Lamarckisme

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Sjiraffhalsens utvikling er en yndet illustrasjon av lamarckismen
Jean-Baptiste Lamarck

Lamarckisme er et begrep som i vår tid betegner oppfatningen om at ervervede egenskaper nedarves hos levende organismer. Den opprinnelige tankegang var imidlertid ikke utvilket til noe som senere skulle lett bli sett som i konkurranse med darwinismen.

Begrepet er knyttet til den franske naturforskeren Jean-Baptiste de Lamarck (1744-1829). Dette ble etterhvert en vanlig oppfatning blant naturvitenskapsfolk på 1800-tallet. Både Charles Darwin (1809-1882) og Jean-Baptiste de Lamarck la til grunn i sine teoribygninger at egenskaper som et individ har ervervet (det vil si tilegnet seg) i løpet av sin levetid, går videre i arv til avkommet. I deres samtid var imidlertid betegnelsen lamarckisme ikke brukt.

Hva Lamarck hadde observert var at endringer i miljøet og vaner går hånd i hånd med endringer i organismens bygning, slik at det oppstår nye arter. Darwin tilføyde hypotesen at det er en naturlig seleksjon i kampen om ressurser, men ingen av de to visste virkelig hvordan egenskaper nedarves fra en generasjon til en annen.[1] Gregor Mendel (1822-1884) og hans arvelighetslære var ikke noe noen av dem foregrep eller kjente til.

Først etter lang tider Lamarck begynt å bli sett i et mere positivt lys, især fordi han var den første som antok en sammenheng mellom evolusjon og det omgivende miljø.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Quammen, David (2006). The Reluctant Mr. Darwin. Atlas Books. s. 216. ISBN 0-393-05981-2. 

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Peter J. Bowler: Lamarckian Inheritance. I: Encyclopedia of Life Sciences. 2006
  • Richard Burkhardt: The Spirit of System: Lamarck and Evolutionary Biology.
  • Stephen Jay Gould: The structure of evolutionary theory. Belknap Press of Harvard University Press, Cambridge, Mass. 2002, ISBN 0-674-00613-5.
  • Ernst Mayr: Lamarck Revisited. In: Journal of the History of Biology. Band 5, Nr. 1, 1972, S. 55–94
  • Alpheus Spring Packard: Lamarck, The Founder Of Evolution. His Life and Work. [1]
  • Eliza Slavet: Freud’s Lamarckism’ and the Politics of Racial Science. In: Journal of the History of Biology. Band 41, Nr. 1, 2008, S. 37–80