Tritonus

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

En forstørret kvart, også kalt tritonus er betegnelsen på intervallet (avstanden) mellom to toner som strekker seg over tre heltoner, for eksempel avstanden mellom C og F. Dette tilsvarer 6 kromatiske halvtoner. Navnet tritonus er av gresk opphav og betyr tre toner. Siden en tritonus deler en oktav i midten, kan den ikke inverteres (omvendes).

Frekvensproporsjon[rediger | rediger kilde]

Forstørret kvart (tritonus) mellom C og F Spill

Frekvensproporsjonen i en likesvevende tritonus – dvs. svingingsforholdet mellom de to intervalltoner – kan ikke uttrykkes med hele tall.[1] Helt fram til tidlig klassisistisk musikkteori[2] ble en tritonus derfor ansett som selve djevelen i musikken (lat. diabolus in musica) eller djevelens intervall.

En tritonus deler en oktav i to og har derfor en frekvensproporsjon av . Definerer man avstanden mellom to likesvevende halvtoner med 100 på en såkalt cent skala, er avstanden mellom tonene i en oktav på 1200 cent. I en tritonus er avstanden mellom tonene dermed på 600 cent.

Musikkteoretikere og matematikere har definert tritonus på forskjellig måte:

Betegnelse Frekvensproporsjon Cent
likesvevende tritonus 600,00
Huygens’ tritonus 5:7 582,51
diatonisk tritonus 32:45 590,22
pythagorëisk tritonus 512:729 611,73
Eulers tritonus 7:10 617,49

Eksempler[rediger | rediger kilde]

I klassisk musikk finner man en tritonus i hver dominantseptimakkord mellom andre og fjerde tone, dvs. tersen og septimen i akkorden. I jazz spiller tritonus i form av tritonussubstitusjon en stor rolle ved reharmoniseringen. I rock er det spesielt Death Metal gitarister som bruker tritonus i sine riff. Av de diatoniske skalaene er det bare lydisk som har tritonus som fjerde trinn. I alle andre skalaene benyttes ren kvart.

Prominente eksempler for bruk av tritonus i musikken gjennom tidene er

Også de tre første satsene i Gustav Mahlers 6. symfoni i a-moll står i tritonusforhold til hverandre. 1. satsen slutter i A-dur, 2. satsen begynner og slutter i E-dur, 3. satsen begynner i a-moll.

Tritonus i skjønnlitteraturen[rediger | rediger kilde]

Romanen Djevelens kvint av den danske forfatteren Anne-Marie Vedsø Olesen[3] hentyder i tittelen på tritonus intervallet. Den beskriver den egyptiske guden Sets gjenfødelse i nåtidens København og er bygget rundt motiver av egyptisk mytologi samt Wolfgang Amadeus Mozarts opera Tryllefløyten.
Romanen er del av en trilogi som også omfatter bøkene Tredje Ikaros (2004) og Gudernes tusmørke (2007).

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Frekvensproporsjonen i en ren oktav er 2:1. I en ren kvart er den 4:3
  2. ^ Fux, Johann Joseph (1725): Gradus ad parnassum. Facsimile av originalutgaven. New York: Monuments of Music and Music Literature, Broude Brothers, 1966
  3. ^ Olesen, Anne-Marie Vedsø (2002): Djævelens kvint. København: Gyldendal

Se også[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]