettslag, for eksempel Abellund Borettslag, Bjartkollen Borettslag, Oppsal Borettslag og Skøyenlia Borettslag.