Kvart (musikk)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Ren kvart[rediger | rediger kilde]

En ren kvart er betegnelsen på intervallet (avstanden) mellom to toner på 5 kromatiske halvtoner, f. eks. avstanden mellom C og F. Navnet skyldes at en kvart spenner over fire trinn i de fleste diatoniske skalaer bortsett fra lydisk. At den er ren plasserer den sammen med de andre rene intervallene kvint, oktav og prim i en egen intervallkategori.

I en likesvevende skala tilsvarer forholdet mellom frekvensene = 1,3348. I ren stemming tilsvarer det et forhold på 3:4.

I streng koralsats betraktes en ren kvart som dissonans som må innføres og oppløses etter bestemte regler.

En invertert (omvendt) kvart er en kvint.

Det er vanlig å stemme strengene på kontrabasser og bassgitarer i kvarter. Gitarer blir også stemt i kvarter med unntak av én streng. Også gambefamilien (viola da gamba) er delvis stemt i kvarter.

Forstørret kvart[rediger | rediger kilde]

Utdypende artikkel: Tritonus

En forstørret kvart kalles for tritonus (d.e. tre(hel)toners intervall).

Forminsket kvart[rediger | rediger kilde]

En forminsket kvart er en ren kvart hvor enten den øverste tonen er senket med en halvtone, eller den nederste tonen er hevet med en halvtone. Når man bruker c som utgangspunkt, er den rene kvarten f. Hever man den nederste tonen med en halvtone, får man den forminskede kvarten c - f. Senker med den øverste tonen med en halvtone, får man den forminskede kvarten c - f. Fra den rene kvarten a - d dannes det de forminskede kvarter a - d og a - d, fra den rene kvarten f - h de forminskede kvarter f (eller fx) - h og f - h.

I den likesvevende skalaen høres en forminsket kvart ut som en stor ters. Likevel gjelder en forminsket kvart i streng koralsats som dissonans.

Se også[rediger | rediger kilde]