Olav Johan Andreassen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Olav Johan Andreassen
Olav Andreassen1.jpg
Olav Johan Andreassen i 1962
Født2. juli 1909
Kjelvik
Død18. november 1995 (86 år)
Beskjeftigelse Maler og lærer
Nasjonalitet Norsk

Olav Johan Andreassen (født 2. juli 1909, død 18. november 1995) var en nord-norsk kunstmaler.

Olav Andreassen, slo ganske tidlig gjennom i sin karrière og vant raskt alminnelig anerkjennelse for sin kunst. Han var representert på Statens høstutstilling, første gang i 1945 og deltok siden hele 14 ganger. Han var representert på Kunstnerforbundets utstillinger i Oslo og på Nord-Norsken. Han ble innkjøpt av Riksgalleriet/Nasjonal Galleriet. Olav Andreassen hadde en rekke separatutstillinger og deltok på kollektivutstillinger både i inn- og utland, han mottok en rekke stipendier, bl.a. statens kunstnerstipend. Gjennom mange av sine studiereiser i utlandet lot han seg inspirere av de store mestrene i de fleste av Europas kunstgallerier. I tillegg til maleriet har han hatt flere offentlige utsmykningsoppdrag bl.a. utført altertavlen i Gåsvær kapell.

Olav Andreassen ble født i KjelvikMåsøy i Finnmark. Familien flyttet tidlig til Helgeland, nærmere bestemt VestvåganTjøtta hvor han vokste opp. Her på den vakre og mektige helgelandskysten vokste interessen for kunst frem og han leste om alt av kunst han kom over. Han deltok to sesonger på Lofotfiske, for å skaffe nok penger til Lærerskolen i Tromsø, som han gjennomførte før han tok tegneskolen og kunstakademiet i Oslo i 1938–39. Så kom krigen og i 1941 kom han inn på Det Illegale Akademi der blant andre Heiberg, Revold, Sørensen, Aulie, Krohg og Fåberg underviste. Dette gikk en tid inntil nazistene ville ha et ord med i laget.

Ferden gikk så igjen til Helgeland hvor han arbeidet en tid som lærer i ØksninganHerøy, inntil han i 1945 var tilbake i Oslo. På slutten av 1950-tallet flyttet familien inn i kunstnerkolonien på Bøler, her bodde han sammen med sin kone Bergdis og fire barn. Han virket også som lærer ved Groruddalen skole, frem til 1960, noe han likte godt å holde på med.

Olav Andreassen hadde ingen problemer med å leve av sin kunst, som var å abstrahere naturformen, gjerne malt i store flater med bruk av rene, klare, farger. Mye blått, citrongult, grønt, og gjerne dyprødt, vesentlig inspirert av nordnorske landskaper som han hentet ved sine mange reiser i Nord-Norge.

Olav Andreassen var en stillfarende og beskjeden kunstner. Han arbeidet målbevisst uten å skjele hverken til høyre eller venstre. Han fulgte trofast den linje hans talent og overbevisning var, uansett om det var lett eller vanskelig.

Galleri[rediger | rediger kilde]

Kilder[rediger | rediger kilde]

  • Journalist Tobis, intervju med Olav Andreassen 1962. Artikkel, Rana Blad 1962.
  • Kunstanmeldelse i Nordlandsposten 1962 ved separatutstillingen i Bodø.
  • Kunstnerleksikonet og samtale med Olav Andreassens datter Marit Grønhaug.