Trofim Lysenko

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Trofim Lysenko, 1938, Sovfoto

Trofim Denisovitsj Lysenko (russisk: Трофим Денисович Лысенко) (født 17. septemberjul./ 29. september 1898greg. i Karlovka, død 20. november 1976) var en ukrainsk biolog og landbruksforsker.

Lysenko er mest kjent for sin lamarckisme, troen på at ervervede egenskaper kunne overføres til avkommet. Dette synet var forlatt i biologifaget i vestlige land til fordel for mendelsk arvelære, men fordi Lysenkos teorier passet ideologien til kommunistpartiet i Stalin-epoken fikk Lysenkos pseudovitenskaplige ideer støtte fra partiet. Fra 1930-tallet og fram til 1960-tallet dominerte han fullstendig sovjetisk landbruksforskning, med tildels katastrofale resultater både for landbruket og for all biologisk forskning i Sovjet.

Teorien som gjorde Lysenko kjent i 1929 var såkalt «vernalisasjon» som gikk ut på å kjøle ned vinterhvete, for så å plante den senere enn normalt, kunne man få langt større avlinger enn med vanlig vinterhvete. Fordi kommunistpartiet ønsket høyere avlinger etter krisen forårsaket av den mislykkede kollektiviseringspolitikken passet ideen om «Vernalisasjon» myndighetene. Lysenko ble forfremmet til unionens sentrale planteforedlingsinstitutt i Odessa, som leder av et nyopprettet Institutt for vernalisasjon. Han fikk grunnlagt et Tidsskrift for vernalisasjon for å spre påstander om hvordan bruksområdet til metoden kunne brukes på bomull, poteter og andre planter.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Erik Tunstad Trofim Lysenko – den stalinistiske biologiens despot i Emberland & Pettersen (red) Fyrster i tåkeland Humanist forlag 2011 ISBN 9788292622810