Guvernementet Poltava

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Poltavskaya guberniya.jpg

Guvernementet Poltava var et guvernement i keiserdømmet Russland, i dagens Ukraina, i årene 1802-1917.

Størstdelen av befolkningen var ukrainere og guvernementet var ved siden av guvernementet Moskva og guvernementet Podolia det tettast befolkede guvernementet i det egentlige Russland. Guvernementet Poltava var en del av det jødiske bosetningsområde i det russiske keiserdømme. Jødenes antall oppgikk til omkring 40 000.

Landet var preget av en bølgende og skogløs slette på 150-180 meters høyde over havet; den var for det aller meste meget grøderik, med unntak av noen sandrike trakter. Alle elvene tilhører Dnjeprs flodområde. Hovedfloden Dnjepr dannet vestre grense av guvernementet og mottok innen Poltava sideelvene Trubezj, Sula, Psiol, Vorskla og Orel.

Jordbruk og ladegårdsskøtsel var hovednæringer og gav et betydelig overskudd for utførsel. Ved siden av vanlige kornslagene hvete, rug og havre ble det dyrket oljeplanter og tobakk. Havebruk vle drevet i stor skala, i særdeleshet dyrking av kirsebær og plommer, og beredningen av konservert frukt var en viktig industrigren. I visse områder mle det dyrket medisinalveksterer som spesialitet.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]