Carl Nesjar

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Carl Nesjar
Carl Carlsen
Født6. juli 1920
Larvik
Død23. mai 2015 (94 år)
Beskjeftigelse Maler, billedhugger, grafiker, fotograf
Nasjonalitet Norge
Utmerkelser Ridder av Ordre des Arts et des Lettres
Feltmaler, grafiker og billedhugger
Periode1940–2015

Kvinnehode i Picassoparken i Halmstad, oppført av Carl Nesjar etter anvisninger av Pablo Picasso.

Carl Nesjar (født 6. juli 1920 i Larvik, død 23. mai 2015) var en norsk maler, grafiker og billedhugger. Han het opprinnelig Carl Carlsen. Nesjar er det gamle navnet på Brunlanes.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Nesjar utdannet seg ved Pratt institute i New York City i perioden 1935–38, ved Statens Håndverks- og Kunstindustriskole og ved Kunstakademiet.

Karriere[rediger | rediger kilde]

Han debuterte i Larvik Kunstforening i 1940 og hadde siden et utall utstillinger med grafikk, fotografi, maleri og skulptur i viktige gallerier over hele verden.

Carl Nesjars barndomshjem Helgesens gate 7 i Larvik
Regjeringskvartalet i Oslo med veggdekorasjon av Carl Nesjar og Pablo Picasso.

Hans mest kjente offentlige arbeid er betongrelieffet på Høyblokka og Y-blokka i Regjeringskvartalet i Oslo, som han laget i samarbeid med Pablo Picasso i perioden 1956–71. De to kunstnerne samarbeidet om en rekke utsmykninger i naturbetong, blant annet i Barcelona, Saint Hilaire, Marseille, Stockholm og Chicago.

Nesjars helårsfontener, som utnytter vannspillet i sommerhalvåret og isens mer stabile formverden vinterstid, finnes ved Moderna Museet i Stockholm, i OL-byen Lake Placid i USA, på Universitetet i Buffalo og flere andre steder.

Hans arbeider er innkjøpt av og henger i dag blant annet i Nasjonalgalleriet, Riksgalleriet, Henie-Onstad Kunstsenter, Oslo kommunes kunstsamlinger, Louisiana kunstmuseum ved København, Moderna Museet i Stockholm og i Museum of Modern Art i New York.

Nesjar fikk Statens Garantiinntekt for kunstnere i 1978 og ble utnevnt til æresborger av Larvik i 2001. Han var ridder av den franske Ordenen for kunst og litteratur.[1] Kong Harald V utnevnte i 2011 Nesjar til kommandør av St. Olavs Orden «for hans omfattende kunstneriske virke.»[2]

Carl Nesjar var i en periode gift med kunstneren Inger Sitter. Han bodde i New York, Frankrike, Sverige, Spania og Nederland.

Bok[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Nesjar og Søland hedres av Frankrike», Aftenposten, 14. februar 1997, s. 35.
  2. ^ «Utnevnelse til St. Olavs Orden», kongehuset.no, besøkt 31. mars 2011.