Purple Haze

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

«Purple Haze» er en sang av Jimi Hendrix. Den ble spilt inn i 1967 og gitt ut som singel både i Storbritannia og USA. Den blir ofte sagt å være en av hans største sanger og den første internasjonale hit. For mange er det hans signaturverk. Den nådde nummer tre på hitlista i Storbritannia, men bare nummer 65 i USA. I mars 2005 kåret magasinet Q sangen som nummer 1 på sin liste over de 100 største gitarspor, og magasinet Rolling Stone satte sangen som nr. 17 over de 500 største sanger til alle tider.

Sangen blir hevdet å referere til Jimi Hendrix sine erfaringer med et narkotisk stoff som lignet på LSD. Men i intervjuer tok han avstand fra alle narkotiske stoffer og sa at sangen var hentet fra en drøm han hadde hatt hvor han gikk under havet, omgitt av «purple haze». En annen gang sa han at han tok bildet fra romanen Night of Light av Philip José Farmer som han leste på den tiden. Hendrix hevdet at sangen var om kjærlighet og forklarte at linja «whatever it is, that girl put a spell on me» var nøkkelen til betydningen av teksten.

«Purple Haze» i andre media[rediger | rediger kilde]

På grunn av populariteten og gjenkjennelsesfaktoren har «Purple Haze» blitt sunget av en rekke andre artister, fra Ozzy Osbourne til Kronos Quartet til Quebecartisten Carole Laure. Den har også blitt brukt i mange filmer, fjernsynsprogrammer og reklamefilmer. Noen av disse er:

  • En Pepsi TV-reklame (første gang sendt i 2004 Super Bowl) hvor den unge Jimi Hendrix blir vist mens han kjøper Pepsi fra en automat. Når han åpner flaska, trekkes øyet hans til en elektrisk gitar i en butikk nær ved og det kjente riffet fra sangen begynner å spille. Så ser han en Coca-Colamaskin tvers over gata foran en trekkspillbutikk og åpningsriffet kommer igjen, denne gangen på trekkspill.
  • På fotballkampene til East Carolina University spilles sangen som en tradisjon over stadionhøyttalerne når laget kommer inn.

Trivia[rediger | rediger kilde]

  • Teksten 'Scuse me while I kiss the sky kan bli sett malt på veggen inne på et av jentetoalettene på Hendrix's alma mater Garfield High School i Seattle, Washington. Skolen selger også t-skjorter med ordene «purple haze».
  • I en episode av the Simpsons, sier Homer: «Now excuse me while I kiss the sky.»

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]