Hopp til innhold

Hercule Poirot

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hercule Poirot
Peter Ustinov som Hercule Poirot i Appointment with Death fra 1988.
Første opptredenStyles-mysteriet
Siste opptredenTeppet faller: Poirots siste sak
Informasjon
KjønnMann
Født1870-årene
DødOktober 1949
StatsborgerskapBelgia
SkuespillerDavid Suchet
Peter Ustinov
Albert Finney
Kenneth Branagh m.fl.
Skapt avAgatha Christie
In-universe-informasjon
Agatha Christie's fictional universe
Nettstedwww.agathachristie.com (en)

Hercule Poirot er en detektivfigur i Agatha Christies krimbøker. Han opptrer i over 30 romaner og over 50 noveller, og er en av de mest berømte detektiver i litteraturhistorien[trenger referanse].

Poirot er født i Spa i Belgia og har arbeidet som belgisk polititjenestemann, især i Brussel, men måtte flykte til England under første verdenskrig og slo seg ned der. I likhet med mange andre detektiver i kriminalitteraturens tidlige år (Miss Marple, Sherlock Holmes, Fader Brown), er Poirot ugift. Hans livs kjærlighet, grevinne Vera Rossakoff, opptrer i novellene The Double Clue og The Capture of Cerberus og romanen The Big Four.

Poirot er en liten, halvskallet mann som har en underlig sans for symmetri og renslighet, han har en liten bart som er hans stolthet, og han steller den iherdig for at den skal være helt symmetrisk, han tolerer ikke engang en feil på tre millimeter.[trenger referanse] Det samme gjør han hver gang han ser noe stå eller sitte skjevt og han er også en smule kresen i matveien. Han snakker engelsk med en fransk aksent, og første gang folk møter ham, mistar de ham ofte for å være fransk.

Christies bøker om Poirot ble fra 1989 gjort til en fjernsynsfilm-serie under navnet Poirot med David Suchet i tittelrollen. Andre skuespillere som har portrettert Poirot på film og fjernsyn er Austin Trevor, Tony Randall, Albert Finney, Peter Ustinov, Alfred Molina og Ian Holm.

Hercule Poirot døde i Christies roman Curtain, da hun ikke ønsket at etterforskeren skulle brukes av andre forfattere etter hennes død.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Barnard, Robert (1980). A Talent to Decieve. London: Fontana/Collins. 
  • Christie, Agatha (1977). Agatha Christie: An Autobiography. New York: Dodd, Mead & Company. ISBN 0396075169. 
  • Hart, Anne (2004). Agatha Christie's Poirot: The Life and Times of Hercule Poirot. London: Harper and Collins. 
  • Osborne, Charles (1982). The Life and Crimes of Agatha Christie. London: Collins. 
  • Peterson, H. C. (1939). Propaganda for War: The Campaign against American Neutrality, 1914-1917. Norman: University of Oklahoma Press.
  • Wilson, Edmund. (1945). Who Cares Who Killed Roger Ackroyd? The New Yorker. 20. januar 1945. Opptrykt i: Classics and Commercials New York (1950)
  • Wilson, Edmund. (1950). Why Do People Read Detective Stories?,. I: Classics and Commercials, New York