Sparebankstiftelsen DNB

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra Sparebankstiftelsen)
Hopp til navigering Hopp til søk
Sparebankstiftelsen DNB
Offisielt navnSparebankstiftelsen DNB
TypeStiftelse
Org.nummer984 853 971
Stiftet10. september 2002
LandNorge
HovedkontorOslo
DirektørAndré Støylen
Donasjoner409 millioner (2018)
Ansatte14
MottoVi utløser gode krefter
Nettstedhttp://www.sparebankstiftelsen.no

Sparebankstiftelsen DNB er en stiftelse som ble dannet i 2002 da Gjensidige NOR sparebank ble omdannet til aksjeselskap.

Formålene til stiftelsen, som er en sparebankstiftelse, er å videreføre sparebanktradisjonen med å gi bidrag til allmennyttige formål, og å være en langsiktig eier i DNB. Stiftelsen er nest største eier av DNB-konsernet (eier ca 8 prosent[1]).

Stiftelsen forvalter en kapital på 20 milliarder kroner.[2]

Siden starten har Sparebankstiftelsen DNB brukt ca 4,5 milliarder kroner til allmennyttige formål.

Sparebankstiftelsen DNB eier en betydelig kunstsamling. Samlingen er deponert ved norske museer, og inkluderer blant annet en stor samling kunst av Nikolai Astrup som er utstilt på Kode (Bergen Kunstmuseum).

Sparebankstiftelsen DNBs datterselskap Dextra Musica kjøper inn verdifulle strykeinstrumenter som lånes ut til norske musikere. Selskapet samarbeider blant annet med musikkskolen Barratt Due i Oslo.

Sammen med Fritt Ord overtok Sparebankstiftelsen DNB driften av Store norske leksikon i 2010. Fra 2011 fikk leksikonet navnet Norsk nettleksikon.

Kapitalen i Sparebankstiftelsen DNB har aner tilbake til Christiania Sparebank, Norges første sparebank, opprettet i 1822. Sparebanken hadde hovedkontor i Øvre Slottsgate 3 i Oslo fra 1901.

Sparebankstiftelsen DNB driver kulturhuset Sentralen i Øvre Slottsgate 3 i Oslo, som åpnet i mars 2016.

I februar 2016 ble det kjent at Sparebankstiftelsen DNB hadde inngått en avtale om å kjøpe Amedia for 1,4 milliarder kroner.[3]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]